Kultni pank-rok bend Novembar svirao je u subotu, 29. marta. u Svilajncu. Zajedno sa njima nastupili su mladi melodični pank bend Kvazimodo iz Petrovca na Mlavi i svilajnačko-kragujevački garažni bluzeri Big Charmin‘ Men. Koncert je održan u Lobi klubu. 
Gostovanje poznatog benda iz Niša izazvalo je burne reakcije i skrenulo pažnju lokalnih medija. Čak je i lokalna TV-Centar, prvi put podržala garažnu svirku u svojim vestima najavom i izveštajem sa koncerta. Možda je neobično sve ovo o čemu govorimo, ali za jednu malu i konzervativni sredinu koja uglavnom ignoriše ovakva dešavanja, ovo je velika stvar.

Kako Svilajnac nema prostor za održavanje koncerata rešenje je pronađeno u Lobi klubu, bivšem striptiz baru. Poseta je bila slična onoj kada su u ovom prostoru svirale Čikine Bombone, a slabija u odnosu na prethodnu zajedničku svirku Tongue Tied Twina iz Švajcarske i Jimi Triple 666 Blues Benda koja se održala u Rok kafeu.


Prvi na binu izlaze momci iz benda Kvazimodo (ex-Megawatt),  nastali 2009. godine. Njihova muzika dosta podseća na čuvene američke melodične pank, hard core bendove Descendents, Bad Religion, Gorilla Biscuits. Pevaju na srpskom jeziku, enrgični su i brzi. Bend predvodi bubnjar Darko, bas svira Ilija, gitaru Milan koji je i vokal benda. Svirali su svoj aktuelni singl Revolucija i pesme koje će se naći na njihovom albumu prvencu. Diploma, Ljubavna, Mi volimo da pijemo, itd. Svirali su i obrade Bob Marley-a - Everything Is Gonna Be Alright i Nofx – Linoleum. Nastup je trajao preko 30 minuta.

  
Posle kraće pauze na binu izlazi Big Charmin’ Men, bend koji su osnovali bubnjar Andreja i pevač Belolule. U početku je to bio kućni projekat ubijanja dosade i povod za druženje. Objavili su tri albuma  za prestižnu etiketu 'Slušaj najglasnije' iz Zagreba: “Novi Život“ (2010), ”Rodjen Negde Dole“ (2011) i ШУТ  / BIG CHARMIN' MEN - Hladna Soba / Birthday 31, split cd ( T2,  2012). Od leta 2013 godine pojačani su gitaristom Milošem i basistom Acom iz kragujevačkog benda Zigot. Ovo im je tek druga svirka i u odnosu na prošlu u Velikoj Plani zvuče uigrano, bolje i sigurnije. Tekstovi su im na srpskom jeziku, muzika im mešina  panka, bluza i garažnog rokenrola.
Svirali su svoje stvari: Isus, Skela Boogie, Sam, Svaki Božiji dan itd. Pesme su inspirisane zvukom slajd gitare koja podseća na muziku legendarnih Misisipi bluz majstora Son House, R.l Burnside i Bukka White-a. Nastup su završili posvetom Vinkovačkom rokenrolu, obradom pesme Vuk koju izvode Kaotične Duše. Svirali su oko 45 minuta. Tokom nastupa BCM, Lobi klub se polako punio i  svi nestrpljivo očekujemo da se na bini pojavi Novembar.


Počinju svoj šou pesmom Deguelo za njima slede i ostale najbolje stvari: Tako mlad i tako čist, Irena, Oko za oko, zub za zub, 1992, Kaži mi, A ja sam je voleo, itd... Novembar zvuči jednostavno, žestoko i savršeno. I uživo je jasno da nisu bez razloga, sam vrh Jugoslovenskog rokenrola. Publika zajedno sa Kostom peva pesmu Sada znam, tokom pesme Gledaj kako ljubav umire, zaštitni znak garažnih svirki, Stojko počinje svoj divlji ples igrajući i plešući na bini, atmosferu dovodi do vrhunca. Uigrana postava Novembra zajedno nastupa godinama, a pored frontmena Koste u bendu sviraju bubnjar Milan, ritam gitarista Bojan, solo gitarista Sale i basista Nenad koji je otpevao pesmu Sve u pizdu materinu sa poslednjeg albuma Proklet iz 2013 godine. Uz sjajne obrade američkog garažnog pank benda Humpers i pesme koja se u interpretaciji Novembra zove Apokaliptiča devojka, i pesme Samoća pank benda KBO!, žurka se bližila kraju. Željni i gladni svirki, oduševljeni mladi ljudi traže Ko je sunce Ubio i Novembar vraćaju na binu, sveukupno svirajući preko dva sata.

Dolazak Novembra u Svilajnac je pomogao organizatorima garažnih svirki u ovom gradu da njihov entuzijazam i trud dobiju veći publicitet. Jer pored pomenutog problema sa adekvatnim prostorom, oni nemaju i nikakvu pomoć ni podršku raznih kulturnih institucija na opštinskom nivou. Pa uprkos tome rokenrol priča u Svilajncu se odvija i dobija novu dimenziju. 

Fantom iz Svilajnca + Miss M