Sve je počelo lagano, nepretenciozno kao grupa na fejsbuku gde će se okupiti producenti andergraund elektronike iz bivše Jugoslavije. I evo, već nešto više od godinu dana deluje "Podzemna Alijansa" i lagano pomera priču napred svakim svojim novim izdanjem. Iako sama grupa ima preko 2000 članova aktivno u radu grupe učestvuje par desetina, no i to je dovoljna kritična masa da pokrene jedan novi talas saradnje. I upravo je to ono što odlikuje ovu ekipu: razmena iskustava, softvera, informacija i čini se da vam više od jedne fejsbuk grupe i ne treba. Imate problem kako da izvučete neki zvuk, završili ste pesmu i tražite objektivno mišljenje,...? Ostavite komentar na stranici i u najkraćem roku će vam se javiti par ljudi sa predlozima...
UA lično najviše mogu doživeti kao neformalnu i slobodnu grupu gde svako može sebe da ispolji a može i da ode kad/ako poželi. Pravi jedan kolektiv, da, možda je tako najbolje nazvati ovu grupu.
Kao bitan njen deo deluje i net label koji je za godinu dana izrastao u bitan faktor na ovim našim prostorima. Za godinu dana 20 i kusur izdanja nije malo. Ono što je bitno je što se svakom poklanja puna pažnja od strane ekipe. Većina njih ima trejler/tizer koji najavi celu priču a onda sledi prava kampanja gde je prosto teško da propustite da se nešto novo desilo.
Teško je govoriti o svakom posebno, svako je drugačije a zvuk je prilično šarenolik od prilično plesnih i pitkih elektronskih formi do harš buke i industrije. Dovoljno je poslušati poslednje "Disco Hernia" i pretposlednje "Oz" da biste videli koliko zvuk varira. Kad smo kod "Oz" moram priznati da davno nisam uživao u jednom izdanju. Izdvajam ga jer se radi o nesvakidašnjem, i toliko snolikom zvuku koji prosto osvaja na prvu i ostavlja da lebdiš. Sa druge strane "Electric Grimoire" je mnoge ostavio zbunjenim svojim zvukom. Mnogi su bili u fazonu "šta je ovo, kakav je ovo zvuk"?. 
Bez obzira na sve možda je ipak najbolje da krenete sa trostrukom kompilacijom koja se pripremala godinu dana. Na njoj se nalaze svi bitniji i aktivniji UA autori pa će vam ta kompilacija biti savršena raskrsnica sa putokazom ka daljem istraživanju sveta ove Alijanse. Sva izdanja su dostupna na http://undergroundalliancerecords.bandcamp.com/