Kao veliki fan post-rok žanra imao sam sreću da naletim na kanal wearepostrock na youtube mreži. Kanal je nastao 1. aprila 2009 godine, i bavi se snimanjem i popularizacijom spotova i live snimaka svirki bendova ovog žanra.Kako kažu, ne snimaju ništa planski, i u proces snimanja su striktno uključeni kao "posmatrači" u publici. Kroz takvo snimanje žele da uhvate i vizuelno prenesu najbliži mogući osećaj kako je biti uživo na svirci post-rok benda. Veruju da sam nedostatak vokala u post-rok muzici pruža priliku muzici, da sama govori za sebe, i prikaže pravu suštinu benda i njihove muzike. Samo snimanje benda i njihovih instrumenata dok izvode svoje numere je je kao snimanje čistog instrumentalnog muzičkog dijaloga. Svakim snimkom se trude da prikažu svetu koliko je post-rok muzika provokativna, i koliko samo potencijala može imati za budući razvoj muzike.
Inače, post-rock je muzički podžanr roka, koga karakteriše upotreba instrumenata najviše vezanih za rok, ali koristeći ritam i gitare kao fascilitatore boje zvuka i tekstura, koji se ne nalaze u roku. U sebi nosi karakteristike raznoraznih žanrova poput džeza, ambijentalne muzike, elektronske, eksperimentalne i drugih. Sam pojam post-rok se veruje da je dodeljen od strane kritičara Sajmona Rejnoldsa, u pregledu albuma Bark Psajhozisa "Hex" marta 1994 godine. U svom blogu je 2005 godine izjavio da sam pojam zapravo nije krenuo od njega, već da je pojam video u članku koji je davno izašao pre njegovog, ali je nosio drugačije značenje.

Smatra se da koreni vuču uticaj iz kasnih 60ih od benda The Velvet Underground i njihove dronologije, pojam koji  opisuje otprilike 50% post-rok aktivnosti. Pionirima post-roka se smatra i britanska grupa Public Image Ltd. britanski magazin NME ih je opisao kao jednu od prvih pravih post-rok grupa. Njihov drugi album Metal Box je totalno odstupio od tradicionalne rock & roll strukture u korist novog tupog, repetetivnog dub i krautrok zvuka i Džon Lidonovim mračnm tekstovima. Godinu dana pre izlaska albuma Metal Box, njihov basista je izjavio kako je rok prevaziđen. Njihov treći album Flowers Of Romance je bio još radikalniji i inovativniji, donoseći još novina u začeću ovog muzičkog pravca.

Moderni post-rok nastaje 90ih. Bendovi poput Slint'a i Talk Talk'a su vremenom prepoznati kao najuticajniji u ovom žanru. Slint'ov album Spiderland, i Talk Talk'ov Spirit Of Eden, su dobili zasluge za stvaranje post-rok'a.

U Engleskoj Stereolab, Laika, Disco Inferno, Moonshake, SeeFeel, Bark Psychosis, i Pram, u Americi, Cul de Sac, Tortoise, Labradford, Bowery Electric, i Stars Of The Lid, svi oni su samo neki od bendova koji su zaslužni za razvijanje post-rok'a 90ih.

Prvih godina prošle decenije, termin post-rok je počeo da se raspada, postao je jako kontraverzan i vremenom je sve više kritičara osuđivalo njegovu upotrebu. Neki od bendova za koje je termin najčešće korišćen kao što su Cul de Sac, Tortoise, Sigur Ros i Mogwai. su odbili tu etiketu. Prosto veliki broj stilova koje je obuhvatio pojam mu je kako kažu predstavnici bendova, oduzeo svrhu, onu čar koju je imao pre.

Danas uprkos kritikama, post-rok je i dalje prilično istaknut. Ono u šta možemo da budemo sigurni je da će se dalje razvijati, i da će se imati veliki uticaj na razvoj muzike, a naravno biće ljudi koji će pomno pratiti to, kao što je ekipa sa kanala wearepostrock. Za vas naravno imamo sastavljenu listu odabranih numera sa njihovog kanala, kao i neke od numera od vodećih bendova ovog žanra. Uživajte.

wearepostrock

post-rock

Pratite wearepostrock na društvenim mrežama