Svi znaju za Kurta Kobejna, mnogima je poznat i Dejv Grol, ako ne po imenu, ono bar kao frontmen Foo Fighters-a, a sve češće i po javnim nastupima u kojima se bori za prava gej populacije, propagira borbu protiv narkotika i podržava politiku Baraka Obame. Dakle, Kurt je pevao i svirao gitaru, Dejv je bio bubnjar, jedno vreme je Pet Smir bio druga gitara, ali van scene i dohvata reflektora nekako je uvek ostajao osnivač „Nirvane“, Krist Novoselić.
 

Rođen u Komptonu 1965. godine kao Chris Novoselic, dete hrvatskih emigranata, osnovnu školu završio je u Aberdinu, država Vašington, odakle se njegova porodica 1980. seli u Zadar, gde Krist pohađa gimnaziju. U tom periodu upoznao se, pored američih i evropskih bendova, i sa jugoslovenskom pop-rok i pank scenom, pa je kao svoje uzore u muzičkoj karijeri navodio i Sex Pistols, Ramones, Azru, Prljavo kazalište, Zabranjeno pušenje… Ime je zvanično promenio u Krist, u znak poštovanja svog porekla.

Po povratku u SAD, upoznaje se sa Kurtom Kobejnom i nedugo nakon što je odslušao demo traku Kurtovih pesama, odlučuje da zajedno sa njim formira bend „Nirvana“. Kurt je bio drug Kristovog brata Roberta, a svi su imali ista muzička interesovanja.

O razvoju i tragičnom kraju Kurta i „Nirvane“ mnogo se već zna, a nešto sam i ja pisao, tako da se ovde neću osvrtati na taj period Kristovog života. Samo ću napomenuti da je, od svih ljudi povezanih sa „Nirvanom“, Krist najteže doživeo Kurtovu smrt, budući da su njih dvojica bili nerazdvojni još iz mladosti.

Nakon raspada „Nirvane“, Novoselić i Grol su razmišljali da zajedno uđu u „Foo Fighters“, ali su jednoglasno odlučili da to ne bi bio nov bend, već praktično nova inkarnacija prethodnog. Krist formira svoj bend, „Sweet 75", ali povremeno svira sa Grolom, kao u pesmi „Walking a line", posvećenoj Kurtu Kobejnu, sa albuma „One by one".

Od 1998. Novoselić se postepeno okreće ka filmskoj industriji, režirajući pseudo-dokumentarni film „L7: The Beauty Process“, o turneji i koncertima grupe „L7". Nakon toga, zajedno sa Kurtom Kirkvudom i Badom Gofom svira u bendu „Eyes Adrift", ali se nakon samo godinu dana i jednog objavljenog albuma ova grupa raspada.

Filmsku karijeru nastavlja glumeći prodavca novina u filmu „Najbolji tata na svetu“, zajedno sa Robinom Vilijamsom, a muzičku svirajući na bas gitaru na sedmom albumu Foo Figthersa, „Wasting light“.

Uporedo sa muzičkom i filmskom, tekla je i njegova politička karijera. Još 1992. on i Kurt Kobejn su bili žestoki protivnici usvajanja „Erotic Music Law“, zakona države Vašington koji bi omogućavao da određeni albumi zbog svoj sadržaja dobiju oznaku seksualnih i erotskih, zbog čega ne bi smeli da se prodaju mlađima od 18 godina. Godine 1995. Novoselić osniva JAMPAC (Joint Artists and Musicians Political Action Committee), politički komitet umetnika i muzičara, koji se borio protiv nepravednih odluka i zakona.

Trenutno je politički aktivan kao izabrani član Državnog komiteta Demokratske stranke SAD, a glavna polja rada su mu način izbora i reforma izbornih pravila.

Krist Novoselić je 2004. godine izdao knjigu „Of Grunge and Government: Let’s Fix This Broken Democracy", u kojoj opisuje svoj život od ulaska u Nirvanu i stvaranja globalnog fenomena od grupe iz garaže, kao i neke svoje političke stavove i verovanja.

Podržao je Baraka Obamu u izbornoj kampanji 2008. godine, a jedan je od najaktivnijih Facebook i Twitter aktivista američkih demokrata.

Više o njemu možete naći i na sajtu www.novoselic.com ili ga pratiti na društvenim mrežama (linkove imate iznad 😉 ).
 
Stefan Teodosić