"Sindrom drugog albuma" je popularna fraza koja se često sreće u muzičkoj kritici. Odnosi se na situaciju kada bend napravi kvalitetan debi album i samom sebi postavi lestvicu visoko. Zbog toga publika ima velika očekivanja od narednog izdanja i zaista je teško nositi se sa tim bremenom i napraviti izdanje makar u istoj ravni. Taj drugi album je često prelomna tačka za bend. Nakon njega bend ili nastavi dugo da radi ili se ubrzo raspadne. 

Slično je i kod fanzina. Samo što bih ja ovde to nazvao "sindromom trećeg broja". Prvi broj je često pun početničkih grešaka ali rađen sa najvećim entuzijazmom. Drugi broj je tu da ispravi većinu grešaka dok je treći rađen najčešće sa već dovoljnim iskustvom i u smislu sadržaja je najkvalitetniji ali ponekad se radi "na mišiće" jer se autori polako suočavaju sa zasićenošću ili odzivom manjim od očekivanog. To nije odlika samo današnjih fanzina već je tako bilo čini mi se oduvek.


Ciklonizacija je imala čini mi se sličan put. Kao u slučaju Out of the darknes fanzina, imao je obrnut razvojni put, od struje (tj bloga) ka papiru. Zbog svog prethodnog iskustva na blogu, pa i na stranicama našeg sajta (Toni je član naše redakcije), papirna Ciklonizacija je uspešno izbegla početničke greške. Od prvog broja akcenat je bio na recenzijama koje dominiraju i na samom blogu. Drugi broj je već doneo nešto šareniji sadržaj a raznovrsnost materijala dostiže vrhunac u ovom, trećem broju. I zaista, treći broj je do sada najzreliji u svakom smislu. Jeste da je dosta truda uloženo u njega (u smislu da je ovoga puta ekipa koja je uradila broj najveća), i da je Tonija to dosta koštalo živaca ("Rad na fanzinu je i opušten i stresan posao", izjavio je autor u intervjuu za naš sajt), ali se verujem na kraju isplatilo i da je toga svestan i sam Toni.

Vizuelno, trojka je minimalistička i ovoga puta "bela" za razliku od prethodna dva broja. U tom smislu lakša je za čitanje jer su prethodni brojevi čak i pored "autlajna" ponekad zbog tamne podloge i problema sa štampom znali da zadaju muke ili treniraju živce. Format je takođe promenjen, sada je veći - A4. Što se samog sadržaja tiče, intervjua nema ali ima svega ostalog. Pre svega, recenzije nisu kratke kao do sada. Uz to, analiziraju pojedine pojave na sceni (kompilacije i njihov smisao danas, digitalna izdanja...). Tu su još i priče, crtice, eseji i kolumne. Ne bih pojedinačno nabrajao sadržaj, nema ni smisla ni potrebe (ako vas toliko zanima biće sigurno i najava po netu ili na samom blogu). Umesto toga, ovoga puta mi je više stalo da shvatite zašto je bitno podržati svaki fanzin. 200 dinara, koliko ova Ciklonizacija staje, uključuje sam broj, kompilacijski cd i plaćenu poštarinu. Prazan cd košta npr 20-tak dinara, poštarina 50, sama štampa neka bude do 100 (idite u kopirnicu i raspitajte se za cene). Već je jasno da cena od 200 dinara pokriva samo izradu vašeg primerka a ne neku zaradu.

Vratio bih se na kraju na onu tezu da smo došli do prelomne tačke za ovaj fanzin. Sudbina Ciklonizacije ovoga puta čini mi se zavisi isključivo od vas, koliko ste spremni da je podržite. Ako odziv čitalaca bude zadovoljavajući siguran sam da će i četvorke biti. U sadržaj ne treba sumnjati jer je ekipa dovoljno iskusna (i brojna) da sledeći put može da ponudi makar broj jednakog kvaliteta ako ne bolji. Ideja sigurno ne manjka, kvalitetnih bendova je dovoljno, bitno je samo konkretno podržati ovu ekipu kupovinom broja. Time ulažete ne samo u njih, već i u sebe.

I imajte na umu, Ciklonizacija je trenutno JEDINI papirni metal fanzin u Srbiji.

Nenad