Top 10: One hit wonders



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Hoćete da bude besmrtni, a imate bend (možda čak i garažu)? Treba vam samo jedna pesma i uspeli ste. Iskustvo pokazuje da će verovatno samo pesma postati besmrtna, a vi baš i ne, ali i to je nešto.

Ovo su deset bendova koji su napravili jednu stvar čiji uspeh nisu mogli da ponove:

1. 99 Luftbalons je protestna, antiratna pesma, inspirisana koncertom Rolingstonsa u Zapadnoj Nemačkoj. Na kraju koncerta Stounsi su pustili crvene balone, za koje se činilo da menjaju oblik dok lete, te stoga liče na leteće tanjire (Hielt man für UFOs aus dem All). Pesmu su potom obradili svi.

2. Don't Worry, Be Happy je prva a cappela pesma koja je dostigla prvo mesto na Bilbordovoj listi hitova. Naslov pesme dolazi iz izreke indijskog gurua Meher Babe. O ogromonoj popularnosti govore obrade od Public Enemy-ija do Ramba Amdeusa. Takođe Džordž Buš stariji je koristio pesmu u kampanji, bez dozvole autora (koji je podržavao demokratskog kandidata).

3. One of us je 1995. napisao Eric Brazzilian. Napisao ju je za jednu noć da impresionira devojku, što mu je relativno uspelo, jer mu je devojka u međuvremenu postala supruga i rodila dvoje dece. Korišćena je kao naslovna numera za seriju Joan of Arcadia kao i u nebrojanim filmovima i serijama, a obradili su je skoro svi od Princa do singaurskih pop bendova.

4. I'll Be There for You, poznata i kao tema iz serije Prijatelji, je pesma sa trećeg albuma The Rembrantsa, a napisali su je David Crane (producent Prijatelja) i Martha Kaufman (takođe producent i supruga jednog od članova benda). Postoje nebrojane parodije uključujući jednu neobjavljenu, koju je trebalo da izvodi Weird Al Yankovic, a koja je smetala producentima serije.

5. All the things she said, bila je prva ruska pesma koja je dostigla vrh top lista na zapadu. Kontroverzu je u to vreme uglavnom izazvala činjenica da je pesma sugestivna i da su članice T.A.T.U lezbejke. Tri godine kasnije Julija Volkova se udaala i zatrudnela što je izazvalo novi talas negodovanja, ovog puta jer je lezbejstvo bio komercijalni trik.

6. Because I Got High je pesma relativno nepoznatog repera Afromena, koja je najpre postala popularna na tada novom sajtu za skidanje muzike Napster, a onda preko lokalnih radija (i realtivno zgroženih, zabrinutih konzervativaca) postala popularna mnogo šire. Afroman tvrdi da je pesmu napisao za nekoliko minuta, a dostigla je meta nivo kada je 2001. godina jedan sudija kaznio maloletnika tako što ga je naterao da napiše esej o pesmi, umesto da ide u popravni dom zbog konzumiranja marihuane.

7. Friday je verovatno jedna od najomraženijih pesama ikad, ali ipak jeste pesma sa više stotina miliona pregleda na Youtubu. Kompletni besmisao iza pesme je osim gomile parodija i zabrinutih članaka o kraju pop kulture izazvao i fasinantnu teoriju zavere da je pesma zapravo o atentatu na Džona Kenedija. Sam autor ovako nadahnuto opisuje svoju inspirciju: "on a Thursday night going into a Friday, I was writing different songs all night and was like, 'Wow, I've been up a long time and it's Friday.' And I was like, wow, it is Friday.

8. Gangam Style je najpopulanrnij viralni spot ikada. Komična južno korejaska pesma ismeva estetiku dela Seula koji se zove Gangam i u kome žive skorojevići i arivisti. Pesma je potom postala fenomen za sebe, pominjali su je svetski lideri od Obame do Ban Ki Muna, a kritički je analizirali Slavoj Žižek i nebrojani drugi.

I za kraj :

9. Beogradski pop bend Divlji Anđeli formiran je 1982. godine i kroz njega su na kratko prošli Antonije Pušić, potonji Rambo Amadeus, Zana Nimani i Radomir Marić iz Divljih Kestena. Jedini hit koji su imali je Voli te tvoja zver za koju je tekst napisala Marina Tucaković

10. Mirzino jato je sarajavski disko bend pod vidnim uticajem Boney M. Snimili su tri albuma, ali je pesma Apsolutno tvoj jedini hit po kojem su poznati. Sve pesme, pa i ovu napisao je Sead Lipovača iz Divljih Jagoda, a pevačica Gordana Ivandić je sestra Ipe Ivandića prvog bubnjara Bijelog Dugmeta.

Lista se ovde naravno ne završava jer je zaista puno sličnih primera u svetu muzike. Koga biste vi dodali na ovu listu?

Jan Kanja



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva