Sinoć je u prostorijama Muzeja kinoteke u Beogradu, održana promocija  romana „Zavodnik“ autora Dejana Ognjanovića, koji je potpisan i kao izdavač (Ghoul Press). Ovo je Dejanov drugi roman, a ukupno sedma knjiga na kojoj je radio kao autor, koautor, priređivač, kopriređivač i sl. 
Dejan je poznat u krugovima poštovalaca horor kulture, ali i šire, kao jedan od najboljih poznavalaca horora u umetnosti kod nas, pre svega u književnosti i na filmu. Svoje osvrte redovno objavljuje na blogu „The Cult of Ghoul“, koji i sam ima kultni status među poštovaocima ovog žanra u Srbiji a i šire. 
Sama promocija pomenutog romana, bila je deo programa revije SF filmova u Muzeju kinoteke na kojoj se od 11 – 18. aprila,  prikazuju 22. kultna naslova ovog žanra. Takođe, kao svojevrstan uvod u promociju, može da posluži i naučni skup održan 11 i 12. aprila na Filozofskom Fakultetu u Beogradu, na kome je bio zastupljen i rad autora Dejana Ognjanovića i Marka Piševa - „Ruralni gotik i narodna religija Srba: konstrukcija sela kao mesta straha u srpskoj fantastičnoj prozi“. Sam skup je održan u čast Dušana Bandića, jednog od najznačajnijih srpskih etnologa, pod nazivom „Etnos, religija i identitet“. 
Moderator promocije dr Marko Pišev – etnolog i pisac je,  nakon uvodne najave Nenada Bekvalca jednog od organizatora pomenute revije, postavljao pitanja autoru. Pitanja su se, uglavnom, odnosila na odabir teme, eventualne podkontekste, korišćenje određenih simbola i sl. Sam autor se u jednom trenutku, dotakao i problema izdavaštva. Budući da, kao već objavljivani autor sa više od deset godina iskustva u žanrovskoj prozi i esejistici, nije dobio adekvatnu ponudu od izdavača, autor je roman potpisao i kao izdavač.


Što se samog romana tiče, može se reći da on predstavlja jedan od retkih primera u domaćoj žanrovskoj književnosti u kojoj autor inspiraciju nalazi u folklornoj fantastici. Sama radnja romana smeštena je u jugoistočnu Srbiju i obiluje atmosferom tzv „Srpskog gotika“. Na prvo čitanje, stiče se utisak da je roman, kada su u pitanju atmosfera i način građenja strave, negde na relaciji: „The Turn of the Screw“ (Henry James) i „The Legend of Sleepy Hollow“ (Washington Irving), sa malom dozom srpske realističke pripovetke. Međutim, o romanu će tek biti reči na našim stranama, iz vizure ljudi kojima su književna kritika i prikazi ove vrste svojstveniji. Sve u svemu, lepo je videti da se muza domaće žanrovske književnosti, nakon dugo godina stranstvovanja, konačno vratila i u srpsko selo. 

Mladen Milosavljević