The Shadow of the Gods čita se kao savršena mešavina Džordana/Sandersona i Martina/Aberkrombija, s debelim primesama Majlsa Kamerona.

Klasična fantazija koja naginje ka epskoj fantastici vrlo je zapostavljena kategorija u savremenom izdavaštvu, koje se prevashodno vodi marketinškim trendovima. Džon Gvin utoliko odskače od svega živog aktuelnog, nudeći čitaocima vikinšku fantaziju bar pet godina nakon što su vikinzi izgubili popularnost.

"Sen bogova" smeštena je u svet tristotinak godina nakon Ragnaroka, u suštini, i čitaocima predstavlja do sada najpodrobnije ponuđenu kvazivikinšku civilizaciju koju je fantazijska književnost videla. Gradnja sveta je čak i previše detaljna i pisac nam do detalja opisuje svakodnevni život, hranu, oružje i frizure (Džordan), ali sve to kontrastira visceralnim i realnim opisima bitaka i njihovih posledica (Aberkrombi). Sistem magije je vrlo lepo razrađen iako jednostavan (Sanderson) a likovi višedimenzionalni, jasno profilisani, kompleksnih pobuda (Martin).

Uz sve to, pisac je debeo i bradat, tako da ispunjava sve najvažnije uslove po Najftflajerovoj kategorizaciji pisaca fantazije da bude vrhunski.

Premda ni iz nekoliko navrata nisam uspeo da se zakačim za Gvinov prethodni serijal, ovaj roman je prava poslastica i preporučujem ga kao pravo retro osveženje u trenutnoj poplavi konfekcijske woke fantazije.

5* NF's Seal of Approval

Ivan Jovanović Nightflier