Pored toga što nam Javni Servis (Evropske) Srbije godinama nameće harač za pretplatu, takodje nam i godinama reprizira domaće televizijske serije. U ''RTS''-u su objasnili da se sve te serije repriziraju kako bi mlade generacije koje stasaju u gledaoce mogle da vide stare serije, a i živimo u vremenu ogromnih ekonomskih kriza, tako ni jedan ''BBC'' nema dovoljno sredstava da snima nove serije, pa prikazuje stare. Inače, ni sami radnici ''RTS''-a nisu imali odgovor na pitanje novinara koliko su puta koju seriju reprizirali. Doduše, sve te serije koje repriziraju bih gledao iznova i iznova za razliku od onih koje su puštali premijerno.

Jedna od tih je meni najogavnija, ''Bela ladja''. Iako je to jedna od najgledanijih serija, ja i dalje ne mogu da se pomirim sa tim šta su uradili jednoj ''Tesnoj koži'', i zbog čega. Iako i sam znam odgovor, pravim se da ne znam. Važno je da je Aleksandar Tijanić pobednicu ''Evrovizije'' iz 2007. godine poslao u Helsinki kao jedinog takmičara koji nije imao snimljen spot za svoju numeru. Kriza, šta ćeš... 

Trenutno su na programskom meniju ''Radio Televizije Srbije'', ''Bolji život'' i ''Doktorka na selu''. ''Bolji život''. Ironično ime za seriju koja je prvi put prikazivana krajem osamdesetih i početkom devedesetih i ne znam kakva sećanja budi njeno repriziranje onima koji su je premijerno gledali. ''Doktorku na selu'' nikada nisam gledao, ali je opšte poznato da se u vreme snimanja serije čuveni Toma Zdravković zaljubio u Ljiljanu Blagojevć, jednu od najlepših glumica naše kinematografijei i posvetio joj pesmu. 

Čini mi se da se par puta prikazivao i ''Policajac sa Petlovog brda''. Ruku na srce, ne toliko često. Mislim da za ''Srećne ljude'' važi isto sto i za ''Bolji život. ''Vruć vetar'' i ''Otpisani'' su se verovatno ogadili svima posle svih tih silnih repriziranja, iako su to, pored ''Otvorenih vrata'', naše ubedljivo najbolje serije svih vremena. I, verovatno poslednja serija koja iole vredi jeste ''Porodično blago'', čiju je premijeru doziveo i sam autor ove kolumne kada je imao svega četiri godine. Od ''novijih'' serija, reprizirali su epizode serije ''Stižu dolari'', koja je toliko bezvezna, da je bolje da su novac koji su utrosili na njeno snimanje dali u humanitarne svrhe. Reprizirali su i ''Moj rodjak sa sela'', ''Greh njene majke'' i ''Ranjeni orao'' (kad pre?). 

Voleo bih da napomenem da mi je ''Selo gori, a baba se česlja'', pored ''Bele ladje'' nesto najidiotskije sto sam video na televiziji, i ravno moze da se svrsta u rang sa ''Kursadžijama'' sa ''Pinka'' sa kojima čini zabavu za široke narodne mase. Verovatno je serija obožavana zbog toga što predstavlja stvaran život seljaka u Srbiji na malo komičniji način. Čak je i način govora glumaca previše iritantan. I sam žanr serije je diskutabilan. Ko je gledao makar deset minuta, zna o čemu pričam. 

Za kraj bih voleo da kažem da je svo to repriziranje domaćih serija preterano, i da današnja deca imaju internet, pa sve te serije mogu da gledaju online. A ''RTS'' svoj program može da popuni i na drugačiji način.

Ilija Najdanović