Kvartitura 2020: Duo Jasna Jovićević / Zoran Dukić, 16.09.2020.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Kulturni događaji su nam svakako falili tokom ovih silnih 'zatvaranja', epidemiološke situacije, pridržavanja mera zaštite - iz tog razloga pozdravljam napore novoosnovanog Centra za savremenu kulturu i umetnost Subotice, uz podršku UG "Klara i Rosa", jer su osmislili divan, lokalno orijentisan program u kom predstavljaju subotičke umetničke snage.

Njihov projekat Kvartitura 2020 podrazumeva umetničke događaje i radionice koje se održavaju na otvorenim lokacijama subotičkih mesnih zajednica, uz nesebičnu podršku programa "Aktivne zajednice" Trag fondacije, kao i nekolicine subotičkih firmi koje su prepoznale potencijal i neophodnost kulturnih događaja poput ovog.

Iskreno mi je žao što sam na izvesni način propustio nastupe Stroberiz i Wooden Ambulance-a u parku na Prozivci, ovog puta sam prisustvovao veoma osvežavajućem i neuobičajenom koncertu dvoje, usudiću se reći, veterana subotičke muzike, Jasne Jovićević i Zorana Dukića. Njihov nastup u trajanju od 90 minuta je održan u parku na Trgu Ćirila i Metodija, pored katoličke crkve blizu Buvljaka

foto: Szerda Zsófia

Jasna Jovićević je više od muzičara-inovatora i verujem, poznatija van Subotice sa svojim neobičnim muzičkim delima, performansima, ali i zbog samopregornog podizanja ekološke svesti i ljubavi prema pticama. Imamo retku sreću da imamo tako svestranu umetnicu, sledbenicu modernih strujanja u muzici, kojoj je eksperiment metod, a 'čudni' zvuci oruđe kojim gradi svoje mikro-džungle usred gradske vreve. Pored svega toga, ona kao pravi pedagog svakom prilikom uči publiku da reaguje i prepozna sonične nadražaje i energiju koju neštedimice prenosi.

Iako je najpoznatiji kao otorinolaringolog-specijalista na dobrom glasu u subotičkoj opštoj bolnici (u šta sam se i lično uverio u par navrata), Zoran Dukić je vrsni gitarista, a i sa drugim žičanim instrumentima vlada podjednako dobro. Poznat pre svega po svom "bluzerskom" angažmanu, bio je i deo autentičnih grupacija, bendovima kao što su Cadabra i Ethnokor, koji su world music-u podarili deo subotičke peščare i njenih zvukova. On je čovek koji definitvno voli instrumente, bilo medicinske, bilo muzičke.

Na prvi pogled, rekli biste da će rezultat spajanja ovakva dva titana biti obična improvizacija. Međutim, Jasna i Zoran su, uklopljeni u prirodni, pogodni ambijent kakav je park, majstorski otvorili Pandorinu kutiju zvukova i raznolikih uticaja koji su držali pažnju slušaocima sve vreme. Podjednako su vodili "glavnu reč" i izvrsno dopunjavali beskrajne muzičke fraze jedno drugome, koje su išle u širokom rasponu od bazičnog blues-a do New age-a, uz baštinu balkanskih melodija. U tu mešavinu su uspeli i da utkaju i veličine kao što su melodije King Crimson-a i gitarske bravure francuskog prog rocka, Bowijev 'Berlinski period', kao i free jazz, odlični drone koji nisam do sad imao prilike da čujem u Subotici, kao i retke epizode serijalizma, neoklasike, kojima je Jasna udahnula život. U izvesnom trenutku je bio prizvan i Jimi Hendrix, naravno, iz Zoranovih žica, gitare, mandoline i lap steel gitara (ako sam dobro primetio).

Njihova interakcija je bila sjajna i moram reći da sam uživao u ambijentu koji su stvorili. Virtuoznost im je neosporna, stoga bih zaista voleo da čujem ovaj duo još koji put, jer nam manjka ovakvih malih praznika za uši.

Daniel Tikvicki
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva