U jednoj prometnoj ulici (yugo-nostalgičarskog imena Zagrebačka), stoji dosta stara kuća sa brojem 11. Iza teške kapije je prostrano dvorište i kuća od nabijanice. Što se Subotičana tiče, sasvim normalna pojava. Ipak, ono što je odvaja od svih kuća, ali i prostora za promovisanje alternativne kulture, jeste da se tamo ne okuplja "zabludela omladina", gde ne postoji pogrešna ideja ili projekat, već je svako dobrodošao da kaže šta ima, da pruži svoj maksimum u okviru bilo kakvog umetničkog izlaganja. Za jedan omladinski klub kao što je "Studio 11" je čudno i prosto neverovatno da su tu prodefilovali raznorazni bendovi, projekti i samostalni izvođači iz inostranstva (čak i iz Kambodže, SAD-a i Kanade) i, naravno, Srbije. To je nemerljivo iskustvo, test izdržljivosti i povod za čuvanje veoma lepih uspomena. Iskreno govoreći, da ne postoji ovako iskren pristup bendovima koji dolaze sa raznih strana sveta, Subotica bi bila siromašnija za nastupe mnogih neotkrivenih i nedovoljno medijski pokrivenih izvođača, koji svakako zaslužuju svoje mesto u svetu muzike, ali i na nosačima zvuka. Naravno, tu je i afirmisanje srpskih, pre svega, subotičkih bendova. Da se to ne bi tek tako izgubilo i sećanja ostala raštrkana u vidu mp3-ki i slika na Internetu, krajem oktobra je izdata STUDIO 11 LO-FI kompilacija (download: http://studio11.bandcamp.com/). Ona je presek događanja u ovom klubu, gde su u veoma toploj, da ne kažem "kućnoj" atmosferi, nastupali bendovi različitih ubeđenja, umeća, ali ih je spojila samo jedna stvar: čista borba za slobodarsko viđenje umetnosti.

Trek-lista je veoma šarolika, od bazičnog alternativnog i freak folk-a, preko noise-a, ambientala i veoma čudne elektronike, do (post)-punk-a, post-rocka i drugih žanrova koje je prosto nemoguće definisati. 
Možete izuzeti činjenicu da se i moja malenkost pojavljuje na ovoj kompilaciji, jer ću se obazirati na nastupe bendova koje sam posmatrao iz ugla osobe koja je muzički poprilično radoznala, ali i iz ugla običnog posmatrača i slušaoca.


Kratko i jezgrovito predstavljanje svakog pojedinog benda je nemoguće bez ličnog utiska, koje ću opisati jednom ili dvema rečenicama.
01 Dangle Manatee (England) - Dear Friend: blesavi pure british freak folk, idealan za mirne pabove i igranje oko logorske vatre gusarskim stilom.
02 Brian Smith (USA) - Flowers in the Water: "prljavi" i autentični kantautorizam, bez uticaja "starosedelaca" iz njegovog zavičaja!
03 Lloyd feat. Polly Green (France) - Spanish Girl: divne i vatrene španske melodije iz instrumenata dvojice Francuza. Sasvim dovoljno.
04 Shireen (Netherlands) - Boats Leaving Home: ukulele i "krizne" teme, koje ona svira i iznosi "muškom" snagom. Kantautorska sa stavom.
05 Elephant and the Moon (Croatia) - The Night is Catching Up With Me: naš sused, koji svirajući tugaljive pesme, obojene blues-om, zapravo ohrabruje i prepušta nas magiji noći.
06 MnoЖizvuk (Serbia) - Figure A: ambijentalna zbrka naočigled lakih nota i ritmova, koja prerasta u nenametljiv noise/jazz. 
07 Bezdan (Serbia) - CMEHA: projekat koji je na granici da bude bend, eteričnost i vapaji jedne gitare i klavijature, ukalupljene u sećanja u rasponu od sreće do duboke depresije.
08 Ilia Belorukov (Russia) - Dortmund: ovako izgleda kada se saksofonista prihvati računara, nudeći zanimljiv ugao jednog Rusa u Nemačkoj.
09 Alpha Couple (Canada) - Song For Nobody: dvojac/par koji dodaje još par slojeva opskurnosti ambient-noiseu kao žanru. Čudni zvukovi sa gitare, kasetofona i iz ženskog grla.
10 Svartvit & Nundata (Netherlands, Serbia) - Studio 11 Live: dve reči: HARSH NOISE, u neodoljivom nadnacionalnom izdanju. Lanci i motorka kao instrumenti - izaziva nelagodu običnim slušaocima.
11 Lafidki (Camboga, France) - Combo Earth Drunk - elektronska muzika bi bila siromašna bez uticaja glitch-a i doziranih iskakanja iz ritma.
12 Médeia Fiai (Hungary) - Blue Spirit: severno od nas, šuruju sa psihodelijom, dark-ambient-om i zvukovima režećih gitara post-rocka. Odlično ime benda (mađ. Medejini sinovi).
13 Pionir 10 (Serbia) - Crna Ptica: jedan od autentičnih subotičkih bendova, koji su dugo na sceni. Iako retko nastupaju, ne zaboravljaju da je "kućna" svirka najbolja svirka!
14 Spoelstra (Netherlands) - Stickers of the Apocalypse: Gitara i saundtrek za kraj sveta. Za zanemeti i zapitati se.
15 Aranka Makoš i Plaćene Daviteljke (Serbia) - Jadost: Pažnja! Jedan od originalnih post-riotgrrrl bendova (iako se one možda neće složiti sa tim). Ne pojavljuju se često, ali zato plene pažnju svojim otkačenim nastupom i tvrdom svirkom.
16 Desya Lovorov Expirience (Serbia) - Pariz 2019. - banalizacija John Cale-a, kao predlog za pesmu na ORA-ma.
17 Omladinac 11 (Serbia) - Rotaciona Svjetla: bend koji je prošao kroz mnoštvo transformacija od benda do eklektičnog synthpop-a, pritom ostajući alt-dada-pop. (omiljena pesma autora ovog teksta)
18 Yva and the Toy George (Italy) - World Wow III: elektronika i noisepop u rukama (i računaru) jedne umetnice srpskog porekla. 
19 Lost in the Sound (Serbia) - Sulis Minerva: predivni ambijentalni uradak jednog od najpoznatijih subotičkih izvođača elektronske muzike. 
20 Sun Glitters (Luxembourg) - Live in St. Petersburg, RU: psihodelični elektro, neuhvatljiv, ukoliko se ne sluša sa potpunom koncentracijom.
21 Port of Call (Netherlands) - Judgement to Come: Holandija je novi rasadnik kantautorstva. Jedan od omiljenih holandskih kantautora je pokazao svoje umeće i malobrojnoj, ali zadovoljnoj publici.
22 Wooden Ambulance (Serbia) - Distant Shore: Americana/singer-songwriter? Nepatvoreni vojvođanski orkestar koji svira alt-blues-pop sa ponekim shizofrenim distorzičnim momentima. Jedna od najlepših pesama na ovoj kompilaciji.
23 Birdt (Netherlands) - Big Chance Maybe: post-rock, mirno raste pred ušima slušalaca. Kada pomisliš da u post-rock-u više nema šta da se kaže, uvek "ispliva" neki bend koji razuveri sve skepse.

Daniel Tikvicki