Samo dva meseca nakon drugog broja pojavilo se i treće, kod mnogih i presudno izdanje. Bendovi pate od čuvenog "sindroma drugog albuma" a fanzinaši od "sindroma trećeg broja". Nekako je to kod većine prelomna tačka, ili batale celu priču nezadovoljni odzivom publike, promenom interesovanja ("prerastanjem"), ili dignu stvari na jedan viši nivo.

Princip je stigao do ove druge tačke. Iako je uvodnik drugog broja kod jednog od urednika nagoveštavao upravo zasićenje ("entuzijazam koji teži negativnoj beskonačnosti"), drugi urednik je preuzeo stvari na sebe, i naložen dobrom reakcijom čitalaca na drugi broj pritegao konce i ostale saradnike, i nakon samo dva meseca napravio sadržajniji i vizuelno drugačiji broj. Da ne bude nedoumica, čitava ekipa je i dalje na broju, samo su okolnosti i obaveze te koje diktiraju ko će se više iscimati trenutno.

Vizuelna promena je najuočljivija. Nakon drugog broja fanzin je dobio profi dizajnera koji je postao deo ekipe, i pobrinuo se za vizuelni deo fanzina. Princip je dobio novo ruho, rubrike svoje "ikonice", a PDF verzija (koju možete skinuti ovde) i interaktivni deo u vidu linkova. Već u samom broju, ako listate elektronsko izdanje moćićete da pogledate i promo video. 

Sadržinski je priča ostala ista, s tim da je manje poezije a više osvrta na knjige, i prvi put čini mi se i na filmove. Nova rubrica "face" donosi citate statusa pojedinih ljudi sa scene. Ne bih dalje prepirčavao sadržaj, samo bih skrenuo pažnju na kolumne: "Zašto je moj bend sranje", "Serijski program", i "Free download - za i protiv" - (momci, slobodno neka ih bude više).

Na kraju bih se osvrnuo sa poslednju stranicu koja je ostavila utisak. Upravo to je razlog zašto nju koristim kao ilustraciju za tekst umesto naslovnice i nadam se da mi ekipa neće zameriti. Na njoj Gavrilo Princip zapušten i sa stomačinom sedi ispred kompjutera i uz alkohol "diže revoluciju" preko foto šopa i interneta. "Punks dead". Precrtavanjem reči "not", i vidno razočaranim izgledom lica i pogledom poručuje: "Pank je mrtav, ali i vaše revolucije!"

Zaista sjajna provokacija i prozivka svih "internet revolucionara" koji svoju želju za promenom i nemirnu savest umiruju klikom i šerom, misleći da čine nešto konkretno za ovo društvo.

E da, ako će neko da pomisli da se radi o grupi nacionalista zbog imena fanzina i Principovog lika, navešću podatak da je autor ove ilustracije momak iz Hrvatske, a to nije jedino što u ovom broju dolazi iz "kiflaste zemlje".

Nenad