Zahvaljujući članku o Estoniji „Utočište za čitanje, Farenhajt 451“ Ljiljane Maletin Vojvodić, saznali smo za knjižaru-antikvarnicu pod nazivom Fahrenheit 451°, koja je nedavno obeležila stogodišnjicu rođenja Reja Bredberija na nesvakidašnji način.

Ova knjižara, inače integralni deo koncepta Muzeja štampe i papira Tajpa (Typa), u drugom po veličini estonskom gradu Tartuu, načinila je svojevrsni omaž romanu Farenhajt 451.

Knjižara Fahrenheit 451°, Tartu, Estonija
Izloženo je 100 unikatnih primeraka romana, specijalno odštampanih za ovu priliku. Knjige koje su još u pretprodaji našle svoje kupce, povezane su u korice odbačenih antikvarnih knjiga, na koje je, uz pomoć starih štamparskih presa, utisnut naslov Farenhajt 451, piše Art Anima.

Ovo neobično, kolekcionarsko izdanje, pored sećanja na Bredberija, sačuvalo je i sećanje na autore čije su korice knjiga poslužile kao vizuelni predložak.

Mala, nezavisna knjižara Fahrenheit 451° započela je svoju misiju „spasavanja“ knjiga, kulture čitanja i „očuvanja ljudskih duša“ pre nekoliko godina. Ulogu vatrogasca Montaga iz Bredberijevog romana u knjižari ima nekolicina zaposlenih, kao i volonteri, iz raznih delova sveta.

Deo knjiga u Fahrenheit 451° dospe iz Tajpa muzeja, deo im donose građani. One koje se procene kao vredne (neke od njih su izuzetno retke i skupe), prodaju po simboličnim cenama. Ostatak šalju na reciklažu, a od korica knjiga sa tvrdim povezom, budući da nisu pogodne za reciklažu, u Tajpi izrađuju kutije, planere, sveske kojima, daju „drugi život“.

U knjižari je najviše knjiga na estonskom jeziku, ali i Šekspir ili Turgenjev na ruskom, Džojs na engleskom, Bredberijev Farenhajt 451 u prevodu na desetak stranih jezika…