Svet magije ušao je na velika vrata u američke domove davne 1934. kada su 11. juna dnevne novine 'New York Journal' objavile strip u okviru 'Floyd Gibbons Daily Page of Thrilsand Mistery'. Mistični, vitki muškarac, sa karakterističnim brkovima, odeven u crno, sa dugim crvenim plaštom i cilindrom na glavi, koji u rukama drži štapić namenjen stvaranju magije, veoma brzo stekao je svoje obožavaoce.

Priča o tajanstvenom mađioničaru započela je Missouriju. Mladi umetnik, Lee Falk imao je dvadeset godina i pohađao je University of Illinois. Iz zabave je počeo da stvara lik ovog strip junaka, crtajući po 'kaiš' njegovih avantura svakodnevno. Kad se su se crteži nagomilali, odlučio je da ih pošalje u King Features Syndicate, a njihovo oduševljenje Leejevim radom rezultiralo je dugogodišnjom saradnjom.

'Mandrakeu' su društvo pravili 'Flash Gordon', 'Jungle Jim', 'Popeye' i 'The Phantom' - takođe Falkov junak. Rad na 'Mandrakeu' zahtevao je jako puno vremena, jer je izlazio u 'kaiševima' svakodnevno, nekad je Lee crtao i za dve nedelje unapred. Kada je shvatio da ne može da postigne sve, a pogotovo zato što je samo dve godine nakon 'Mandrakea' počeo da crta 'The Phantom', ponudio je saradnju crtaču Philu Davisu. Kao i Falk, Phil je ozbiljno shvatio svoj posao, crtao je i po 14 sati dnevno, a kad su dobili honorare, Lee je svoj deo uložio u kartu do New Yorka kako bi probao naći nekoga ko će kupiti njegov strip. Tako je stigao do, već pomenutog, 'New York Journala'.

Phil je uneo sitne promene koje su malo osavremenile junake ovog nezaboravnog stripa, pa je priča kompletirana i dobila je svoj konačni, vizuelni identitet. Širom sveta proputovala je neobična priča o još neobičnijem liku kakvog pre niko nije ni napisao, ni nacrtao.


Mandrake je prvi super - heroj stripa. Ne Superman i ne Captain America, već upravo ovaj mađioničar koji je isprva nastupao na pozornici, ostavljajući publiku bez daha tokom virtuoznih izvođenja trikova. Međutim, Mandrake je puno više od iluzioniste. On je veliki borac protiv kriminala i, mada nema super-moći, uz pomoć svog magijskog umeća, u stanju je da savlada svaku prepreku i neprijatelje. Njegov šarm, oštroumnost, duhovitost i nežnost, osvojili su njegovu životnu saputnicu Nardu, Princess of Cockaigne. Narda je njegov pomoćnik, neko ko mu čuva leđa i kome veruje. Ipak, najveću pomoć Mandrakeu pruža najjači čovek na celom svetu - Lothar, Prince of Seven Nation. Ovaj tamnoputi div, koji jednom rukom, kako legenda kaže, može da podigne i slona, svojom pojavom izaziva strahopoštovanje. U početku je Lothar nosio leopardovu kožu i crven fes na glavi, loše je govorio engleski, ali je vremenom dobio moderniji izgled, pa su kožu zamenile majce sa leopard uzorkom, a govor mu se popravio.

Kada je zamišljao Mandrakeovog saputnika, Falk nije želeo nikakvog slugu koji će mu biti potčinjen, želeo je ravnopravan odnos. Ni sam ne zna kako se odlučio na to da Lothar bude afro-amerikanac, ali mu je drago što je to uradio, jer je Lothar prvi tamnoputi junak stripa koji je imao neograničen prostor i potpuno razrađen karakter. Ovaj, kako vole da ga nazivaju, 'crno - beli' dvojac, prvi je, a možda čak i jedini zabeležen u stripu. Kulturološke razlike nikad nisu ismevane, niti su se naglašavale, a bogatsvo Lotharove kulture i nasleđa, samo su obogatili ovaj neverovatni svet pun teatralnosti i veličanja hrabrosti i snage. Lothar je poprilično razmetljiv kada je ta sirova snaga u pitanju, ne štedi na njoj, u stanju je da uradi sve ono što Mandrakeu fizičke predispozicije, niti kondicija dozvoljavaju. S druge strane, mađioničar poseduje razne psihičke i telekinetičke moći kojima može da iskrivi stvarnost, da promeni oblik, da se teleportuje ili postane nevidljiv.

On je majstor iluzije, obmane, zablude i hipnoze. Ove veštine učio je u Collegium Magikos školi na Tibetu. Njegov najbolji učitelj bio je njegov, hiljadu godina star, otac Theron od kog je nasledio tri relikvije u kojima se krije njegova moć i magija - plašt, šešir i magijski štapić. Mandrake i Theron poseduju dve kristalne kocke koje im daju veliku mentalnu energiju i koje su meta mađioničarevog najvećeg neprijatelja i polu-brata Cobre. Ovaj zlikovac se jedno vreme pojavljivao sa srebrnom maskom, ali ju je kasnije odbacio, jer je izmenio lik plastičnim operacijama. Cobri društvo prave i drugi negativci, poput bivše prijateljice sa kojom je išao u školu magije - Aleene the Enchantress, a tu je The Deleter, vanzemaljac, te zloglasna organizacija '8', osnovana u srednjem veku, čiji su zločini uvek uključivali broj 8 i ostavljali su isti broj kao potpis na mestima kriminalnih radnji. Mandrake ima i brata blizanca Dereka, sa gotovo identičnim izgledom, moćima. Naš junak više puta je pokušao da poništi Derekovo poznavanje magije, da ga izbriše, ali nikad nije potpuno uspeo u tome. Mađioničaru muke zadaje i Ekardnam, (Mandrake - kad se čita unatrag) njegov zli odraz iz ogledala, kao njegova totalna suprotnost. U ovom fantastičnom stripu, i ja, kao i mnogi od vas, u sedamdesetim i ranim osamdesetim godinama prošlog veka, upoznali smo ne samo ovog veštog borca protiv gangstera, ludih naučnika, tajnih organizacija, vanzemaljaca, natprirodnih i sila mraka i njegove pomagače, već mnoštvo čudesnih likova. Divili smo se Magnonu, caru Galaksije, smejali se šefu policije - Bradleyu i njegovoj kancelariji 'S.S.D' (Silly Stuff Dept.) koja se bavila apsurdnim i neverovatnim slučajevima za koje je često tražio Mandrakeovu pomoć. Jedan od misterioznijih likova za kojeg se tek kasnije saznalo da je osnivač Inter - Intel organizacije za borbu protiv kriminala, je Hojo. Radeći za Mandrakea kao kuvar, zapravo je skrivao svoj tajni identitet.

Lee Falk je kao inspiraciju za svog junaka naveo knjige koje je čitao kao dete - Tarzana, Knjigu o Džungli i Arsena Lupena. Tako smo dobili ceo jedan svet u kojem bizarne, naoko nemoguće situacije izgledaju potpuno stvarne, zahvaljujući likovima i njihovoj međusobnoj interakciji. Mandrake je imao i nekoliko filmskih izleta, a najpoznatiji je dvanaestodelni serijal iz 1939. god.

1970. veliki Federico Fellini bio je zainteresovan da snimi film i nekoliko je puta o tome razgovarao sa Falkom. Upoznali su se u Villa Borghese gde je Fellini snimao scene za 'Fellinis Roma'. Želeo je da mađioničara glumi Marcello Mastroianni, a Nardu Claudia Cardinale. Marcello je želeo da Nardu glumi Catherine Deneuve.

Direktor francuskog Voguea, Robert F. Caillé nagovorio je Fellinija da bude urednik specijalnog izdanja časopisa za decembar 1972. Režiser je napravio nekoliko smešnih fotografija sa Marcellom kao Mandrakeom i Claudiom kao Nardom.

Režiser Ethan Cohen je 2016. za svoju ekranizaciju filma o poznatom mađioničaru, za glavnu ulogu Mandrakea odabrao Sachu Barona Cohena. Izgleda da filmski studio još uvek bira pisca scenarija za projekat koji je u pripremi sad već više od deset godina. Čudno, s obzirom na bogatu, zanimljivu i uzbudljivu priču koja se iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz godine u godinu, uspešno uvlačila u srca čitalaca.

Tatjana Smiljanić