Dvobroj književnog časopisa „Gradina“ 76-77 iz Niša, čija je promocija bila u septembru ove godine, po četvrti put donosi temat o stripu, ovaj put balkanskom.

Temat sadrži za sada rekordnih 67 strana, za deset strana više od prethodnog. Ukupno iznosi dvanaest tekstova o stripu, a autori dotičnih su Marko Stojanović (priređivač i sastavljač dva teksta), Aleksandar Vačkov, Simon Vučković, Iztok Sitar, Manos Ganas i Lefteris Tarlantezos (dva autora, jedan tekst), Boris Stapić, te grupa od četiri autora gde su Goran Dujaković Feniks, Dejan Šijuk, Predrag Ikonić i Milorad Vicanović Maza (takođe jedan tekst), potom Emre S.Taskiran, Nikola Temkov, Ivan Trenkl i Dragan Predić. Kao prevodioci i stručni saradnici prisutni su Marjan Milanov, Valia Kapadai, Ivan Veljković i Midhat Ajanović. Tekstovi se bave strip scenama i situacijama u gotovo svim balkanskim zemljama, a pokriveni su srpski, bugarski, crnogorski, slovenački, grčki, bosanskohercegovački, strip Republike Srpske, turski, makedonski, hrvatski-slavonski i rumunski strip. Prikazan je kratak pregled istorije stripa u svim zemljama, te trenutno stanje stvari, veća i aktivnija imena danas, festivali, serijali i saradnje unutar zemlje i regiona na polju devete umetnosti. Tekstovi su propraćeni ilustracijama i plakatima sa izložbi svih navedenih balkanskih strip scena.

Ovo je četvrti po redu broj „Gradine“ sa tematom o stripu. Prethodna tri su se bavila serijalom „Vekovnici“ (broj 42-43, 2011. godine), niškim autorom Vladimirom Krstićem Lacijem (broj 48-49, 2013. godine) i stripom u gradovima na jugu Srbije (broj 64-65, 2015. godine).

Ivan Veljković