Nedavno je u prostorijama UK Parobroda marketinška i PR agencija Artist's Associates organizovala izložbu pod nazivom „Moderna istorija urbanog“. Na izložbi, koja je trajala samo tri dana, svoje radove predstavili su autori iz zemlje i inostranstva: Tijana Kojić, Selman Trtovac, Jelena Jelača, Marko Sovilj, Miha Artank, Ana Radovanović (jedna od njenih slika nalazi se na pozivnici i naslovnoj strani kataloga), Ivana Todorović, Ivana Andrejić, Bojan Krstić, Stevan Aleksić, Ivan Aleksić i Nikola Jovanović. Koja se priča krije iza ove izložbe, otkriće nam naša sagovornica Nevena Tarlanović, direktorka i vlasnica agencije Artist's Associates

HC: Agencija Artist's Associates osnovana je 2011. godine i već je upriličila izložbu u jednom od najpoznatijih izložbenih prostora u gradu. Kako i sa kojim ciljem?
NT: Agencija Artist's Associates je u saradnji sa UK Parabrod, 5.decembra organizovala grupnu izložbu mladih, neafirmisanih, vizuelnih umetnika u cilju promocije rada Agencije.

HC: Agencija je osnovana kako bi se bavila uslužnim poslovanjem u oblasti umetnosti. Možete li nam bliže objasniti taj termin?
NT: Kada se kaže uslužna delatnost, misli se na pružanje marketinških usluga u cilju reklame, afirmacije i prodaje umetnika.

HC: Agencija za uslužno poslovanje prva je takve vrste na našim prostorima. Kakva je situacija sa takvim i sličnim agencijama u svetu?
NT: Kao i u većini stvari, svet je minimum deset koraka ispred nas, pa je takva situacija i u ovoj vrsti posla.

HC: Može li Agencija da ojača umetničko tržište kod nas?
NT: Ne samo ojača - ona ga, zapravo, stvara, počevši od činjenice da se kod nas umetnost jednolično reklamira, ova agencija je, svakako, nešto novo i u tom smislu. Fokus agencije je na umetnicima koji su, da se tako izrazim, zabarikadirani okolnostima koje ih sprečavaju da se razviju i pokažu na što više polja i samim tim budu produktivniji.

HC: Mislite li da će zahvaljujući Agenciji umetnici lakše dolaziti do svojih klijenata, publike?
NT: Mislim da odgovor na ovo pitanje leži u meri kvaliteta koji jedan umetnik može da pruži. Uz saradnju sa našom agencijom, fraza da kvalitet pre ili kasnije dođe do kupca, postaje istina.

HC: Agencija je fokusirana na vizuelnu umetnost, dizajn, muziku, književnost. Zašto baš na te oblasti? Zašte ne neke druge?
NT: Zato što je startna ideja agencije bila da pokrije najzastupljenije oblasti umetnosti, sa fokusom na promociju individualnosti svakog umetnika pojedinačno.

HC: Da li vam je rad na Vikipediji bio od pomoći pri organizaciji izložbe i koliko se on u suštini razlikuje od rada u Agenciji?
NT: Rad na Vikipediji Srbije jeste bilo krajnje pozitivno iskustvo na polju rada u marketingu, a razlikuje se utoliko što rad u agenciji nije baziran samo na internet komunikaciji i onlajn reklami, za razliku od Vikipedije koja se bavila širenjem slobodnog znanja isključivo putem internet medija.

HC: Osnivanje Agencije potpomogla je Nacionalna služba za zapošljavanje. Jasno nam je da sami sebi krčite put, ali da li vam je ipak malo lakše kada država stoji iza vas?
NT: Država je na ovaj način pokazala da pomaže i podržava razvoj mladih preduzetnika i stimuliše njihove ambicije za bolju budućnost. 

HC: Recite nam sada nešto više o radu na samoj izložbi. Kako je tekla saradnja sa Parobrodom, a kako sa umetnicima mlađe generacije. Da li je bilo nekih problema u komunikaciji?
NT: Što se tiče saradnje sa Parobrodom, mogu samo da iskažem svoje najiskrenije zadovoljstvo u procesu same organizacije. Imali smo punu podršku i razumevanje svih zaposlenih u ovoj ustanovi kulture. Što se tiče umetnika mlađih generacija, oni su bili više nego raspoloženi za saradnju što su pokazali svojim zaista kvalitetnim radovima.

HC: Kako ste uspeli da dođete do umetnika iz inostranstva?
NT: Miha Artnak je moj prijatelj iz Ljubljane i ovu priliku sam iskoristila da promovišem njegov rad u polju street art-a, a kontakt smo prvi put ostvarili putem mog oficijelnog profila na Fejsbuku.

HC: Da li ste vi kao direktor Agencije vršili odabir dela ili ste tu čast prepustili samim umetnicima?
NT: Selekciju radova za ovu izložbu izvršio je moj kolega Aleksandar Joksimović, konzervator u Narodnom muzeju.

HC: Zašto Moderna istorija urbanog?
NT: Zato što je ideja bila da se prikaže vizura urbanog kroz istoriju od stranu jednog mladog umetnika današnjice kod nas.

HC: Kakvi su vam planovi za sledeću godinu?
NT: Planova ima mnogo, pomenuću predstojeću saradnju sa galerijom „Ozon”, projekti sa Studentskim gradom na Novom Beogradu, promocija artističke grupe umetnika iz Ljubljane itd.

HC: Kako mladi umetnici mogu da dođu u kontakt sa vama?
NT: Od naredne godine biće u funkciji sajt, a do tada mogu nas naći na fejsbuk strani http://www.facebook.com/pages/Artists-Associates/266581323361023 i putem mog oficijelnog fejsbuk profila http://www.facebook.com/artists.associates

Razgovor vodila:
Tamara Lujak