Albumi koji su obeležili poslednju trećinu 2020. godineSviđa ti se? Javi ostalima!

Stariji ljudi umeju da kažu „bilo, ne ponovilo se” kada je nešto loše u pitanju. S obzirom na to kakva je ova godina bila, jedino što bih od nje voleo da se ponovi je muzika koja je, kao u inat pandemiji, bila vrhunska. Zaista veliki broj predobrih izdanja je objavljen, kako od strane starih kajli, tako i od mlađih snaga. Stoga, evo mog izbora najinteresantnijih izdanja objavljenih u periodu od septembra do decembra 2020. godine (o prethodnim ovogodišnjim favoritima možete čitati ovde i ovde).


Alitor (Srbija) – II (Take It or Leave It / Doc Gator / Ragnarok Records)

Ja baš i nisam fan ovog benda. Nije to do njih samih - jednostavno mi se takav zvuk nikada nije preterano sviđao. Ipak, drugi album Inđijaca me je zaista prijatno iznenadio, možda zato što su ovog puta izmešali mnogo toga što verovatno i sami vole da slušaju. Uvodna The Tempest Within, koja je bila prvi singl, ima super solo i sem toga je klasična Alitor trešerica. No, tek posle nje kreće prava stvar! Present Tense i Homo Ignoramus podižu atmosferu, dok središnji, fenomenalni triptih (Fall.Ing, Euphoria, Consecration) predstavlja vrhunac izdanja. The Warm Wind mi se najviše od svih svidela, dok Some Sort of Truce i pored zanimljivih deonica zvuči pomalo „usiljeno” sve do svoje polovine – tada se pretvara u spektakularno savršen outro! 4/5.

Anaal Nathrakh (Velika Britanija) – Endarkenment (Metal Blade Records)

Anaal Nathrakh već skoro deceniju i po ne menja pobedničku formulu, te na svakom albumu od 2007. nudi izuzetno kvalitetan i nadasve specifičan ekstremni zvuk. Sve finije i finije brušenje opskurnih izdanja (sa pesmama koje idu od epskih, pa do onih na ivici slušljivosti) ih je postavilo kao sastav koji ima svoj lični podžanr, a koji ljubomorno čuva za sebe. Endarkenment je, ako ne najbolje, onda najzaokruženije njihovo izdanje do sada. Jer, kao što sam napomenuo u prvoj rečenici, oni ne menjaju formulu, već je usavršavaju, svakim albumom po malo. 5/5.

Worthless (Finska) – Melancholic Rites (samostalno izdanje)

Finski dvojac svojim drugim albumom nije uspeo da po kvalitetu nadmaši debi iz 2015. Ali, Melancholic Rites i pored toga zvuči odlično, pogotovo ako volite Dismember, Entombed i slične bendove. Rezak zvuk gitara i sumorna atmosfera, koju umorno-avetinjski vokal dodatno naglašava, savršeno idu uz uglavnom sporiji i srednje brzi ritam pesama. Sam kvalitet pesama je ujednačen, ali bih kao favorite izdvojio uvodnu Carnival of Sin i završnu The Last Exit. 5/5.

Marche Funèbre (Belgija) – Einderlicht (Hypnotic Dirge Records)

Doom/death metal u svom najboljem ruhu. Naravno, daleko od nečeg epohalnog i do sada neviđenog, ali svakako više nego dobro ostvarenje. Melahnolična (logično, zar ne), teskobna atmosfera koja upravo zbog toga i drži slušaoca da joj se posveti bez obzira na trajanje numera od kojih ni jedna nije kraća od 7 minuta. Samo izdanje nije monotono, dosta je bržih deonica, kao i delova gde sa svojevrsnom mešavinom soloa i razlaganja rifova. Čisti i growl, pa i harsh vokali su odlično izdalansirani, te svaki od njih zauzima onoliko „mesta na pozornici” koliko je potrebno. 4/5.

Aetherial (Australia) – Nameless Horrors (samostalno izdanje)

Iako su počeli kao metalcore bend, Aetherial su drugim albumom zaplovili death metal vodama. Na Nameless Horrors se mogu čuti kako groove, tako i sludge uticaji, što samo upotpunjuje zvuk i čini ga zanimljivijim za slušanje. Što se vokala tiče, više mi se sviđa kako je zvučao na prvom izdanju, mada je logično da takav stil pevanja nisu mogli zadržati u kombinaciji sa muzikom koja ovde preovladava. Osam sasvim solidnih pesama spakovanih u malo više od pola sata je dovoljno za svakog ljubitelja ovog žanra. 4/5.

Antonio JovanovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva