Druga sezona Disneyevog „Star Wars“ spin-offa korak je naprijed u odnosu na prvu sezonu i vjerojatno nešto najbolje što dolazi iz galaksije daleko, daleko odavde još od Lucasove originalne trilogije. 


Postoji mali milijun razloga zašto obožavam izvorne „Ratove zvijezda“: svemirska bajka, univerzalna priča o borbi dobra i zla, jedan od najvećih negativaca u povijesti filma, borbe svjetlosnim mačevima, puno akcije… Ali ima tu još nešto: SW su u svojoj srži melodrama koja traži emotivno ulaganje od strane gledatelja. Sjetite se legendarnih scena poput Lukea kako gleda smrt njegovog mentora i zamjenskog oca Obi-Wan Kenobija; ono otkrovenje „Luke, I am your father“; pa scena prije zamrzavanja Hana Sola kad mu Leia kaže: „Volim te“, a ovaj šeretski odgovara: „Znam“ (što inače uopće nije bilo u scenariju ali Ford je improvizirao), pa Vaderovo iskupljenje na drugoj Zvijezdi smrti…

Na tom polju Lucas je gadno zajebao u svojoj prequel trilogiji jer ljubavna priča između Anakina Skywalkera i Padme jedino je izazivala dosadu lošom glumom i dijalozima koji kao da su prepisani iz najgorih turskih sapunica. Dovraga, takvog emotivnog ulaganja bilo je čak i u „Rogue One“ i zato je to bio jako dobar film, dok je „Solo“ bio… Hm, bolje da to smeće niti ne spominjemo, OK?

To emotivno povezivanje imali smo i u prvoj sezoni nove Disneyeve spin-off serije „The Mandalorian“. Unatoč tome što je naslovni lik ujedno i glavni lik u seriji, favorit među obožavateljima odmah je postao ultra simpatični Baby Yoda sa svojim ušesima i zvukovima koje ispušta. Odnos Mandaloriana, odnosno Dina Djarina (Pedro Pascal) i Baby Yode (u drugoj sezoni otkrivamo da se zove Grogu) čini okosnicu ove serije, a on je posebice došao do izražaja upravo u drugoj sezoni.

Naime što; u prvoj sezoni on je bio samo okvirno iscrtan: mali Yoda je tu bio više statist u kukuruzu, Dinov suputnik dok ovaj luta od planete do planete (svaki tjedan, novi planet jedan) po formulaičnom obrascu: lik dođe u neki novi svijet, dobije zadatak koji treba odraditi, odradi ga, pokupi nagradu ili što već i hit the road Jack! Obrazac je donekle sličan i u novoj sezoni, s time što ovdje mali Yoda ne statira u kukuruzu već je uključen u radnju (dobrim dijelom i sam je odgovoran za sranja u koja će upasti) i odnos između njega i Dina svodi se na mnogo više od povremene komunikacije u kabini Dinovog broda dok lete galaksijom.

Iako nisam pobornik teorije da se serija bavi mukama i radostima očinstva, i taj element je prisutan u odnosu dva glavna lika između kojih postoji uzajamna privrženost koja je gotovo opipljiva: možda je Dinov teški oklop neprobojan čak i za svjetlosne mačeve, ali nije za osnovne ljudske emocije. (A čak i da se složimo da je očinstvo jedan od najvažnijih segmenata priče o Mandalorianu, ono je ovdje u svakom slučaju bolje obrađeno nego u prerazvučenom i precijenjenom „Vučjem odgoju“.)

Autor serije je Jon Favreau, glumac, redatelj i producent, široj publici najpoznatiji kao Happy iz filmova o Iron Manu i Avengersima, a kao izvršni producent figurira Dave Filoni, autor animiranih TV serija „The Clone Wars“ i „Star Wars Rebels“. Obojica su veliki ljubitelji SW franšize, pogotovo izvorne trilogije, tako da su se odmah dogovorili da „The Mandalorian“ bude što više u duhu ranih SW filmova, posebice što se radnja događa pet godina nakon „Povratka Jedija“. Favreau je u jednom intervjuu rekao kako ta želja da budu što vjerniji izvornoj trilogiji uključuje i odnose među likovima, priznavši da je prva sezona više poslužila za upoznavanje novog univerzuma, a da će u drugoj produbiti odnose među likovima i dati dublji uvid u razvoj njihovih karaktera. Dakle, nisam ja jeo ludih gljiva pa mi se nešto pričinjava, već su to riječi samog autora.

Naklon Lucasu u drugoj sezoni još je vidljiviji nego u prethodnoj: Lucas je bio veliki ljubitelj filmova različitih žanrova i djeliće te svoje široke filmske erudicije unio je i u svoje filmove. Na sličan način Favreau je pristupio drugoj sezoni, žanrovski ju osmišljajući kao vestern (prva i šesta epizoda), SF horor na tragu „Aliena“ (druga epizoda s ledenim paucima koji izmile iz urni nalik onima iz klasika Ridleya Scotta), samurajski film (peta epizoda u kojoj upoznajemo jedi ratnicu Ahsoku Tano (Rosario Dawson) itd.)

Još jedan segment oživljavanja tog duha izvorne trilogije jest uvođenje većeg broja novih likova koji su povezani s njom. Tako se iz mrtvih vratio lovac na glave Boba Fett (Temuera Morrison) koji je po svemu sudeći preživio Sarlacovu jamu u „Povratku Jedija“, a iz serije „The Clone Wars“ povučeni su mandalorijska ratnica Bo-Katan Kryze (Katee Sackhoff) i gore pomenuta Ahsoka Tano. Obzirom da Disney ima u planu zasebne TV serije o Boba Fettu i Ahsoki, njihovo pojavljivanje u velikim ulogama u svojim epizodama na neki je način i pilot epizoda njihovih budućih serijala. No, najveći naklon izvornim SW dolazi u posljednjoj epizodi kada se pojavljuje glavom, bradom i svjetlosnim mačem Luke Skywalker, kojega je ponovno odigrao Mark Hamill, ali uz veliku pomoć CGI efekata, naravno.

Sezona 2 nam predstavlja i velikog protivnika Mandaloriana i ekipe oko njega: guverner Moff Gideon (kao i uvijek odličan Giancarlo Esposito), imperijalni obavještajac koji je prisvojio jednu laku krstaricu, vod storm troopera (i vod mračnih troopera, robota nalik na obične troopere samo što su učinkovitiji, opasniji i mogu letjeti) i koji stoji iza cijelog lova na Grogua ali ne za potrebe Imperija već za vlastiti probitak: Moff Gideon želi krv Baby Yode kako bi pokušao i sam postati osjetljiv na Silu.

Gideon je važan i za priču serijala u sezonama koje dolaze: on je nositelj tamne sablje, oružja sličnog jedijevskim mačevima, koji onome tko ga ima daje pravo da se smatra vođom svih Mandalorijanaca. Din ga je pobijedio u dvoboju i postao novi vlasnik mača koji će sigurno igrati važnu ulogu u sezoni 3 obzirom da Baby Yode, na veliku žalost ucviljene nacije, više neće biti u seriji. I da se vratim na početak teksta: scena rastanka Dina i Grogua jedna je od najljepših i najtoplijih u svim proizvodima SF franšize, bili oni dio novog kanona ili ne.

Obzirom da je „The Book of Boba Fett“ zakazan za prikazivanje u prosincu 2021., pitanje je kada ćemo vidjeti treću sezonu „The Mandaloriana“. Točnog datuma za sada nema, no pretpostavlja se negdje 2022. Obzirom da su u planu za skoru budućnost i „Rangers of the New Republic“, bit će vrlo gužvovito na Disney televiziji. Dakle, kad ćemo moći uživati u novim Dinovim avanturama ne zna se, no zna se da će to biti dosta drugačiji show od prve dvije sezone. Nadam se samo i jednako kvalitetan: „The Mandalorian“ je unio novi život u franšizu nakon razočaravajućih „Sola“ i „Uspona Skywalkera“ i visoko je podigao letvicu. Ne samo za sebe već i za sve druge Disneyeve TV serije, a do 2023. moglo bi ih biti čak sedam, što novih što starih. Bolje da budu ovako dobre jer, kao što bi The Mandalorian elokventno rekao: „That is the way!“.

Hadžo, prognanik s Mandalorea