Jedan od pionira dark zvuka u regionu, makedonska kultni bend Mizar, na sceni prisutan već više od 40 godina, objavio je novi singl pod nazivom “1903”.

Posle prethodnog “Messengers of the Downfall”, novi singl je pesma o slobodi rađena po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog, napisanog pre gotovo 50 godina.

U originalnom tekstu opisuje se 1903 – godina ustanka Makedonaca protiv Otomanskog Carstva, a iz Mizara poručuju kako je tema slobode poprilično aktualna i sada.

Novi singl “1903” je pesma  o slobodi, vrlo aktualnoj temi i u ovom trenutku kad smo svi zatvoreni već dve godine u kućnom pritvoru zbog kovid pandemije. Malo po malo gubimo sva politička i socijalna prava. Kako kaže refren pesme “Sloboda ili Smrt”… – poručili su iz Mizara.

Kao što je već pomenuto, tekst je delo poznatog makedoskog književnika Petre Andreevskog, aranžman i muziku potpisuje Gorazd Čapovski, a u muzici mu se pridružio Zoran Tortevski. Produkciju uz Gorazda Čapovskog potpisuje i Zlatko Simionski.