Naši režiseri najbolje filmove snimaju na početu karijere, tj. onda kada ulaze u svet filma. Tako i Goran Marković, koji je ovim filmom otvorio vrata filmske umetnosti, i ispisao novu stranicu srpskog filma. Pored Gorana Markovića, koji je idejni tvorac, ne možemo da ne pomenemo maestralne uloge Bekima Fehmiua (nastavnik Žarko), koji je ovoj socijalnoj drami svojom glumom dao potpuni doživljaj, kao da se sve to događa negde na 100 metara od nas. Pored njega, koji je glavni lik, moraju se pomenuti i uloge Branislava Lečića (Fikret), kome je to bila jedna od prvih uloga, ali i uloge Aleksandra Berčeka (Ljupče) i Slavka Štimca (Pera Trta).
Film prati živote nekoliko različitih likova, gore nabrojanih, koje spaja jedno mesto - Popravni dom. Pera Trta, sa majkom koja završava u duševnoj bolnici, sam se bori, ''snalazi'' u životu, a što bi mu rekao Ljubiša Samardžić (Cane Policajac) - ''Više voliš da drpiš, nego 'leba da jedeš.'' Dolazi na prevaspitavanje u Popravni dom jer nije imao ko da brine o njemu. Nastavnik Žarko dolazi isti dan u Popravni dom kao Pera Trta i upravo je on njegov vaspitač. Žarko Munižaba ima poseban, samo njemu svojstven stil vaspitanja, specijlno vaspitanje. Malo je reći kakav je glumac bio Bekim Fehmiu, a u ovoj ulozi je pokazao svoj raskošni talenat.

Ljupče, momčić koji je prisustvovao ubistvu majke, odbijao je da komunicira sa okolinom, kao vid protesta protiv okoline. Ceo svet mu se srušio, ali uz razumevanje nastavnika Žarka i pomoć, druženje Pere Trte progovorio je i u dobroj meri socijalizovao, dok na nesreću nije poginuo izašavši iz ukradenih kola.
Tu su još likovi, poput Fikreta, Sarme i drugih iz Popravnog doma, kao i Direktora doma, kog je odigrao čuveni i neponovljivi Mića Tomić.

Ovaj film predstavlja jednu od najboljih socijalnih drama koje su snimljene u srpskoj kinematografiji, sa sjajnim izborom glumaca, ali ne i velikom glumačkom ekipom.

Jedna zanimljivost sa snimanja ovog filma jeste i snimanje scene kada Bekim Fehmiu treba da udari šamar Branislavu Lečiću, pri kraju samog filma. Naime, dogovor je bio da Lečić namesti levi obraz, kako bi ga Bekim udario desnom rukom i kako to sve ne bi bilo bolno. Ali kada je došlo vreme za snimanje scene, Bekim ga je udario levom rukom u desni obraz i tako iznenadio kako režisera, tako i samog Lečića, koji je priznao da mu je glava bridela 3 dana posle tog šamara.

Još jedan detalj je da je Lečić ulogom u ovom filmu profilisao sebe kao glumca koji ima talenta i za takve uloge, što je nastavio i u svojim daljim ulogama.

Stefan Zarić