Da li ste ikada u životu imali privilegiju da osetite instant hemiju sa nekim/nečim?

Veoma intenzivno iskustvo koje budi čitav spektar emocija i osećaj iskonske povezanosti sa drugom stranom, kao da ste se konačno ponovo susreli sa prijateljem sa kojim ste proveli čitav prošli život. Imala sam privilegiju da jednom u životu spoznam pomenuti fenomen. Drugi put dogodio se kada sam davne 2017. godine čula materijal benda Navier Gene.

Navier Gene nastao je u Kingston upon Hull, UK kao alternativni rok solo projekat Eddie Pickard-a, poštovanog muzičara prepoznatljivog u sferi metal muzike po svom gitarskom stilu i umeću, kao i po svom radu sa britanskim bendovima Black Tongue i Infant Annihilator. Prvo izdanje u vidu istoimenog albuma „Navier Gene“ objavljeno je 2017. godine na YouTube kanalu projekta. Album je sačinjen od trinaest pesama u potpunosti napisanih i izvedenih od strane autora projekta i ko-produciranih u saradnji sa Jesse Kirkbride-om (Kirkbride Recordings) i Chris Whited-om.

Nakon gotovo hipnotičkog preslušavanja album i utapanja u transcendentalnom iskustvu uzrokovanom sadržinom istog, nisam mogla da se otrgnem prvom i preovlađujućem utisku – nikada nisam čula ništa slično! Obojen melanholičnim tonom, album je propraćen specifičnim harmonijama pažljivo utkanim u svaku numeru, neobičnim strukturama kompozicija, kao i veoma ličnim temama, sa kojima, u manjoj ili većoj meri, može da se poistoveti svako od nas. Posebnu draž koju ostvarenje poseduje predstavlja tzv. „efekat Pandorine kutije“. Svakim preslušavanjem, uočavaju se nove finese u okviru postojećih strukturnih slojeva, koje svaku kompoziciju čine interesantnijom na svoj način. Glavni pečat originalnosti ovog projekta predstavlja emotivni naboj. Vešto izražavanje navedenog, sa jedne strane predstavlja talenat i dar autora, dok sa druge strane, ogleda se u veoma promišljenoj manipulaciji vokala. Intenzivna dinamika, ostvarena veštim promenama vokala realizovanim između grudnog, grlenog i glavenog registra uz solidnu kontrolu vazduha primenom dijafragme, uspešno dočarava čitav dijapazon emotivnog naboja svojstven za kompletno ostvarenje. Male finese, poput manipulacije daha na početku pesama „Your Song“ i „Goodbye“, dodatka masivne distorzije tonovima glavenog registra uočljive u pesmama „Secrecy“ i „Home“ ili pak, filigranskih ornamenata, izgrađenih od valova brzih, preciznih i širokih vibrata koji prožimaju čitav album, doprinose dodatnom nijansiranju dinamike i stvaranju veoma iskrenog, sirovog, pa čak i pomalo grandž zvuka. Zvuka, čiju liriku ukoliko možda i ne razumete, ipak gotovo iskonski, svaku izgovorenu reč osetite duboko u sebi.

Nakon realizacije ovako upečatljivog, unikatnog i emotivnog izdanja nameće se veoma logično pitanje – šta sada sledi? Da li će autor odlučiti da u sličnom maniru nastavi da još dublje zadire u bezdan ljudskih emocija ili će se, pak, odlučiti za eksperimentisanje i redefinisanje muzičkog izraza? Odgovor na ovo pitanje usledio je tri i po godine kasnije.

Neposredno nakon objavljivanja debi albuma, usled spoznaje da će za potrebe promocije materijala putem izvođenja uživo, projekat neminovno morati da preraste u bend, autoru se pridružuju još dva lokalna muzičara, Adam Dowd (Fly The Train) na basu i James Anthony (Dividium) na bubnjevima.

Usled vladajuće situacije na globalnom nivou, bend se skoncentrisao na građenje i ispitivanje sopstvenog odnosa kroz prizmu uvežbavanja starog i stvaranja novog autorskog materijala za predstojeći album. Kao rezultat kreativne sinergije i uvoda u novo poglavlje koje nas očekuje na predstojećem album, bend je 26.03.2021. godine predstavio novi singl „Worms“. Aktuelni singl dostupan je na svim popularnim streaming platformama, kao i na YouTube kanalu benda.

Singl „Worms“, kao odškrinuti prozor u skriveni univerzum, slušaocima daje veoma koncizan i jasan uvid u muzički razvoj i namere o smeru daljeg autorskog stvaralaštva benda Navier Gene. Redefinisanjem i eksperimentisanjem, bend je stvorio savremenije pakovanje zvuka koji predstavlja fuziju dobro poznatog i ustoličenog alternativnog rok izraza koji gaje velikani pomenutog žanra, grandža ’90-tih i retro ambijenta. Pečati originalnosti ovog benda, odnosno veoma pažljivo utkane specifične harmonije i gotovo opipljiv emotivni naboj, zaokružuju i izdvajaju izraz benda iz mora generičkih projekata alt-rok žanra. Veoma bitno je napomenuti da je singl napisan i snimljen u potpunosti u kućnim uslovima. Produkcija, odnosno miks i mastering, realizovani su od strane Eddie Pickard-a, veličajući neistražene horizonte i pregršt neograničenih mogućnosti „uradi sam“ (DIY) uslova. Artwork singla odrađen u pop-art/futurističkom maniru realizovan je od strane lokalnog umetnika Flops Comics, čime je ostvaren pun krug DIY priče, kao i negovanja duha jedinstva i podrške lokalne kulturne zajednice.

Nakon nekoliko preslušavanja, pesma deluje kao razigrana alt-rok himna koju biste rado slušali pre večernjeg izlaska, pustili na žurci, pevušili dok obavljate svakodnevne obaveze ili odvrnuli u kolima/gradskom prevozu na putu do posla. Međutim, već u intenzitetu dinamike, izgrađenom veštom manipulacijom prethodno opisanih vokalnih tehnika, moguće je uočiti značajnu dozu frustracije i besa koja je u potpunoj kontradikciji sa razigranim instrumentalnim tonom. Tada postajete svesni da morate da skočite i zaronite u dubine ovog slojevitog muzičkog okeana. Pre ili kasnije doći ćete do ključnog otkrića. Ova pesma, svakim svojim aspektom, predstavlja višeslojnu, prekopotrebnu i dobronamernu kritiku. Sociološku kritiku savremenog potrošački orijentisanog društva poremećenih vrednosti, ali i kritiku iskusnih i poštovanih kolega iz sfere rok muizke; ova pesma je veoma hrabra i argumentovana tvrdnja! Lirikom u okviru pesme izražena je frustracija koja se može protumačiti kao razočarenje sve prisutnijim konformističkim stavom kojem se priklanjaju kolege i velikani muzičke rok scene. Konformizmom, koji se ogleda u tranziciji u profitabilnije muzičke žanrove, ali i u opozitnom stavu, potpunog ignorisanja aktuelnih dešavanja na svetskoj muzičkoj sceni i sve izraženijoj evoluciji žanrova, usled razvoja i dostupnosti novih tehnologija. Ukoliko se sa pomenutog aspekta osmotri instrumentalni deo, uočavaju se izvesne „déjà vu“ sekvence u okviru čitave pesme, koje kao suptilne naznake potencijalno pojašnjavaju kome tačno bi kritike mogle biti upućene. Takođe, ovim singlom, bend Navier Gene dokazao je da za realizaciju visokokvalitetnog produkta više nisu potrebna vrtoglava sredstva i dobro opremljeni muzički studiji, kao i da opstanak i evolucija žanra zavisi prvenstveno od otvorenosti uma, kreativnosti i volje za eksperimentisanjem samih muzičara.

Evolucijom i razvojem svog zvuka, bend Navier Gene potencijalno bi mogao značajno da doprinese revoluciji u okviru alternativne rok muzike. U neizvesnosti i znatiželji šta će nam bend u budućnosti predstaviti, iščekivaćemo nove singlove i drugi album iz njihove male kreativne radionice.

Ukoliko ste privučeni autentičnim zvukom i zainteresovani za njihov rad, možete posetiti YouTube kanal benda. U okviru pomenutog dostupne su u potpunosti DIY realizovane uživo sesije „Live from the Gene Pool“, u okviru kojih su predstavljene dve autorske pesme sa prvog albuma u novom ruhu, kao i tri zanimljivo aranžirane obrade. Veoma zanimljiv segment YouTube kanala benda predstavlja i podkast „Gene Therapy“ u okviru kojeg bend, na osnovu interakcije sa obožavateljima, diskutuje o činjenicama i zanimljivostima relevantnim za sam bend, ali i o muzičkoj industriji, generalno.

Uživajte u letu ovog magičnog moljca!

Katarina Antić