Mamula (2014) – Domaći horor tone u JadranSviđa ti se? Javi ostalima!

Film autora već proslavljenog prvog domaćeg zombi horora „Zone of the dead“ premijerno je prikazan na Festu 2014. Reditelj Milan Todorović ostaje veran svojim žanrovskim okvirima i u filmu „Mamula“ predstavlja priču o grupici turista koji na ovom crnogorskom ostrvcetu otkrivaju strašnu tajnu o morskoj sireni koja već godinama predstavlja strah i trepet za lokalno stanovništvo. 

Iako je produkcijski, scenaristički i glumački film „Mamula“ u ravni B horora, što znači da je zastrašujuć koliko i noćni odlazak u toalet, ipak treba pozdraviti ovaj redak pokušaj u nas da se zapostavljeni žanr u domaćoj kinematogafiji koliko-toliko revitalizuje. Todorović puni film klasičnim horor klišemina pletući čak i neku radnju između glavnih likova koja bi trebalo da nas zaiteresuje za njihovu sudbinu. Dve mlade Amerikanke dolaze na crnogorsko primorije gde ih bivši dečko jedne od njih ugošćava u svojoj „skromnoj“ kući na Rosama. Njima se pridružuje i njegova verenica koja treba da obezbedi konflikte i tenzije u ljubavnom trouglu, i živahni i šarmantni prijatelj Boban (Dragan Mićanović u najzanimljivijom ulozi koju je imao na filmu u poslednjih deset godina). Vesela družina, i pored upozorenja da to ne radi, ipak odlučuje da poseti naizgled napušteno ostrvo Mamula, stecište bivšeg konc logora. Međutim, tamo će zateći stravičnu tajnu o morskoj sireni koja se godinama krije na tom mestu privlačeći muškarce svojom umilnom pesmom i hraneći se njima. Celoj priči dato je malo postkomunističko-SFRJ šmeka što je i dalje jedan od retkih prepoznatljivih brendova ovih krajeva u ostatku sveta. Takođe, insistiranje na relativno fizički atraktivnoj što ženskoj što muškoj glumačkoj postavi takođe spada u domen prepisivanja iz udžbenika B horora.

Film je mogao da profitira sa više scena eksplicitnijeg krvoprolića, koje odavno više nisu novost u horor filmu. Odnosi koji su uspostavljeni između nekih od likova ostavljaju nam tragove u vezi sa tim ko će prvi da baci kašiku (to obično bivaju oni koji su antipatičniji i nečim su se ogrešili kod publike), međutim cenimo da su makar dve smrti u ovom filmu protraćene a da se ništa konkretno na ekranu od toga nije videlo. Šteta. A ostalim manjkavostima teško možemo da zamerimo, pošto su one obično prisutne i u ambicioznijim domaćim filmovima. Ovo ostvarenje, namenski snimano na engleskom jeziku, očigledno je atraktivnim lokacijama i kombinovanim glumištem, u kome imamo i Franka Nera, čuvenog originalnog Đanga, planirano za inostrano tržište, dok ga u domaćim okvirima treba posmatrati kao zanimljiv i nezanemarljiv doprinos srpskom B horor filmu, što je žanr koji sigurno nije u povoju niti je ikada bio forsiran kod nas.

Slobodan NovokmetSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva