Film Očuh (The Stepfather) je baziran na istinitim događajima iz života Džona Lista (John List), čoveka koji je optužen da je ubio svoju majku, suprugu i troje dece. Prva verzija ovog filma pojavila se 1987.
U novoj verziji Očuha snimljenoj 2009. Dilan Volš (Dylan Walsh) je neprikosnoveno odglumio negativca, serijskog ubicu unesrećenih porodica i jednog od najtraženijih zločinaca u Americi Dejvida Herisa (David Harris). Dok svi misle da je on savršen porodični čovek, Dejvid je u stvari ozbiljno poremećena osoba koja pronalazi nove žrtve. Te nove potencijalne žrtve oko kojih se vrti ova priča su sveže razvedena Suzan (Susan), njen sin Šon (Sean), ćerka Bet (Beth) i stariji sin Majkl (Michael) koji jedini sumnja u Dejvidove ''dobre'' osobine. Suzan nije zadovoljna što Majkl nije prihvatio Dejvida. Kada shvati da je Dejvid i više nego pogrešan čovek, biće kasno. On će do tada već načiniti neke zločine.
Iako se od današnjih horora da bi u njemu uživali istinski ljubitelji horora, očekuje, između ostalog, određen broj nepredvidivih scena, nelogičnih situacija, zaokret kakav nismo mogli ni da zamislimo, Očuh iz 2009. deluje veoma moderno iako u filmu od samog početka znamo ko je glavni ubica i znamo šta možemo da očekujemo od njega, ipak u neizvesnosti smo do kraja filma šta će se desiti sa porodicom. Ritam, dinamika i napetost koju gledaoc može da oseti prilikom gledanja nekih scena učinile su novu verziju Očuha veoma zanimljivom, bez obzira što je osnovna tema rađena po uzoru na nekadašnje horore koji danas izgledaju prevaziđeno. Malo je danas horora od kojih se po uzoru na stare verzije mogu napraviti sveža ostvarenja. Kao što je i nekada trebalo biti majstor, pa napraviti dobar film, tako i danas važi isto pravilo. Za dobre filmove ne postoje vremenska ograničenja, tako da postoje odlična ostvarenja od pre pedeset godina koja i danas izgledaju moderno, a postoje i noviji filmovi koji brzo padaju u zaborav zbog svoje izveštačenosti jer se autori trude da po svaku cenu od filma stvore tehnički savršen i moderan projekat, a na ostalo ni ne obraćaju pažnju. Očuh iz 2009. svakako ne spada u tu grupu jer je reditelj Nelson Mekormik (Nelson McCormick) uspeo da stvori i modernu i kvalitetnu verziju horora Očuh.

Branko Radaković