Posle 50 godina života na sceni Rolling Stones su redizajnirali logo! Originalni logo je dizajnirao Džon Paš (John Pasche) davne 1970. godine, a današnju verziju je redizajnirao Šepard Feri.

Ferijevo najpoznatije delo je poster sa likom Baracka Obame, takođe je radio sa Tom Petty, Stone Temple Pilots, Smashing Pumpkins, Led Zeppelin, Neil Youngom.

Redizajnirani logo nije ništa izgubio, šta više , dodat je natpis u kružnom obliku oko njega, gde su slova “S” I “O” zamenjena brojevima “5” I “0” kako bi označavali 50godišnji jubilej. Oblik I samo forma znaka su nepromenjeni, tako da I dalje odiše čistim, postojanim bojama u pojednostavljenom grafičkom prikazu Džona Paša. Same boje I tipografija koja je korišćena čini da logo bude u neodoljivom retro fazonu koji asocira na dug vek Stonesa. Tipografija oko loga mu daje kružnu formu, a krug je simbol večnosti, stalnog protoka energije, tako da se na tom višem nivou može shvatiti kako će Stonesi trajati večno, što nam se svakako I čini posle 50 godina postojanja! A ovako izgleda najsvežije izdanje najprepoznatljivijeg muzičkog loga na svetu:

A kako je sve počelo?

Boginja Kali
Džon Paš je još uvek bio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu kada ga je posetio menadžer Stonsa kako bi se dogovorili oko izrade plakata za njihovu prestojeću evropsku turneju. Ubrzo ga je posetio I Mik Džeger lično! Razlog ove posete je bila izrada loga koji bi trebao da se nadje na ploči. Polazna tačka u vezi dizajna za logo je bila slika boginje Kali koja ima isplažen jezik.

Džon je dobio honorar od 50 funti I rok od nedelju dana da “završi posao”, dve godine kasnije nagrađen je sa 200 funti zbog uspeha koji je logo postigao. Kako je kasnije rekao inspiraciju za legendarni znak je našao u samom Mik Džegeru, “Lice u lice sa njim, prva stvar koju primetite je veličina njegovih usana I njegova usta”. Ovaj simbol Stonesa je savršen spoj Džegerovih usana I bunta, njegove seksualnosti na sceni, a tu je naravno I Kali, boginja večne energije. Priznaćemo da posle I 50 godina Stonesi pale I žare gde god da se pojave. Ovo remek-delo je prvi put ugledalo svetlost dana na unutrašnjosti albuma “Sticky fingers” 1971. godine. To je bio prvi album sa njihovom oznakom, “Tongue and Lip” (jezik I usne), dok je omot istoimenog albuma dizajnirao Andy Warhol!
Omot albuma “Sticky fingers” koji je dizajnirao Andy Warhol
Omot istoimenog albuma za rusko tržište
Mnogi ljudi greškom navode Andya kao tvorca čuvenog loga, ali istina je da je delo tadašnjeg studenta podiglo veću “prašinu” od oca pop art-a. Džon Paš je takođe dizajnirao I postere za njihove turneje od 1970.-1974. godine. Radio je sa mnogim muzičkim velikanima kao što su Paul McCartney, The Who, The Stranglers i Dr Feelgood. U svojoj dugoj karijeri radio je kao frilenser, art/kreativni direktor, dobitnik je mnogobrojnih nagarada I priznanja. Veliki je fan benda I jednom prilikom je rekao: “Imamo lepe uspomene na dobar radni odnos sa njima. Logo je jedan od najjačih I najprepoznatljivijih na svetu. I naravno, ja sam ponosan na to”. Tome u prilog govore I mnoge aplikacije I variacije ovog loga koje su nastale vremenom.

U avgustu 2008. godine logo “Tongue and Lip” je izglasan za najbolji bend logo svih vremena! Ovo je možda I prvi slučaj brendiranja I marketinga u muzičkoj industriji.
Pošto logo nije odmah bio registrovan u svim zemljama tako se našao I na farmericam jedne nemačke kompanije. Još jedna zanimljivost vezana za ovaj logo jeste ta što se može povezati sa bendom Prljavo Kazalište. Naime, desila se sledeća stvar, dizajn za prvi studijski album benda Prljavog kazališta uradio je naš dizajner Mirko Ilić. Omot je postao veoma popularan, a “iseckan jezik” je postao jasna asociacija na Prljavo Kazalište, a o sličnosti omota I čuvenog loga dovoljno govori fotografija:

Lips and tongue logo je definitivno jedan od najpoznatijih simbola rock and roll-a I kao takav mesto mu je u muzeju gde se trenutno I nalazi. Prodat je V&A muzeju u Londonu za samo 92.500,00 $ !
A ovako to izgleda u muzeju
John Pasche sa svojim delom
Ivana Pavlović