Ben Aronovič: Lies SleepingSviđa ti se? Javi ostalima!

Sudbina je tako htela (tm Srećko Jovović) da Lies Sleeping bude prva knjiga koju ću završiti u ovoj godini, premda sam je počeo taman na samom kraju prethodne. Ovaj inače sedmi roman u serijalu Rivers of London zaokružuje priču započetu u prvom delu, što je inače prava retkost - da se jedan serijal urbane fantastike "završi" s manje od deset knjiga - ili da se završi uopšte. Naravno, kako nas za mesec i po dana očekuje osmi naslov u serijalu, Lies Sleeping nije pravi kraj, ali jeste završetak jednog pripovednog niza i lepo zaokruživanje jednog dela života našeg protagoniste, inače londonskog policajca iz mešovitog braka engleskog džez trubača i zapadnoafričke imigrantkinje.

Ben Aronovič je vidno najbolji zanatlija u ovom žanru fantastike, na čemu najverovatnije može da zahvali svom scenarističkom poslu na seriji "Doctor Who". Njegova ljubav prema žanru je očigledna i izbija iz svake stranice njegovih romana i gotovo nemilosrdno omažira sve ključne tačke za jednog savremenog gika.

Njegov svet je gusto izatkan, temeljno potkovan i opisan bez ikakvih propusta - toliko da je ta mera vizuelizacije mizanscena naprosto nečuvena u savremenoj urbanoj fantastici, koja počesto zapostavlja svet u korist karakterizacije protagoniste. Kod Aronoviča to nije slučaj, već je London u kojem se radnja odvija ravnopravan lik u knjizi.

Tu dolazimo do začkoljice - Aronovičev London nije grad iz vremena "Dauntonske opatije" ili "Piki blajndersa", već savremeni London, prepun doseljenika iz bivših britanskih kolonija, urbana metropola slojevite istorije i svakodnevice, u kojoj je brza hrana pakistanska ili kurdska i vidi se sva kompleksnost prebregzitovske Engleske. Serijal Rivers of London je pre ekvivalent fantazijskih "Mućki" nego "Šerloka Holmsa" - ali "Mućki" iz savremenog doba, sa svime što ono nosi.

Budući da sam odrastao na britanskim serijama, to mi je bilo dovoljno strano da predstavlja omanji problem u identifikaciji s protagonistom - premda je njegova klasna diferenciranost bila sasvim dovoljna da mi smesta priraste k srcu. No, taj moj deficit je suštinski razlog za to što čitav dosadašnji serijal dobija samo 4* umesto 5*, koliko realno zaslužuje.

Ukratko, romani Bena Aronoviča iz serijala Rivers of London su najbolje napisana urbana fantastika koja trenutno postoji na tržištu.

Ivan Jovanović NightflierSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva