Nakon četiri objavljena romana Filipa K. Dika tokom prethodne dve godine, izdavačka kuća Kontrast bi, kako javlja Art Anima, uskoro trebalo da objavi još četiri knjige slavnog američkog pisca naučne fantastike. Reč je o delima Tamno skeniranje, Ubik, Tecite suze moje reče policajac i po prvi put na srpskom jeziku Valis – uvodni deo istoimene trilogije.
Tamno skeniranje prati agenta za narkotike Boba Aktora koji na svom tajnom zadatku pokušava da otkrije trag do glavnog snabdevača crnog tržišta najopasnijom drogom pod nazivom Supstanca S. Ali da bi se predstavio kao zavisnik, on mora i sam da počne da koristi ovu drogu, koja vremenom prekida sve veze sa moždanim hemisferama. Među mnoštvom romana koji se bave narkomanijom Tamno skeniranje spada u one koji su – zahvaljujući autorovoj višegodišnjoj borbi protiv zavisnosti od droga – najubedljivije opisali promenjena stanja svesti, paranoju, izgubljenost i rascep u doživljavanju sebe i svetova koji narkomana okružuju.

Jedno od najpoznatijih i najcenjenijih Dikovih dela, Ubik donosi duboko uznemirujuću priču o prirodi postojanja. Ljudi sa Zemlje redovno putuju na Mesec, ali najveći njihov problem predstavlja ugrožavanje privatnosti od strane brojnih ekstrasensa, telepata i vidovnjaka, koji svoje moći koriste, između ostalog, i za unosnu industrijsku špijunažu. Jedini vid odbrane od ove pošasti ogleda se u angažovanju specijalnih ekipa sposobnih da blokiraju uticaj parapsiholoških uljeza. Kada jedna od ekipa, unajmljena da zaštiti lunarna postrojenja izvesnog poslovnog magnata, doživi katastrofu na Mesecu, za njene članove počeće metafizički košmar, a jedinu nadu predstavljaće tajanstveni proizvod Ubik.

Glavni junak romana Tecite suze moje, reče policajac je poznata TV zvezda i pevač popularnih šlagera. Ovaj plejboj i ljubitelj slatkog života rezultat je izvesnog strogo poverljivog, pa napuštenog projekta biološkog inženjeringa. Nakon razjarenog napada bivše ljubavnice, budi se u paralelnom svetu, identičnom njegovom vlastitom, s tom razlikom da u ovom niko za njega nije čuo. Prepušten na milost i nemilost organima policijske države, bez identiteta, bez isprava, prisiljen je da iskusi život s dna društvene lestvice.

Na kraju, za najveće  ljubitelje dela Filipa K. Dika tu je i Valis, koji predstavljamo rečima prevodioca i jednog od najpredanijih domaćih proučavalaca opusa ovog pisca, dr Mladena Jakovljevića: „Formalno gledano, u pitanju je naučnofantastični roman. Međutim, autobiografski elementi čine ga jedinstvenim i atipičnim ne samo za Dikovo prozno stvaralaštvo, nego za naučnofantastičnu književnost uopšte. ’Valis’ je ključ za dublje uranjanje u multiverzum već pročitanih dela i ovaj roman biće mnogo čitljiviji onima koji su već čitali Dika, što ukazuje na povezanost svih tekstova iz fildikovskog multiverzuma poznatog po prožimanju i pretapanju višestrukih stvarnosti i identiteta, u njegovoj prozi jednako kao i u esejima i biografiji.“

Sve četiri knjige bi trebalo da se nađu u knjižarama tokom marta 2018.