Početkom osamdesetih godina prošlog veka, u glavnom gradu Vojvodine stasala je jedna sasvim posebna muzička scena koja se od ostalih razlikovala u pristupu rock kulturi. LUNA, LA STRADA, REX ILLUSIVI, BOYE i OBOJENI PROGRAM predstavljali su alternativu svemu onome što se dešavalo na nekadašnjem YU (a sadašnjem ex-YU) prostoru.

Novosadski bend ODVOJENA STVARNOST (SEPARATE REALITY), predstavlja drugu generaciju uzdanica te scene koji počinje sa radom početkom devedesetih. Prvobitnu postavu čine: Željko Baćanov - vokal, Djordje Mijatović - gitare, Gordana Mijatović Džakula - bas i Vasa Mijatović - bubanj. Pod „presom“ tadašnjih dogadjaja i inspirisani opštim nenormalnim stanjem u zemlji, ODVOJENA STVARNOST ulazi u studio Do-Re-Mi da bi snimila, a ubrzo i objavila album prvenac za tada vrlo aktivnu beogradsku nezavisnu izdavačku kuću TAKE IT OR LEAVE IT.

„ODVOJENA STVARNOST” na kaseti  pod nazivom „Samo Za Sebe” uspeva da nakalemi, na prvi pogled nemoguće stvari. PARTIBREJKERS, THE CULT, BAUHAUS, SIOUXIE and THE BANSHEES, THE CURE i JOY DIVISION imena su bendova čiji se muzički motivi mogu čuti na svakom koraku. Materijal je tehnički korektno izveden, te ljubitelji rock'n'rolla glazurom prelivenog darka imaju razloga za interesovanje („VREME“ od 4. oktobra 1993. godine).

Sa albuma se izdvajaju pesme VOLIM GA, LUNA PARK, naslovna SAMO ZA SEBE i, često radijski emitovana, AUT. ODVOJENA STVARNOST često nastupa i koncertno je aktivna širom Srbije, ali se mogu izdvojiti nastupi u Beogradu (u tadašnjem klubu BUNKER u Domu Omladine, KST-u sa OBOJENIM PROGRAMOM kao i vrlo uspešan koncert na trećoj večeri ALTER ROCK EGO FESTIVALA (Kruševac, 1994). Bend najviše porede sa tada vrlo aktuelnim, naročito u indie krugovima, SONIC YOUTH i THE PIXIES, delimično zbog toga što je na basu devojka Gordana.

Početkom 1996. ODVOJENA STVARNOST ulazi u studio da bi realizovala drugi album koji dobija naziv ČEKAM. Album u formi kasetnog izdanja, sniman opet u novosadskom Do-Re-Mi studiju izlazi ovog puta za beogradsku kuću METROPOLIS. Izdanje opet dobija odlične kritike:

„ODVOJENA STVARNOST isporučuje čist adrenalin bez trenutka predaha. Kreativnost ovih Novosadjana je sada dobila svoju potvrdu. Mnoge stvari ukazuju da se na ovaj savršen bend mora ozbiljno računati, posebno na kraju godine kada se budu pravile liste najboljih izdanja.” - Aleksandar Lazarević, UKUS NESTAŠNIH - 1996.
Bend se pojačava sa još jednom gitarom (Miladinov Milan) i Sinišom Miletićem – Jazom na mestu vokala. Ovog puta koncertne aktivnosti se uglavnom svode na Vojvodinu uz koji izlet u Beograd. U zvuku grupe, sve više preovladjuje noisy prizvuk i tekstovi na engleskom jeziku.
Početkom 1999. godine, ODVOJENA STVARNOST u kućnim uslovima priprema, a zatim i snima materijal za realizaciju svog narednog izdanja čiju realizaciju prekida bombardovanje, a zatim i sled poznatih okolnosti u zemlji.
Krajem 2013. grupa (inače nazvana po trećoj knjizi Kastenedinog serijala), odlučuje da nastavi sa radom i to u originalnoj postavi, ali bez Gordane koju zamenjuje Vlada Ristić. ODVOJENA STVARNOST objavljuje album (CD) pod nazivom „PRAVA SREĆA TEK DOLAZI” (sniman u studiju kod Miple) za Zdenka Franjića i njegovu SLUŠAJ NAJGLASNIJE RECORDS.

Ovog puta je glavno težište na sirovom garažnom punk-rocku s melodičnim basovima, snažnim gitarskim rifovima, vatrenim vokalima i ponekom harmom syntha.
„Čvrsti zvuk koji gotovo frca od prve do zadnje sekunde svoj ubedljivi specifikum dobiva kroz kratke osveštene socio-političke tekstove koji pokazuju srednji prst ovom prokletom vremenu lopova, vladajućih poltrona, nezaposlenosti, malograđanštini, medijskim manipulacijama i općenitoj lošoj društvenoj klimi u kojoj nema niti malo nade za optimizam.“ (hr.portal)

“ODVOJENI” su:
Željko Baćanov - vokal
Djordje Mijatović - gitare
Vladimir Ristić - bas
Vasa Mijatović - bubanj