Sudbina je tako htela (tm Srećko Jovović) da Lies Sleeping bude prva knjiga koju ću završiti u ovoj godini, premda sam je počeo taman na samom kraju prethodne. Ovaj inače sedmi roman u serijalu Rivers of London zaokružuje priču započetu u prvom delu, što je inače prava retkost - da se jedan serijal urbane fantastike "završi" s manje od deset knjiga - ili da se završi uopšte. Naravno, kako nas za mesec i po dana očekuje osmi naslov u serijalu, Lies Sleeping nije pravi kraj, ali jeste završetak jednog pripovednog niza i lepo zaokruživanje jednog dela života našeg protagoniste, inače londonskog policajca iz mešovitog braka engleskog džez trubača i zapadnoafričke imigrantkinje.

Ben Aronovič je vidno najbolji zanatlija u ovom žanru fantastike, na čemu najverovatnije može da zahvali svom scenarističkom poslu na seriji "Doctor Who". Njegova ljubav prema žanru je očigledna i izbija iz svake stranice njegovih romana i gotovo nemilosrdno omažira sve ključne tačke za jednog savremenog gika.

Njegov svet je gusto izatkan, temeljno potkovan i opisan bez ikakvih propusta - toliko da je ta mera vizuelizacije mizanscena naprosto nečuvena u savremenoj urbanoj fantastici, koja počesto zapostavlja svet u korist karakterizacije protagoniste. Kod Aronoviča to nije slučaj, već je London u kojem se radnja odvija ravnopravan lik u knjizi.

Tu dolazimo do začkoljice - Aronovičev London nije grad iz vremena "Dauntonske opatije" ili "Piki blajndersa", već savremeni London, prepun doseljenika iz bivših britanskih kolonija, urbana metropola slojevite istorije i svakodnevice, u kojoj je brza hrana pakistanska ili kurdska i vidi se sva kompleksnost prebregzitovske Engleske. Serijal Rivers of London je pre ekvivalent fantazijskih "Mućki" nego "Šerloka Holmsa" - ali "Mućki" iz savremenog doba, sa svime što ono nosi.

Budući da sam odrastao na britanskim serijama, to mi je bilo dovoljno strano da predstavlja omanji problem u identifikaciji s protagonistom - premda je njegova klasna diferenciranost bila sasvim dovoljna da mi smesta priraste k srcu. No, taj moj deficit je suštinski razlog za to što čitav dosadašnji serijal dobija samo 4* umesto 5*, koliko realno zaslužuje.

Ukratko, romani Bena Aronoviča iz serijala Rivers of London su najbolje napisana urbana fantastika koja trenutno postoji na tržištu.

Ivan Jovanović Nightflier