Ljuma Penov, naša mlada perspektivna glumica u usponu, široj javnosti poznata je po glavnoj ulozi u filmu "Crna Zorica" za koju je ove godine dobila specijalnu nagradu na Hoboken Internacionalnom Filmskom Festivalu u Njujorku. Imali smo čast i zadovoljstvo da razgovaramo sa njom o novom filmu "Petlja", reditelja Milutina Petrovića, koji je dobio specijalnu nagradu na Cinema Sitiju i koji je publika imala da vidi na Evropskom Filmskom Festivalu na Paliću, i evo šta ova mlada šarmantna glumica kaže o tom.

HC: Da li nam možete nešto više reći o filmu "Petlja" i po čemu je on interesantan?
LjP: Film „Petlja“ Milutina Petrovića koji je reditelj i koscenarista filma, i koscenariste Saše Radojevića je po meni prvenstveno umetnički film, o umetnicima i umetnosti između ostalog. Teško je opisati ga. To je Petlja koja vas vodi, ne znate kuda, i ne znate ni da li ćete ikada uspeti izaći iz nje. U njemu postoji niz paralelnih priča i asocijacija. Pored mene, u filmu igraju i moje drage kolege Ivan Zarić, Amra Latifić, Tatjana Venčelovski, a pojavljuju se i umetnici Marina Marković i Ljubomir Šimunić, pa i sam reditelj Milutin Petrović, kao Saša Radojević u vrlo značajnoj ulozi. Sve to daje poseban šmek i posebnu nijansu čitavoj priči.

HC: Kakva iskustva nosite sa snimanja filma i saradnjom sa rediteljem Milutinom Petrovićem?
LjP: Vrlo lepa iskustva, za mene je to bilo jako dobro i značajno iskustvo. Kroz saradnju sa svakim rediteljem naučim nešto novo, tako je bilo i ovog puta. Bila je to intenzivna kreativna, inspirativna saradnja sa pravim razumevanjem.


HC: Kako je bilo ući u kožu Marine, mlade slikarke, i šta je ono što ti se svidelo kod nje?
LjP: Bilo je veoma jasno, i sa mnoštvom prepreka ući u lik Marine, upoznati je i živeti neko vreme sa njom kao likom, a ona sada živi na platnu. Kada radim lik, to činim u potpunosti predano. Zato mi je žao kada vidim u raznim umetnostima ne-stvaranje. Iz toga se rađa nažalost kič, sa jedne strane, što svakako nije za kulturu dobro. Postoji i ta veza da Marina Marković, umetnica, u filmu igra frizerku Nadu, a ja u filmu igram mladu umetnicu Marinu Marković, iako to nije Marina Marković. To je jedna od tih stvari koje Petlju čine Petljom, ta zapetljanost i višeznačnost koja film uvija u umetničku magiju, koju samo film kao umetnost može da stvori. Marina kao lik je potpuno drugacija od mene, i to mi je uvek izazov i zadovoljstvo.

HC: Koji ti je najdraži momenat iz filma?
LjP: Stvarno je bilo divno iskustvo raditi na ovom filmu. Teško mi je da izdvojim neki momenat jer smo stvarno svi davali maksimum za svaki kadar, naravno. Možda mi je za mrvicu draži od ostalih kadar kada sa psom BiBijem odlazim niz bulevar.

HC: Kome bi preporučila da pogleda film?
LjP: Mogu svima da preporučim. Svojom bliskošću sa trenutkom, sa samim sobom u prolaznosti vremena, u ovom slučaju baš ovog filma, mogu jasno da uđu u svet zaista filma kao takvog, kao umetnosti, svet magije.

HC: Čuli smo da postoji i bend The Loop. Reci nam o čemu se tu radi?
LjP: Iz rada na filmu „Petlja“ nastao je i bend The Loop. Milutin Petrović je napravio muziku za film i kada je došlo do snimanja muzike ispostavilo se da je dosta ljudi iz ekipe filma na ovaj ili onaj način aktivno u muzici i tako je nastao bend. Bend trenutno nastupa na filmskim festivalima uz prikazivanje filma, i to je još jedna posebnost ovog filma, mislim da se tako nešto zaista retko dešava. Izvodimo vrlo specifičan repetoar, redak po žanru. Izvodimo muziku iz filma Petlja, koja je zaista odlična, ali i druge stvari..

HC: Kakvi su tvoji dalji planovi i gde cemo moci da se gledamo?
LjP: Trenutno treba ponovo da nastavim snimanje jednog lepog filma „Aleksandra“ Saše Radojevića. Publika će moći da me gleda u predstavama koje igram u pozorištima. A nastupam i sa bendom The Loop, tako da će publika preko leta moći i tako da me vidi i uživa u odličnoj svirci.

Intervju pripremila Jasmina Mandić