Ovogodišnji festival “Avgust jednog diverzanta”, završen je odličnim koncertom Velikog prezira. Za pet dana trajanja, predstavljeno je pregršt različitih kulturnih, edukativnih i zabavnih sadržaja. Posećenost svih programa govori o potrebi Kruševljana za jednim ovakvim događajem.

AJDE fest 2012 otvoren je u utorak 7. avgusta. Festival je otvorila Suzana Antić, direktorka Kulturno prosvetne zajednice, a u ime organizatora, publici se obratio i muzički urednik festivala, Ivan Đokić, koji je rekao nešto više o programu koji sledi i planovima za naredni period.

Zdenko Franjić
Pokazalo se da je kruševačka publika dugo čekala povratak domaćih bendova na scenu, ali i da se veoma uželela gostiju sa strane. Prve večeri nastupali su “Ruski lekari”, DJ ekipa iz Sombora, koji su za nepunih sat vremena svečanu atmosferu sa otvaranja preobratili u odličnu žurku za prisutne. Naredne dve večeri, za redom, dva domaća benda, Scarps (intervju možete pročitati ovde) i Vitamin, svojim “povratničkim” koncertima, punila su dvorište KPZ-a. A onda su stigli i hedlajneri muzičkog dela – grupa Kanda, Kodža i Nebojša, koji su atmosferu u publici doveli do usijanja, i u subotu vrlo emotivna atmosfera, za sam kraj festivala – svirka benda Veliki prezir. Posebno drag gost ovogodišnjeg festivala – Zdenko Franjić, imao je sa prijateljicom Lju Anđelković svoj poetsko – muzički performans takođe u subotu uveče, a njegova gošća na nastupu bila je kruševačka poetesa Marija Krsmanović.

Broj gledalaca i njihova reakcija na film kruševačkog autora Stevana Spasića “Vitamin i Cveće”, ali i na ostale filmove na repertoaru ovogodišnjeg festivala, pravi su dokaz toga da Kruševac ima publike i za film, bez obzira na svakodnevno prazne bioskope... Prikazani filmovi uglavnom su bazirani na underground motivima, a većina njih nastala je tehnikom “uradi sam”, bez velikih budžeta i skupih glumaca.

Flash mob akcija
U sklopu edukativnog programa, na festivalu Avgust jednog diverzanta organizovane su četiri radionice. Sve četiri izazvale su veliko interesovanje publike, ali je sudeći po broju prijava, među mladima u Kruševcu veoma popularno kreativno pisanje. Radionice stripa i aerogamija bile su zanimljivije nešto mlađoj publici, ali se, bez obzira na to, na obe radilo veoma vredno i u pozitivnoj atmosferi. Učesnici radionice Mimart teatra – “Flash mob” su dva puta tokom trajanja festivala u centru grada izvodili performanse koje su osmislili na radionicama uz pomoć predavača.

Sastavni deo ovogodišnjeg programa bile su i četiri tribine - nešto ozbiljniji segment festivala: “Premotavanje: Kruševačka rok scena devedesetih”, prezentacija strip umetnika Borisa Stanića i njegovog rada, “Prostor mladima i kulturi” i “Nezavisna kulturna scena protiv diskriminacije”. 

Likovni program AJDE festa 2012. sastojao se iz tri tematski potpuno različite izložbe - za svakog po nesto! Prve večeri festivala otvorena je izložba ,,Distorted Mirror² - međunarodna izložba stripova sa zanimljivom i neobičnom tematikom snova u kojima se pojavljuju poznate ličnosti. U četvrtak je u Kruševačkom pozorištu otvorena izložba „Zbogom underground – Saša Marković Mikrob“, koja ostaje izložena do 15. septembra, pa svi oni koji nisu stigli, imaju još mesec dana prilike da uživaju u jednoj od najposećenijih izložbi Muzeja savremene umetnosti. U sklopu tribine „Prostor mladima i kulturi” u Biblioteci za mlade otvorena je i izložba “Koncept Machineriya”, mostarskog umetnika Marka Zadra.

Između ovih programa, u dvorištu Gimnazije, posetioci festivala imali su prilike da naprave malu pauzu, uz muziku, sokove, lubenicu i muffine koje su spremali domaćini festivala. Bio je to vid neformalnog druženja, gde se đuskalo, pevalo, ćaskalo uz muziku domaćih prijatelja festivala i gostiju iz Mostara.

Čitav program festivala se održavao na četiri lokacije: dvorište Kulturno prosvetne zajednice, Biblioteka za mlade, Gimnazija i Kruševačko pozorište.
Festival su podržali brojni lokalni partneri, a značajni donatori su Nezavisna kulturna scena Srbije, Fondacija za otvoreno društvo i Švajcarski program za kulturu zapadnog Balkana.
Na zatvaranju, organizatori su pozdravili publiku, uz najavu nekih novih programa tokom naredne godine, i obećanje da ih 2013. čeka još mnogo raznovrsnih sadržaja.