Kada govorimo o grupi Queen, čak iako niste fan, nema šanse da ne znate za bar neku od njihovih pesama - od rok opere Bohemian Rhapsody, akapela pesme We Will Rock You gde je publika uključena tapšanjem i lupanjem o pod, do kontraverznog spota za I Want To Break Free gde su članovi benda obučeni kao žene, i mnogih drugih.

Queen je mešanjem žanrova, poput rok, pop, opere i džez muzike, zaista bio jedan od najuticajnijih grupa '70ih i '80ih, a glavni pevač Freddie Mercury se i danas smatra gej ikonom. Iako je u javnosti krio svoje seksualno opredeljenje, ostavio je traga na pop i gej kulturu svojim flambojantnim ponašanjem i hiperseksualizovanom seksualnom energijom tokom nastupa. Na žalost, njegov život se rano okončao kada je oboleo od AIDS-a, koji je mnoge homoseksualce koštao života.


Freddie Mercury (Rami Malek) je rođen kao Farokh Bulsara, u konzervativnoj Indijsko-Britanskoj porodici. 1970ih je bio student i radnik na aerodromu u Londonu, sa snovima o slavi.  Posle nastupa grupe Smile, on predloži gitaristi Brianu Mayu (Gwilym Lee) i bubnjaru Rogeru Tayloru (Ben Hardy) da ga uzmu za glavnog pevača umesto Tima Staffela (Jack Roth), koji ih je napustio. Njima se pridružuje John Deacon (Joe Mazzelo) na bas gitari, i novi bend Queen je osnovan. Freddievo netipično feminizirano ponašanje, neobični modni stil, izbačeni zubi i to što je druge rase kod publike tog doba više ne izaziva negativne reakcije kada čuju njegov moćni glas.

Jedan od jako važnih likova jeste Mary Austin (Lucy Boynton), prodavačica u robnoj kući, koja postaje Freddieva devojka i potom verenica. Kako Queen postaje sve popularniji i van Britanije, i kreće na turneju po Americi, Freddie počinje da preispituje svoju seksualnost. Kasnije, kada Freddie saopšti Mary da je biseksualac, ona mu kaže da je znala i uverava ga da je zapravo gej. Iako više nisu bili zajedno, Freddie i Mary su ostali prijatelji do kraja njegovog života.

Queen je dostigao vrhunac svojim četvrtim albumom A Night At The Opera, koji su članovi snimali na iznajmljenoj farmi gde je često dolazilo do kreativnih sukoba. Ali kada je došlo vreme da objave prvi singl, sva četvorica su bili odlučni da to bude Bohemian Rhapsody, iako vlasnik izdavačke kuće Ray Foster (Mike Myers) sumnja da šestominutna mešavina balade, opere i rok pesme ima potencijal za uspeh. Odluka da napuste izdavačku kuću EMI Records i prekrše uslove ugovora je koštala mnogo novca, ali uvek je u filmovima po istinitim događajima zanimljivo videti ironične momente sudbine jer je Bohemian Rhapsody postao ogromni hit (i naravno naziv ovog filma).

Kako im slava raste, Freddiev raskošni život sve više dolazi u kontrast sa porodičnim životima ostalih članova benda. On je sve više usamljen, a njegov menadžer Paul Prenter (Allen Leech) iskoristi to i ubeđuje ga da je vreme za solo karijeru. Paul je takođe bio homoseksualac, i Freddie i on su imali aferu. Freddieva seksualnost je imala veliki uticaj na njegovo stvaralaštvo, ali film se ne bavi toliko time.

Čak i Freddievog kasnijeg partnera Jimma Huttona (Aaron McCuskera) vidimo samo u par scena, kada se upoznaju na Freddievoj žurci gde je Jim konobar, i kasnije kada započnu vezu kada Freddie konačno "prihvati sebe" jer mu je Jim rekao da ga potraži kad uradi to. Mnogi su zamerili što nije veći fokus na Freddievoj homoseksualnosti, ali kako on, i pored svog očiglednog ponašanja, tokom karijere i života nije potvrdio glasine o tome, deluje mi da je dovoljna pažnja poklonjena tom delu njegovog života.

Problem sa ovim filmom leži upravo u tome što ne zna da li želi da bude biografski film o svim članovima grupe Queen ili samo o Freddieu, koji je svakako najzanimljiviji od ostalih članova. Sam film je produkcijski pošao kroz brojne probleme, počev od toga da je prvobitni glumac trebao da bude komičar Sacha Baron Cohen kao Mercury, a potom i što je zbog navodnih sukova sa glumcima i režiser Bryan Singer napustio film pre završetka. Film je dovršio Dexter Fletcher, iako Singerovo ime i dalje stoji pod titulom režisera, dok je Fletcher potpisan kao producent.

Uz to, preostala tri člana benda koja su nadživela Freddiea su takođe bili uključeni u produkciju filma, pa je jasno da su želeli da se bave samo najsvetlijim momentima karijere grupe Queen. U filmu zaista i vidimo da iako je Freddie frontmen i najsjajnija zvezda grupe, ostali članovi su podjednako važni u stvaranju legendarnih pesama i na neki način su služili da kontrolišu Freddievu natprosečno ekstrovertnu ličnost. Taj odnos i prijateljstvo između članova je jedan od boljih aspekta filma.


Kod biografskih filmova, jako je teško izvesti da ne bude samo ređanje najvažnijih scena iz života poznatih osoba, koje možemo i pročitati na Wikipediji. Bohemian Rhapsody u tome i ne uspeva, i retki emotivni momenti u filmu koji se bave Freddievom seksualnošću ili konfliktom članova benda, kao i njihovim kreativnim procesom, su nekako u senci toga da se ispriča što više stvari iz njihovih života i karijere. Rami Malek je apsolutno oodličan kao Freddie. Iako je slavu stekao kao šizofreni haker u seriji Mr. Robot, ovde je - kako fizički, tako i tokom scena nastupa - isti kao Mercury. On nosi ceo film i nadam se da će biti nagrađen nekim nagradama ili makar nominacijama, jer je svakako najbolji i najvažniji deo filma.

Bohemian Rhapsody možda fanovima grupe Queen neće doneti ništa novo i šta već nisu znali o njima, ali će omogućiti mlađim generacijama da se upozna sa njihovom muzikom. Finale filma smešteno tokom Live Aid dobrotvornog koncerta 1985. na kome su nastupale brojne zvezde i koje je emitovano širom sveta pokazuje koliko je moćna grupa Queen bila i svi glumci su sjajni u ulogama članova benda, a naročito Rami Malek kao frontmen Freddie Mercury. Dakle, Bohemian Rhapsody je solidan, potpuno tipičan biografski film kakve smo videli do sada mnogo puta, iako je Freddie Mercury bio netipična ličnost i zaslužuje mnogo bolji film.

Milan Đuričić