Ljubitelji stripa imali su nesvakidašnju priliku da na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, u okviru Nišvila, upoznaju Luiđija Điđija Kavenaga, koji je nacrtao brojne naslovnice serijala stripa o Dilanu Dogu.



Povod da ovaj mladi italijanski crtač dođe u Niš je to što je za 30. rođendan Dilana Doga u Srbiji izdato specijalno izdanje “Dilan Dog: Majke i očevi”, koju je objavila izdavačka kuća “Veseli četvrtak”.

– Ovu knjigu, na koju smo baš ponosni, izdali smo tako što smo se jednog dana na kafi Dušan i ja dogovorili da to uradimo. Nije bilo nikakvog – ali. Tako smo se dogovorili i to je to – rekao je Marko Šelić Marčelo i dodao da je srećan što srpski obožavoci ovog popularnog italijanskog stripa mogu na ovaj način da proslave 30 godina otkako na srpskom jeziku mogu da čitaju o dogodovštinama svog omiljenog junaka.

Urednik izdavačke kuće “Veseli četvrtak” Dušan Mladenović ispričao je da nije bilo lako dobiti prava da se izda ovakva knjiga.

– Citiraću Roberta Rekjonija, glavnog urednika izdanja Dilana Doga: “Ako želimo da uradimo nešto što će ostati upamćeno u budućnosti, neko će morati da krvari.” Mnogo smo se namučili da dobijemo prava, jer Italijani nisu dali. Ipak, uspeli smo. Ponosimo se što smo se setili da to uradimo, neki su na to baš ljubomorni – rekao je Mladenović.

Luiđi Kavenago koji je nacrtao sve naslovne stranice “Dilana Doga” u toku 2016. godine, ispričao je da je još kao dečak zavoleo ovaj strip.

– Još kao desetogodišnji dečak sam obožavao da čitam “Dilana Doga”. On je bio moj strip-junak. Onda sam kad sam napunio 25 godina, počeo da crtam svog omiljenog junaka. To je bila za mene velika čast, ali i obaveza. Mnogo naših čitalaca je, kao i ja, raslo uz “Dilana Doga”. Nisam smeo da ih izneverim – rekao je Kavenago. On je dodao da je Rekjoni izuzetan autor i da je otvoren za saradnju sa autorima.

– Na festival je trebalo da dođe glavni urednik izdanja Rekjoni, ali je zbog nepredviđenih okolnosti otkazao dolazak u Niš. Žao mi je što nije došao jer bi ste imali prilike da vidite kakav je to autor – rekao je on. Kanevaga je ekskluzivno saopštio obožavaocima “Dilana Doga” u Nišu da će uskoro početi da radi na novom serijalu ovog stripa “Priča sutrašnjice”, koji će biti u boji.

– Nemam prava da govorim ništa više. Ne mogu da vam kažem ništa o radnji ovog stripa – rekao je on.