Essence of Night je Futurepop/EBM one man band iz Beograda koji iza sebe ima nekoliko izdanja za Dark:Scene net label, kao i veći broj nastupa na festovima ili samostalnim svirkama. Razgovor sa Victorom, osnivačem ovog projekta.

HC: Reci mi nešto o samom početku ovog projekta, kako je nastao?
Victor: Essence of Night nastao je pre dve-tri godine, iz gomile projekata kojima sam se tada bavio. To je bio period u mom životu kada sam se zainteresovao za elektronsku muziku, prvenstveno Harsh EBM i neke Darkwave bendove, pa je to bio materijal koji sam koristio za uzore i inspiraciju na samom početku.

HC: Kako je baviti se ovom vrstom muzike u Srbiji? Kakva je scena na ovim prostorima trenutno?
Victor: Veoma je teško, kada dođemo do pitanja scene. Scena je, rekao bih, nikakva. Sećam se vremena kada sam tek počeo sa ovom vrstom muzike, a to je, naravno, bilo i vreme kada sam počeo da tražim slične projekte na čijem bih zvuku učio i mogu reći da je i tada bilo jasno da doba kvalitetne elektronske muzike u Srbiju tek treba da dođe, jer su početci tog doba prilično preplavljeni kvazi-gothic kulturom koju viđamo. Posebno, kada ste na pola puta između nekog dance zvuka i obskurnijih žanrova, veoma je teško naći publiku.

HC: Kako bi okarakterisao svoju muziku? Da li bi je uopste smestao u neki zanr?
Victor: Volim da je okarakterišem kao SynthWave, mada mislim da taj žanr zvanično i ne postoji. (smeh) Ne, ne bih se svrstavao ni u jedan određen žanr, s obzirom da mislim da je ono najbolje što savremeno doba i tehnički napredak na polju muzičkog stvaralaštva donosi zapravo eksperiment i mogućnost da mešate stvari. Koristim to i ovaj zvuk koji se razvio na Synthesize the Winter albumu je zapravo mešavina najrazličitijih žanrova, Futurepopa, Darkwavea, pa čak i metala.

HC: Kad smo kod toga, software i hardware koji koristiš?
Victor: Od software-a koristim dva DAW-a, Fruity Loops, koji mi je bio prvi program u kom sam radio, a pored njega i Reason. Naravno, tu je veliki broj VST plug in-ova, i nekoliko sitnijih programčića za snimanje vokala. Što se hardware-a tiče, tu je jedan sasvim pristojan mikrofon, Stratocaster gitara i Behringer USB keyboard.


HC: Šta te inspirise da stvaras? Koje su teme prisutne u tvojoj muzici?
Victor: Mislim da svakog umetnika inspirišu teme i događaji koji su njemu samom bliski na neki način jer pre svega, verujem da muzika, ili bilo koja druga umetnost, treba da bude iskrena. Na starijim albumima, preovladavale su mračnije teme, jer je to ono o čemu sam tada razmišljao. Čak je bilo i pesama sa istorijsko-političkom pozadinom ( Operation Overlord i Art of War:Scent of Death). Na najnovijem albumu, s druge strane, mnogi su primetili „romantičniji zvuk“, tako da mogu da kažem da je zvuk odgovarao promenama na ličnom planu, koje su mi svakako bile pozitivna inspiracija i velika pokretačka snaga.

HC: Koji su ti planovi za budućnost? Neki novi album u najavi?
Victor: Planovi za budućnost su se prilično okrenuli naglavačke u poslednje vreme. Novi album, Generated Emotions je bio u pripremi i trebalo je da izađe 4. Avgusta, međutim posle nekih sugestija, a i mojih razmišljanja, shvatio sam da je Essence of Night bila jedna priča koja je na neki način završena. Tako da je plan remasterovanje poslednjeg albuma i njegovo ponovno izdanje, ovog puta ne pod imenom Essence of Night, već Voices of Dawn.

HC: Otkud uopste ideja za stvaranje Voices of Dawn?
Victor: Mislim da je Voices of Dawn logičan nastavak prošlog projekta. To je projekat kom ću pristupiti ozbiljnije, sa iskustvom koje sam sa prošlim projektom stekao, i verovatno fiksnom ekipom za live nastupe, koja će, bar po planovima, biti šira nego ranije. Na stvaranje ovog projekta su uticale promene na profesionalnom, ali isto tako i na ličnom planu, pa zato mislim da bih rad trebao da započnem od poslednjeg albuma koji je već dobio taj određeniji zvuk.

HC: Nešto za kraj?
Victor: Samo mogu da kažem da se nadam da će doći do značajnijih promena na sceni u narednih par godina jer mislim da Srbija ima poprilično dobru osnovu za razvoj ovakve scene. Naravno, nikada verovatno nećemo moći da se nadamo da ćemo dostići status, recimo, Nemačke jer će se mainstream žanrovi uvek plasirati iznad nekih eksperimentalnijih ili, jednostavno, underground stvari. Kako se meni čini, Novi Sad ima daleko razvijenu scenu od Beograda, tako da u budućnosti očekujem dosta borbe, ali nameravam da se i sa Voices of Dawn držim web izdanja, za Dark:Scene, prvenstveno zato što smatram da je to pravi način da se scena proširi, da muzika bude dostupna besplatno. Dark:Scene pruža tu mogućnost, kao i mogućnost pojavljivanja na različitim događajima i naravno, savete i profesionalnu podršku za sve koji se odluče da se bave nekim od alternativnih žanrova.