Sinoć je velikim koncertom na novosadskom Trgu slobode završena manifestacija Ritam Evrope kojom se obeležava Dan pobede nad fašizmom. Nastupili su Artan Lili, Elemental, Goblini i Sonic Boom Six.
Ova manifestacija je već devetu godinu za redom u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a ovogodišnji Ritam Evrope protekao je u u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.
 
Artan Lili
U 20 časova je prvo izašao Artan Lili koji je odmah privukao  mnogo ljudi, i koncert se počeo zahuktavati. Odmah su napravili žurku svojim hitovima, pa se tako mogle čuti pesme kao što su ,,Ako stanemo tu“, ,,Sajko“, ,,Srce“, ,,Ispod kože“, ,,Sve iz početka“.
 
Elemental
Posle sve popularnijih Beograđana, na binu je stupio zagrebački Elemental, i samo doprineo veoma dobroj atmosferi koju je već pre njih bila. Izveli su svoje hitove kao što su ,,Priroda i društvo“, ,,Balkana“, ,,Malena“, ,,Prokleta ljubav“, ,,Crveno“.

U 22 časa su izašli Sonic Boom Six, jedan od koncertno najaktivnijih britanskih bendova. Iako nisu toliko poznati našoj publici, uspeli su svojim nastupom da zabave publiku, a uživo su izveli i svoju novu pesmu, koja promoviše njihov novi album. 
 
Goblini, foto: Ivana Jovanović - Remix Press
Na samom kraju sa zakašnjenjem zbog tehničkih problema nastupili su Goblini, koji su odmah naterali publiku na skakanje i pevanje. Izveli su pesme poput ,,Evropo“, ,,Ima nas“, ,,U odbrani zla“, itd.
Pored zadovoljne publike, i organizatori su bili veoma zadovoljni i prijatno iznenađeni. Jedan od organizatora, Nemanja Vuković iz SKCNS-a, rekao je kako je ovo bilo jedno od najdinamičnijih večeri otkako je on u u organizaciji ovog festivala.

- Publika je bila drugačija, mnogo veselija i zainteresovanija za sadržaj koji smo pripremili, pa su izvođači uhvatili taj vajb i sve je bilo fenomenalno – primetio je Vuković u izjavi za Oradio i dodao kako je sledeće godine 10 godina Ritma Evrope i kako će se o tome tek pričati.

Ritam Evrope je manifestacija kojom se u Novom Sadu obeležava 9. Maj - Dan pobede nad fašizmom. Ove godine je obeleženo 70 godina od pobede nad fašizmom i počeo je 4. maja, od kada je održano niz izložbi i tribina koje su tematski odgovarale ovom datumu.

Nenad Pejak