Prvo što moram uraditi jeste da pohvalim omot ove sveobuhvatne kompilacije, koji je izveden u retro maniru 60ih godina prošlog veka. Takođe je zanmljiva i knjižica koja ide uz ovaj dvodisk set, koja je puna informacija o svakom od na ovaj disk nasnimljenih sastava. Naravno, svi ovi bendovi su na elektronskoj muzici zasnovani, zato i iznenađuje pojavljavanje nekih rock sastava kao što su Pekinška Patka i Električni Orgazam.

Sastavljači kompilacije su Željko Lukešić, muzički kritičar i Višeslav Laboš, muzički producent i DJ. Na disku je sadržano 47 numera, od kojih su neke jako nepoznate, čak i starim zaluđenicima za electro pop snimljen između 60ih i 80ih godina prošlog veka. Naravno, ovo je svima poznat zvuk, a muzika varira između komercijalnih nota i potpune eksperimentale. Neke od ovih pesama, kao npr. Data-Neka Ti Se Dese Prave Stvari i Slađana i Neutral Design – Neko Je Tu, su i dalje hitovi, što i ukazuje na kvalitet ovog antologijskog izdanja. Tu su i drugi kultni pop bendovi kao što su Du Du A, Denis i Denis, Zana i slični. Naravno da ovde dominiraju sinth-ovi i elektronski beatovi tog vremena, što sa producentske strane može delovati smešno, ali je tada bilo u samom mainstream-u. Na prvom disku su sadržane komercijalnije, dok na drugom možemo slušati eksperimentalne kompozicije.

Pošteno, ovakva izdanja su potrebna, ali ne i nužno prepoznata od strane muzičke kritike. Možemo reći da je šteta što ovakvi albumi prođu nezapaženo, u poplavi komercijalnog šunda, na svim prostorima bivše Jugoslavije. To void totalnoj poplavi neukusa, što se ne sme dozvoliti. Naravno, toga je uvek je bilo, i biće ga, kada je u pitanju pop muzika, naročito elektronska, ali moramo imati nekakav kriterijum pri suđenju i ocenjivanju ovakvih i sličnih izdanja. Ne očekujem masu fanova ovakvih izdanja, ali trebalo bi ih biti, jer “Ko ne zna istoriju, ne razume ništa.”

Možemo pohvaliti Croatia Records za ovakvo izdanje, jer su otrgnuli od zaborava neke davno zagubljene pesme koje su do tada ležale na nekim singlicama ili albumima, u arhivama stanica, a možda se ponovo i zavrte u regionu. Nadajmo se sličnim pokušajima i u drugim muzičkim žanrovima. Iskreno sam uživao u ovom izdanju. Doduše, moramo napomenuti da se ovakva muzika više i ne snima, što izaziva određenu nostalgiju u očima slušalaca, sadašnjih i budućih.

Disk je teško nabavljiv u Srbiji, ali, uz malo truda, može se doći i do ovog albuma.

Ilija Đurđanović