Kontakt konferencija je manifestacija posvećena svim aspektima muzičke industrije, festivalima i njihovom turističkom značaju. Konferencija je otvorena u četvrtak, dvadeset i trećeg marta, i trajala je dva dana. Prethodilo joj je „nulto veče“ u kojem je bend Nežni Dalibor nastupio na promotivnoj svirci svog novog albuma „U slojevima“, a usledila su dva dana panel diskusija i još svirki.

Smeštanje cele manifestacije u Cetinjsku, u nekoliko različitih prostora, bio je pun pogodak. Organizatori su na tom primeru pokazali kako se koristi potencijal jednog urbanog prostora kakav je ovaj klupski okrug u Beogradu. Paneli i diskusije su se vodili u „Marsh Open Space“, sjajno uređenoj sali i kreativnom prostoru, dok su se DJ nastupi i druženja dešavala u „Zaokretu“, a svirke u „Elektropioniru“. Između ova tri mesta mogli ste da sretnete najvažnije ljude sa muzičke scene, ali i vodeće ljude iz muzičkog biznisa, organizatore festivala, vlasnike izdavačkih kuća, agente i promotere. Iako su paneli podrazumevali diskusije i višečasovna izlaganja učesnika, publika nijednog trenutka nije osećala školsku obavezu i pritisak da mora da prisustvuje bilo čemu, već je slobodno mogla da planira svoje vreme i da izabere u kom prostoru i kojim povodom će ostvariti kontakt sa organizatorima ili učesnicima konferencije. 
 

Iako je ovo bila prva konferencija ovog tipa, organizatori su uspeli da naprave iznenađujuće kvalitetan i bogat program. To se moglo naslutiti još u sredu, na nultoj večeri manifestacije, na promotivnoj svirci benda „Nežni Dalibor“, kojom je zvanično otvorena Kontakt konferencija. U naredna dva dana usledile su diskusije na različite teme. Organizatori festivala kakvi su Exit, Arsenal fest, Demofest, Nišvil, Taksirat, InMusic, Bedem fest i drugi, govorili su o svojim iskustvima u realizaciji festivala i turističkom značaju ovakvih manifestacija za grad i oblast u kojoj se dešavaju. Njihova znanja i iskustva koja su u podelili u nekoliko sati razgovora omogućila su publici da nasluti većinu prepreka sa kojima se suočavaju organizatori, ali i da uvidi ogromni turistički potencijal muzičkih festivala. Prisustvo na panelima je bilo potpuno besplatno, a informacije koje su učesnici podelili sa publikom nemerljive su vrednosti.

Pored diskusija na temu festivala, publika je imala priliku i da se informiše o najnovijim platformama za distribuciju muzike, kao i da iz prve ruke čuje savete od vlasnika i agenata diskografskih kuća kakve su Menart, Lampshade media, Ammonite Records ili Universal Music. Diskusija na temu savremene diskografije bila je najuzbudljivija za praćenje, jer su u njoj izneta mnoga različita mišljenja, a učesnici su vrlo ostrašćeno govorili i branili svoje stavove. Publika je mogla da uvidi koliko je muzička industrija složena, ali i da nasluti koliko prostora postoji za njeno dalje razvijanje i uključivanje u taj posao.

U predstavljaju organizacija „Kino Šiška“ i „Ment“ publika je mogla da sazna kako izgleda kada gradske vlasti u Sloveniji podrže jednu kulturnu organizaciju i obezbede uslove i novčana sredstva za obnavljanje jednog napuštenog bioskopa u Ljubljani i njegov novi život u vidu kulturnog centra. Gosti iz Slovenije su podelili svoja iskustva i predstavili brojne manifestacije koje organizuju, a verujem da nisam bio jedini kojeg je ovo podsetilo na bioskop „Zvezda“ i šta je sve moglo da se rodi u ovom prostoru samo da su zvanične institucije u tome prepoznale vrednost.
 

Ovo ne bi bila muzička konferencija da nema svirki, a organizatori su se postarali da u dva dana nastupi osam bendova, na šest besplatnih koncerata i dva koja su se plaćala. I muzički program je bio više nego bogat, publika je mogla da čuje bendove iz regiona Koala Voice (Slovenija) i Rib (Makedoija), a nastupili su i Vizelj, Degeneza, Moreuz i Kanda Kodža i Nebojša, dok su E-play i Laka nastupali u završnici večeri i ulaz na njihov koncert se plaćao. 
 
Prateći program konferencije, pored druženja u Zaokretu, podrazumevao je i „Open Music Market“ u Elektropioniru, ali ponuda se svodila na dva reklamna štanda festivala i jedan sto sa nekoliko izdanja diskografske kuće „Odličan hrčak“. Ovo je bila jedna od retkih mana konferencije, ali verujemo da će već sledeće godine ova ideja biti znatno bolje realizovana i da će broj izlagača i prodavaca biti veći. Složio bih se sa učesnicima panela koji su istakli da bi prisustvo nekog zvaničnika iz gradske vlasti pomoglo i dalo na značaju diskusijama koje su vođene, pa je to još jedan od predloga za bolju organizaciju sledećeg festivala. Takođe, mnogi su negodovali zbog neobaveštenosti o konferenciji, ali to nije samo do organizacije, već i do odnosa publike prema informisanju, a i samim medijima koji prate ovakva dešavanja. Moramo da primetimo da su organizatori napravili odličan potez u saradnji sa EDU obrazovnom televizijom koja je uživo prenosila diskusije sa panela na svom Jutjub kanalu, a i njihova emisija Zvučni zid posvetila je epizodu ovoj manifestaciji.

Zbog svega navedenog verujemo da će sledeća Kontakt konferencija biti još bolje organizovana, sa mnogo više učesnika, bogatijim programom i još većom posećenošću.

txt: Andrea Kane
foto: Facebook stranica Kontakt konferencije