Hobsons Choice (uskoro i intervju sa njima) je tuzlanski metalcore bend sa straight edge prefixom, zapravo danas u ovom gradu i najaktivniji sto se koncerata i izdanja tiče, i preda mnom se nalazi njihov treći uradak i već drugi koji je snimljen uživo, 'Indivisible'.
Prvo što se da primjetiti kada se disk krene vrtiti u liniji je fantastična produkcija, čak sam se na trenutke pitao jesam li pogrešno shvatio da je ovo izdanje 'rađeno naživo', što također govori i o muzičkoj kompetentnosti članova benda, jer su stvarno odlično usvirani i voze bez greške. Bend zvuči uvjerljivo, uigrano i jako agresivno, sa masivnom ritam sekcijom, ubitačnim rifovima i sa dva vokala koji urlaju kao da im je to zadnja stvar u životu.
Album otvara najnovija 'Mind-edge', meni lično najbolja pjesma koju je ovaj bend do sad napravio, gdje je primjetno sazreijevanje na textuzalnom i muzičkom planu. Poslje skoro pa divljačkog OI! refrena kojim završava stvar, nastavlja se u istom ubitačnom tempu sa dežurnim krivcem za razbijene noseve u šutkama, naravno, sa 'Cops-dogz', ultrabrzom old school krkačinom sa krasterskim izmjenama vokala. Sa pjesmom 'Schools' Obsoni su podarili jednu dobru školsku lekciju kako se svira metalcore začinjavajući sve odličnim textom o frustriranosti obrazovnim sistemom i nezainteresovanosti prosvjetnih radnika da djeci prenesu znanje. Poslje završenog časa, opet dolazi na red skroz nova pjesma, 'Absolution' i meni možda i najslabija na albumu. Dobro, ne baš slaba, koliko jednostavno meni nije sjela. 'Circle of trust' nastavlja sa, što bi jedan kolega sa foruma rock planet rekao, 'zaobadavačkim' ritmovima, znači, kratki uvod i onda opet kec i grmljavina. 'Hobsons choice' je jedna od starijih pjesama benda i nezaobilazna na koncertima za otimanje mikrofona na refrenu 'Hc-Hobsons choice, HC-Tuzla hardcore, HC – Straight edge, HC – My choice', malo dotjeranija, ali i dalje ubitačna i kao stvorena za skakanje, i ono što ne volim, mošanje J Album završava jednom obradom, 'Reflections' benda Trial, i fino zaokružje kompletno izdanje.
Sad, da ne bi previše hvalio, jedina mana je po meni nedostatak novih pjesama (od njih sedam, čak tri se ponavljaju sa prethodnog izdanja a ima i obrada), tako da se nadam uskoro kompletnijem izdanju (odnosno full lenght albumu koji je Sale pjevač benda najavio) koji će detaljnije rezimirati i zaokružiti rad benda u ovih pet godina postojanja. U svakom slučaju, jako kvalitetno izdanje za sve ljubitelje tvrdih zvukova.
Lista pjesama:
* Mind edge
* Cops=dogz
* Schools
* Absolution
* Circle of trust
* Hobsons choice
* Reflections (Trial cover)
Kontakt i informacije: myspace.com/hcxhc
Goran Brekalo