ZARDO – novela i strip Ticijana Sklavija u jednoj knjizi



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Ticijano Sklavi je najpoznatiji kao začetnik proslavljenog strip serijala o detektivu natprirodnog Dilanu Dogu. Ipak, malo je poznato da je ovaj urednik i scenarista, takođe i autor desetak proznih knjiga kojima u manjoj ili većoj meri provejavaju niti i atmosferičnost strip serijala koji je obeležio njegov profesionalni rad.

Upravo jedno takvo delo, novela Crno. našla se u neobičnom kolekcionarskom izdanju Veselog četvrtka pod nazivom Zardo, piše Art Anima. Istoimeno izdanje predstavlja svojevrsnu pohvalu Sklavijevoj multimedijalnosti i njegovim ambicioznim planovima u vezi sa navedenim proznim delom.

Sklavi je novelu napisao 1991. godine, a zatim je pretočio u scenario za pilot epizodu nesuđenog strip serijala. Strip serijal nije zaživeo, ali je po Sklavijevom scenariju za film, 1992. godine snimljen Nero u režiji Đankarla Soldija. Scenario za strip je iskorišćen tek gotovo tri decenije kasnije, 2020. godine, kada je predat u ruke Emilijanu Mamukariju, a Sklavi je u scenariju, tom prilikom, načinio samo dve manje intervencije: promenio je naslov iz Crno. u Zardo i dopisao jednu novu tablu.


Uredništvo Veselog četvrtka odlučilo je da čitaocima u Srbiji pruži bogato iskustvo uživanja u raznim inkarnacijama novele. Pored nje i stripa na 46 tabli, ovo luksuzno izdanje velikog formata i tvrdih korica, sadrži: skice i ispovest crtača Mamukarija, Sklavijeve stare spise, nacrte i razrade ideja, sveobuhvatni esej doktora horora Dejana Ognjanovića o filmu Nero i okolnostima koje su pratile ceo projekat čiji put sazrevanja je trajao tri decenije.

Prevod izvorne novele na srpski jezik uradila je Jelena Galebović. A poseban kuriozitet, kada je ovo izdanje u pitanju, predstavlja činjenica da Sklavi u Italiji ne dozvoljava nova izdanja svojih romana i novela, što čitaoce u Srbiji, na izvestan način, čini povlašćenima.

Zardo, prema rečima kritičara Đorđa Bajića, u sebi lepo sjedinjuje ironičnost i fantazmagoričnost, sve to upotpunjeno sa nekoliko efektnih horor ukrasa, pa čak i motiva/ideja koje mogu da se dožive kao spone sa pojedinim čuvenim redovnim i specijalnim epizodama Dilana Doga („Priča ni o kome“, „Posle ponoći“, „Crni užas“).


Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva