Band „Nahum“ dolazi iz Češke Republike, a nastao je 2004. godine. Prvo izdanje (demo „Unhuman“) su objavili godinu dana kasnije, a prvi album („The Gates Are Open“) tek 2012. Skoro nam je u redakciju stigao njihov ovogodišnji album „And the Chaos Has Begun“, zanimljivog sadržaja. Ova petorka svira mešavinu death i thrash metala, lepo zamišljenu, mada ne preterano originalnu. Da se primetiti da momci znaju znanje i da im dobra (ne previše ispolirana) produkcija ide na ruku. Na celom albumu ima sjajnih momenata, sjajnih pesama, ali u nekim trenucima postane zamoran. Jednostavno, neke deonice su već toliko puta čute do sada, a kada dodate na sve to i današnju hiperprodukciju sa gomilom izdanja u toku jedne godine, ponekad bude teško da se za nešto „zakačite“.

Ovo je, u suštini, album za death/thrash fanove, za sve one koji vole taj brzi trešerski ritam ukombinovan sa brutalnijim vokalima i predobrim solažama. Kad smo kod solaža, podsetile su me na „Paradise Lost“ sa prva dva albuma, a način na koji su odsvirane i efekat koji prave su pravi pogodak. Time je bend malo skrenuo sa tog „glavnog puta“ kojim se na ovom izdanju kreće. Sve pesme su mahom brze, ali ima i onih koje su u srednjem tempu, sa po kojim ubrzanjem. Laganiji uvodi krase nekolicinu numera i to je posao odlično odrađen, jer su akustična gitara i bas pojačani „ratnim“ efektima, te se savršeno nadovezuju na ostatak muzike.

Vokali su veoma dobri, odlični čak, sem što ponekad ima nekog besnog scream-a što baš i nije najefektnije i pomalo je iritirajuće. Ritmika odlična, nema monotonije u boji growl-a, a lepo podeljeni slogovi daju akcenat na bitne delove u tekstu. Više glasova u nekim delovima samo pojačava utisak. Bubnjevi odlično rade posao onda kada ne drže „kec“ ritam koji zauzima barem dve trećine albuma. Da li je to moda ili standard, stvarno ne znam, ali veliki broj bendova iz tog žanra isto radi, što nikako nije dobro jer to dovodi do toga da se pesme stope jedna u drugu i da ih je teško prepoznati sve dok se ne dođe do neke karakteristične deonice. Gitare su odlične, nigde ne škripe i od početka do kraja rade zadati im posao. Bas je možda previše stopljen sa ostatkom muzike, ali ima svojih momenata.

„And the Chaos Has Begun“ je sasvim korektan album, lepo odsviran, sa nekoliko odličnih pesama kojih se ne bi postideli ni mnogo poznatiji bendovi. Međutim, generalno je to samo jedno od mnogih sličnih izdanja od kojih ne odstupa previše. No, potencijala momci imaju, kvaliteta pre svega, a neki sitni detalji u njihovoj muzici su ključni u tome da im se da šansa i da se češće nađu na plejlisti.

Krajnja ocena: 6,5/10. Favoriti: „Raging Chaos“, „Creator of Emtiness“, „Funeral of Age“, „www (World Wide War)“.

Antonio Jovanović