Prvi deo sage o bendu Twisted Sister možete pročitati ovde.

Ukoliko ste mislili da je prelaskom na drugi kontinent i snimanjem prvog albuma mukama grupe „Twisted Sister“ došao kraj, varate se! Period izlaska prvog albuma i pojave benda na velikoj muzičkoj sceni sa sobom su doneli i nove probleme sa kojima će bend više ili manje uspešno da se bori dok konačno ne bude uništio samog sebe kontradiktornostima i pogrešnim odlukama.


Na pragu uspeha

Ploča koju su nazvali „Under the blade“ snimana je leta 1982. godine u malom ruralnom mestu Betl. Na farmi. U štali. Da bi zvuk bio bolji, koristili su kocke sena kao zidove. I sada, zamislite bend koji je posle svega onoga dočekao da snimi svoj prvi album kako prži gitare dok oko njih trče kokoške i muču krave. Nema problema!

Nosači zvuka sa „prljavom“ i sirovom produkcijom Pita Veja iz benda „UFO“, ali deset energičnih, melodičnih, agresivnih, lirički izvanrednim pesmama su se konačno našli u prodaji! Kažem „zrelih“, jer je bend punih deset godina postojao do izlaska prvog albuma. Uticaji imena kao što su „Black Sabbath“, „Motorhead“, „Led Zeppelin“, Dejvid Bouvi, „Judas Priest“ i „Deep Purple“ bili su jasni i znalo se šta je inspirisalo bend da stvori album koji je odmah po izlasku pronašao put do ljubitelja tvrđe muzike u Britaniji. Sav trud, volja i glad za uspehom su snimljeni u tih 40 minuta. Kritičarima se odmah svideo album i davali su mu najviše moguće ocene i posebno cenili „uličnu, inteligentnu“ liriku Dija Snajdera koja je manjkala hair metal bendovima koji će kasnije da se pojave. Iako bez i jednog hita na top-listama, album je do današnjeg dana jedan od najcenjenih u američkoj alternativnoj muzici i preporuka svima koji su zainteresovani za metal 80-ih.

Sećate li se kada sam u prvom tekstu napisao da su nakon svirke u „Palladium“-u na kojoj nisu dobili pažnju izdavačkih kuća mogli da batale muziku i budu barmeni koji bi lokalnim pijancima pričali moguće scenarije druženja sa „Motorhead“-om? Sada se stvarno druže sa njima! I sviraju na istoj bini.

Prvi nastup nakon što su snimili album imali su u 24.7.1982. godine u Velsu, na festivalu u Vrekshamu. Najveće, i uveliko najafirmisanije ime bio je bend upravo „Motorhead“. Omiljen i među metalcima i među pankerima, najprljaviji, najružniji, najtvrđi, najnasilniji bend. U tom trenutku glem bendova više nije bilo. Naročito onih sa tvrđom muzikom. „Mötley Crüe“ još uvek nije poznat, „Kiss“ više ne nosi šminku. Snajder se priseća da su momci u bendu bili toliko uplašeni i nesigurni u reakciju publike na njihov izgled da su pomišljali da skinu kostime i šminku pre nastupa. Svi osim njega. „Ja to neću da uradim! Nosimo ovo skoro sedam godina, borili smo se toliko za ovo da bi sada izašli na binu u običnoj odeći i vratimo se na početak? Ne pada mi na pamet!“, urlao je u bekstejdžu.

Preplašeni izlaze na binu dok ih armija čupavih adolescenata gleda unezvereno i kreće da ih sravni za zemljom kao horda zombija. U poslednjem trenutku da im ovaj nastup ne bude i poslednji, na binu uskače Lemi! „Ovo su moji ortaci iz Sjedinjenih Američkih Država, dajte im šansu!“, prodrao se u mikrofon. Ono što je usledilo nakon toga bila je jedna od najboljih svirki u Snajderovom životu i ovacije koje nikada nije zaboravio. Deset minuta nakon nastupa, publika koju su oduvali svojom svirkom iz sveg glasa skandira: „TWISTED SISTER! TWISTED SISTER!“

Twisted Sister na Redingu
Album „Under the blade“ je dobro prihvaćen u britanskom undegroundu toliko da svirke ubrzo počinju da liče na one u Nju Džersiju. Međutim, utisak mejnstrim publike nije bio takav, pa su tokom nastupa na festivalu u Redingu samo mesec dana nakon onog u Vrekshamu doživeli da ih publika gađa povrćem, flašama, kamenjem, čak i ljudskim izmetom! Nakon druge pesme Di se obraća publici: „Ove pičkice koje bacaju sranja na binu ne pogađaju toliko nas koliko ljude u prednjim redovima koji su putovali, dali novac i čekali ceo jebeni dan da nas čuju. Svi vi koji hoćete nešto da bacite na grupu „Twisted Sister“, sačekajte nas na parkingu nakon svirke da pokušate da mi to bacite u lice i kažete da je bend sranje! Samo ne budite kukavice i ne gađajte publiku ispred bine!“. Ostatak svirke prošao je tako što je svih 40 000 ljudi skakalo i uživalo u muzici „Twisted Sister“-a zajedno sa njima, a Snajder postaje heroj nekih novih klinaca i nagoveštava svoju ulogu glasa onih koji se ne čuju. Kao poslednju pesmu ostavili „It’s only rock and roll but I like it” koju su izveli zajedno sa članovima „Motorhead“-a i „UFO“-a,. Trijumf! Publika konačno zna za grupu „Twisted Sister“!

Povratkom kući saznaju da „Secret records“ više ne postoji. „U redu je, shvatam! Gotovo je, zaista je gotovo!“, mislio je Džej Džej Frenč.

Još iz vremena svirannja po klubovima, Džejson Flom, zaposleni u „Atlantic records“-u je barem 50 puta pokušavao da čelnike kompanije ubedi da „Twisted Sister“ postane „njihov“ bend. To ga je umalo koštalo otkaza pa je rešenje video u Filu Karsonu, zaposlenom u engleskom predstavništvu kompanije. Karson je kasetu, ručno pisanu biografiju i fotku likova obučenih u žensku odeću bacio u kantu za otpadke bez slušanja čim je video o kome se radi.

U Englesku su se vratili zbog gostovanja u televizijskoj lajv emisiji pod nazivom “The Tube” jer je bio dogovoren mesecima unapred. Nisu imali ni malo novca zato što su se oprostili od publike kući i svi su mislili da se bend vraća u Evropu iz koje će pokoriti svet. Pozajmljenim novcem od prijatelja i svojih porodica, najjeftinijom klasom lete u Englesku.

Grupa je osećala da je ovo poslednja šansa da spasu karijeru izvanrednim nastupm. I to su pružili publici, samo što su klinci u studiju bili užasnuti onim što vide! Di, uvidevši da se publika “gubi” iako su svirali svega tri pesme poziva Lemija i Brajana Robertsona iz “Motorhead”-a da im se pridruže na bini. Kada je bilo očigledno da ni to ne izaziva odgovarajuću reakciju kod publike, na zaprepašćenje svih izgovara: “Da li vam šminka smeta? U redu. Nema je više!” i bukvalno jednim pokretom je peškirom skida sa lica! Vrišti, vređa i provocira publiku do te mere da oni stvarno počinju da vole bend i zajedno sa njima i “Motorhead”-om naprave eksplodirajuću hevi metal žurku.

Fil Karson nakon onoga što je te večeri video pristaje da “Twisted Sister” objavi album za “Atlantic records”, ali ih ne želi ni blizu svoje kancelarije i kuće pa je tu odluku saopštio Piciju. A odluku da “Twisted Sister” objavi sledeći album za ovu izdavačku kuću je Dag Moris, direktor kompanije u Americi prihvatio sa besom, očajanjem i nevericom. “Fil, ti znaš da oni nemaju pojma.”, rekao je, “Da, nemaju pojma, ali, prodaće mnogo ploča!”, odgovorio je Fil.

Juna 1983. godine izlazi u prodaju “You can’t stop rock and roll”. Drugi studijski album je “čistije“ produkcije i manje agresivan od prvog, ali podjednako pobunjeničog duha i odan fanovima rokenrola. Malo sporiji i melodičniji od prethodnika, ali „potkovan“ rebelioznim i jasnim tekstovima. Ovim izdanjem bend sebi pravi put ka trijumfalnom obračunavanju sa autoritetima koji će posle da ih proslavi širom sveta. Balada „You’re not alone (Suzette’s song)” je posvećena Dijevoj supruzi koja je od njegovog dolaska u bend bila sa njim u najtežim i najlepšim trenucima, čak je i šila kostime za bend. Danas slobodno može da se kaže da je ova balada bila rodonačelnik power balada koje će kasnije da se u paketu sa identičnim spotovima pojavljuju na “MTV”-ju koliko i reprize “Boljeg života” na “RTS”-u. Pošto su imali dovoljno novca da snime spot (jedan!), Di Snajder se pokazuje kao kreativni vizionar za ovaj i buduće spotove benda. Prvi po redu i to za pesmu po kojoj album nosi ime odmah je postao standardan repertoar „MTV“-ja, pa su čak i par sekundi refrena iskoristili za reklamu svoje televizije. Radnja spota se vrti oko bezuspešnog pokušavanja miniranja benda dok svira od strane autoriteta kojima se muzika ne sviđa, ali na kraju i oni postaju fanovi „Sister“-a. Genijalna zamisao je i da bend polovinu spota svira bez šminke i kostima, a drugu u punoj opremi.

Ploča se prodala u 100 000 primeraka u inat čelnicima izdavačke kuće, do 1995. godine u čak 500 000. Promociju albuma, inače, „Atlantic“ skoro i da nije vršio. Ali jeste bend pozvan da svira na dva „Monsters of rock“ festivala 1983. godine uz „Motorhead“, „Saxon“, „Blue oister cult“; „Thin Lizzy“ i „Whitesnake“. Naredne nastupe i povećavanje broja fanova imali su kao predgrupa „Iron Maiden“-u na „World piece“ turneji i „Queensryche“-u na jednom nastupu.

Dugoočekivani trijumf i put ka propasti


Bend istog kova, „Quiet Riot“ je 1983. godine objavio album „Metal health“ koji je zauzeo prva mesta na top-listama kao prvi metal bend koji je to učinio. Di Snajder je procenio da je to vreme bilo idealno da svet dobije još jedan hevi metal album koji će da ima isti efekat kod mejnstrim auditorijuma.

Sa mnogo ambicije i nade da postanu najveći bend na svetu, ostali momci mu tiho dopuštaju da u potpunosti preuzme kontrolu nad bendom. Treći i najuspešniji album koji su objavili maja 1984. godine su nazvali „Stay hungry“. U skladu sa ulogama i odnosima u bendu, na omotu se našao Di koji glođe živu kravlju kost.

Album koji ih je najviše proslavio jeste odličan hevi metal album kao i prethodna dva, samo bolje produkcije i marketinga. Pesme bunta, želje za dokazivanjem, omaž fanovima i koketiranja sa horor tematikom uklopljene su sa vrlo brzim, ali i nešto sporijim tempom do samih balada. Mračan i „in your face“ kao prethodna dva, samo sada „puca“ i na mejnstrim publiku.

Prvi korak ka dugo željenoj svetskoj slavi bio je objavljivaje singla za pesmu „We’re not gonna take it“. Repetitivne četiri reči i jednostavan ritam postaju himna generacije koja se opire autoritetima i traži pravo slobodnog mišljenja. Singl je svetlosnom brzinom postao megapopularan! Kao jedina pesma „Twisted Sister“-a koja je dospela na „Bilbord“-ovu „Hot 100“ listu, našla se na 21. mestu. U Australiji se našla na 6. mestu, u Kanadi na 5. dok se na Novom Zelandu našla na 2. odnosno na 10. u Švedskoj. „Želeo sam da napišem himnu, znate. Nešto kao „School’s out“ i „I’m eighteen“ Alisa Kupera.“, izjavio je Snajder. „Pevao sam o svojim roditeljima, svojim vršnjacima, šefovima, ljudima oko mene. Osećao sam da ne treba nikoga da nazovem po imenu. Zbog toga pesmu možete da čujete i na sportskim događajima, u političkim kampanjama, na protestima i bilo gde u svetu gde se ljudi opiru nečemu što im je nametnuto.

Pesma takvog koncepta dobila je inovativni spot u formi mini filma koji je od početka do kraja Dijeva zamisao. Dete američke porodice, pripadnika srednje klase biva udaljeno od stola za vreme ručka od strane strogog oca. Kada je čuo muziku „Twisted Sister“-a iz sobe na spratu, otac ljutito ulazi u sobu i zatiče sina sa električnom gitarom. Drži mu glasan, agresivan i gotovo nasilan monolog o tome kako traći svoje vreme koji završava sa legendarnim „What do you wanna do with your life?!“, dobija odgovor: „I wanna rock!“ i biva oduvan napolje silinom jednog akorda na gitari. Sin se pretvara u Snajdera, a ostatak porodice u ostatak benda i tu kreće obračun ljutitog oca sa bendom.

I wanna rock“ je bio drugi singl sa albuma koji je takođe propraćen spotom koji je ovoga puta malo više komičan ali jednako dobro osmišljen. Koncept priče je isti, samo što je u pitanju srednja škola i strog profesor koji bucmastog metalca, fana benda podiže sa stolice kako bi celom razredu rekao šta je to što želi da radi u svom životu. Da, odgovor je „I wanna rock!“, nakon čega se pretvara u Dija a ostatak razreda u ostale „Sister“ momke i tu kreće „Looney toones“ nadmudrivanje.

How long I have wanted this dream to come true, And as it approaches I can't believe I'm through“, stihovi za baladu „The Price“ ispostavili su se kao prognozirajući za ono što je usledilo. Od Maja do Avgusta 1984. godine ploča je postala „zlatna“, do Oktobra „platinasta“. Ukupno prodatih primeraka bilo je oko 6.000.000.


Svetska turneja je usledila. Deo turneje svirali su kao predgrupa „Iron Maiden“-u ponovo, Roniju Džejmsu Diju i „Van Halen“-u, deo su oni imali predgrupu u vidu klinaca zvanim „Metallica“, „Ratt“ i „Dokken“. U Belgiji su bili jedni od hedlajnera festivala zajedno sa „Motorhead“-om, „Mercifuy Fate“-om, „Metallicom“ i Litom Ford.

Twisted Sister“ je preko noći postao jedan od najpoznatijih američkih bendova. Spotovi, nastupi, prodaja ploča, majice, bedževi, strane u novinama, gostovanja po televizijskim emisijama, bili su svuda! Popularnost benda bila je tolika da se pojavili u filmu Tima Bartona, „Pee-wee's Big Adventure“ svirajući „Burn in hell“.

Velika popularnost i komični spotovi sa sobom su doneli i, verovali ili ne, devetogodišnju decu kao obožavatelje! Na nastupu u Amarilu su roditelji koji su doveli svoje dete čuli kako Di poručuje nekome u publici kome se ne svidja bend da može da mu „posafta Stojanču“, isto kao i mnogo puta do sada po klubovima. Zgađeni roditelji su odmah kontaktirali lokalnu policiju koja hapsi Snajdera čim je sišao sa bine. Formalni razlozi za hapšenje formulisani su kao „neprimereno ponašanje.“

Sledećeg jutra dobar deo štampe u Sjedinjenim Američkim Državama bio je preplavljen objavama o hapšenju pevača „Twisted Sister“-a i razlogom za to.

Bubnjaru Peru ova situacija je bila nejasna: “Nismo radili ništa loše. Nismo ubijali ljude, nismo ih mučili, nismo imali snošaj sa domaćim životinjama. Bili smo na bini i radili ono što smo i oduvek radili. Pa šta? Ovo je Amerika, sloboda govora! Šta se sve drugo danas dešava! Kao da nikada do sada niste čuli “jebote”! Izvin’te, molim vas!”.

Di je platio kaznu od 75(?!) dolara za svoj rečnik. Međutim, bend se našao kao žrtveno jagnje za sve što se loše pričalo u vezi rokenrola i to je bila najskuplja cena koju su platili. Bend je na dnevnoj bazi “provlačen“ kroz vesti i štampu kao loš primer rokenrola za stvari za koje i nisu bili krivi.

Organizacija pod nazivom “Parents music resource center”ili skraćeno „PMRC“ je osnovana radi upozoravanja roditelja na albume koji u sebi sadrže teme nasilja, droge, okultizma i seksa. Organizatorke su bile četiri supruge vašingtonskih političara među kojima je najuticajnija bila Tiper Gor, čiji je muž tada bio senator a kasnije potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država. Glavna metoda „označavanja“ neprikladnih izdanja bilo je lepljenje nalepnica sa upozorenjem na ono što se može čuti na izdanju.

Uz to, organizacija je sačinila listu od „prljavih 15“ pesama neprikladnog sadržaja. Od 15 pesama, rok i metal izvođača bilo je čak 9! „Twisted Sister“, „Judas Priest“, „Motley Crue“, „AC/DC“, „W.A.S.P.“, „Def Leppard“, „Merciful fate“, „Black Sabbath“ i „Venom“. Od ne-rokenrolera na listi su bile Šina Iston, Vaniti, „Mary Jane Girls“, Sindi Loper i Madona.

Senat Sjedinjenih Američkih država je u septembru 1985. godine počela saslušavanja izvođača koji su se osetili ugroženim pre nego što se donese odluka o označavanju „neprikladnih“ sadržaja. Na prvom su govorili Di Snajder, Frenk Zapa i Džon Denver od muzičara.

Sva trojica su imali vrlo jake i smislene argumete, toliko da je Denver, kantri pevač, ovu organizaciju uporedio sa Gestapom.

Pošto je ovo tekst o „Twisted Sister“-u, fokusiraćemo se na Snajderovo izlaganje.


Di Snajder jeste bio spreman za Senat, ali Senat nije bio spreman za Dija Snajdera. Umesto pobesnelog, drogiranog i pijanog metalca koji ne bi umeo da se suprotstavi u vidu Vinsa Nila iz benda „Mötley Crüe“ preko kog su hteli da se dokazuju, dobili su visokointeligentnog metalca koji je najpre skinuo naočare za sunce kako bi pokazao zenice i pozvao nekoga da ga testira na narkotike ukoliko želi. Obučen u farmerke, majicu na bratele sa svojim našminkanim likom i teksas prsluk sa logoom svog benda, od prve sekunde svog govora bilo je jasno da su se prešli kada su i pomislili da on sedne za stolicu „optuženog“ iako je delovao nonšalantno. Kao otac, suprug i Hrišćanin, Snajder nikada nije odstupao od načela svog odrastanja i duboko veruje da njegova muzika nema konotacije za koje se smatra. Mržnja u očima Ala Gora nakon što je Di konstatovao da njegova supruga ima prljavu maštu zbog definisanja pesme „Under the blade“ kao sado-mazo seksa je ultimativni srednji prst svima koji su se urotili protiv Dija tog dana. Inače, pesma govori o operaciji grla koju je gitarista Edi Ožeda imao. Nasilje u spotovima je maestralno objašnjeno poređenjem sa crtanim filmovima u kojim se „negativac“ uvek vraća nepovređen i čiji je cilj zabava. su maestralno „odbranjeni“, kao i čast i ugled metalaca, iako se najpre ograničio samo na sebe i svoj bend. U par navrata se tako posprdao sa Senatom i „PMRC“-jem da se kroz salu mogao čuti gromoglasan smeh prisutnih. Inače, sin Ala i Tiper Gor je više puta hapšen za posedovanje marihuane, tableta i vožnju u pijanom stanju. Toliko o brižnom roditeljstvu.

Takvu „mašineriju“ je nemoguće pobediti, pa su izdanja koja su smatrana „neprikladnim“ dobijala nalepnice sa upozorenjima.

Za to vreme, u bendu su se pojavljivale sve veće tenzije i neslaganja. Ponajviše oko toga što je Snajder kao glavni tekstopisac dobijao i najveći novac. I sada, kao pripadnik više klase, sa ogromnom kućom i bazenom, dva broda, osam skupih automobila, suprugom i detetom, više nije imao oko čega da bude ljut.

To se najviše odrazilo na muziku benda. Četvrti studijski album pod imenom “Come out and play” bio je očajnički pokušaj da bend zadrži popularnost i prodaje ploče u milionskom tiražu.

U principu, album u celosti nije toliko loš. Pesme “Come out and play”, “Kill or be killed”, “Out on the streets”, “King of fools” i “The fire still burns” su sjajne hevi metal pesme koje su albumu davale sjaj prethodnika. To ne može da se kaže i za drugu polovinu albuma i naročito za singlove od kojih se očekivalo da izazovu isti efekat kao oni na prethodnom albumu.

Prvi singl bio je obrada pesme “Leader of the pack” iz 1964. godine koju su izvodile devojke iz grupe “The Shangri-las”. Velika greška. Tom pesmom je Di nameravao da stekne mnoštvo fanova izvan metal sveta umesto da ubije bend, ali nije uspeo. Spot za sporu, njanjavu pesmu sveo se na bend kao bajkere i devojku kojoj otac ne da da se viđa sa Snajderom. Onda ona doživljava saobraćajnu nesreću koju preživljava, leti u položaju žabe i pada Diju na Harlija. Da, to je radnja spota.

Spot za pesmu “Be cruel to your scuel” na kojoj gostuje Alis Kuper ima isti koncept kao i onaj za “I wanna rock”, samo je škola prepuna zombi učenika a Di i Alis su nastavnici. I pesma ne može da se meri sa standout pesmama sa “Stay hungry” ponajviše zbog toga što ima ritam dečije pesmice. Čak je i cenzurisan sa “MTV”-ja zbog “nasilnog sadržaja”.

Album se prodao u oko 500 000 primeraka a bend ostao bez velikog broja svojih fanova.

Mark Mendoza je još tada smatrao Dija Snajdera glavnim krivcem zbog toga što se bend pretvorio u ekipu klovnova umesto da ostanu pobesneli metalci koji ubijaju svirkom.

Koncerti na “Come out and play” turneji nisu posećivani u velikom broju, bend se nalazio na “tankom ledu” i Di Snajder je polako počinjao da se povlači u sebe. Ej. Dži. Pero je napustio bend nakon 7 godina i na njegovo mesto je došao Džoi “Seven” Franko. “Seven”-om je prozvan zato što je bio sedmi bubnjar benda.

Situacija unutar benda je bila toliko loša da je peti studijski album, “Love is for suckers” trebao da izađe kao Dijev solo album koji će da mu “napuni baterije” i ostavi bend po strani. Međutim, pod pritiskom “Atlantic records”-a ploča nosi ime benda. Na njemu niko su svirali Reb Bič i Kip Vinger iz tada nepoznatog “Winger”-a i Stiv Vatman, takođe iz još uvek anonimnog benda “Kix” a ritam mašina je zamenila pravog bubnjara. Jer, petorica likova koji se međusobno ne podnose u studiju i nije baš najbolja ideja.

Produkcija Bua Hila je ploči “dala” pop metal zvuk koji je bio neprijemčiv takvom bendu. Album, jednostavno, nije bio toliko sjajan kao oni pre njega. Pesme su sporije i melodične, ali bez one prepoznatljive ljutne, pobunjeništva, sjajnih tekstova i hevi metal energije. Odjednom, čovek koji je bio glas generacije metalaca i govorio ono što drugi nisu smeli peva: “I want this night to last forever!” i “Hot love, you’re making me crazy”. I to bez šminke koje su se odrekli. Kao da više nisu bili “Twisted Sister”, već još jedan u hrpi sličnih bendova i po izgledu i po muzici.

Turneja je bila toliki promašaj da je posle svega mesec dana prekinuta. Kao i karijera benda u leto 1987. godine. Bend je zaboravljen.

Snajder je poslao pismo ostalim momcima u kome ih obaveštava da više ne želi da bude član benda.

Basista Mark Mendoza žestoko je komentarisao ovaj događaj: “Želeo sam ga mrtvog! Želeo sam da gledam kako umire! U saobraćajnoj nesreći, padu aviona, šta god!”.

Epilog


Tokom narednih godina su svi članovi benda imali neuspele pokušaje da ponovo uspeju sa raznim bendovima. Grandž i alternativni rok su bendovima poput “Sister”-a ubili svaku nadu za daljom ili, pak, ponovnom karijerom.

I to nije kraj agonije. Di Snajder i Džej Džej Frenč su izgubili sav novac zbog zaostalih dugova oko prethodnih turneja. Snajderova situacija je, štaviše, bila toliko strašna da se zaposlio kao operater u jednoj kompaniji za minimalac. Legendarni Di sada radi za 5 dolara na sat i vozi biciklu jer nema ni auto. Edi Ožeda, Mark Mendoza i EJ.Dži.Pero su tada uveliko radili na “običnim” poslovima u Nju Jorku.

Frenč se sredinom devedeseth vratio u muzičku industriju kao menadžer benda “Sevendust” koji je dobio dve “zlatne ploče”.

Snajder je napisao “The Magic of Christmas Day (God Bless Us Everyone)”, pesmu koju je snimila Selin Dion ne znajući ko je tekstopisac i tako ponovo “stao na noge”. Uz to, napisao je i scenario za horor film “Strangeland” koji je režirao Džon Piplou. Vodio i je i jutarnju emisiju na dve američke radio stanice i ugostio Ozija Ozborna i Džina Simonsa između ostalih. Televizijska kuća “VH1” ga angažuje kao naratora i voditelja emisija a i sam se često pojavljuje po emisijama, intervjuima i dokumentarnim filmovima gde analitički objašnjava uspod i pad metala kao pokreta, oštro komentariše bendove koje “krivi” za to i argumentovano izražava svoje mišljenje koje se nekada ne sviđa kolegama iz drugih bendova, pa ih Di još argumentovanije “pokopava”. Veliki je obožavalac “Sunđer Boba Kockalonea” i bio je veoma srećan kada mu je “Nickolodeon” uputio poziv da gostuje u crtaću, a još srećniji kada se pojavio kao lik u video igrici “Jak and Daxter: The Precursor Legacy” 2001. godine. U filmu “Warning: Parental Advisory” iz 2002. godine čija je radnja borba “PMRC”-ja sa Frenkom Zapom, Džonom Denverom i njim, je glumio upravo samog sebe za razliku od dvojice kolega koje su glumili profesionalni glumci.


Od 1997. do 2016. godine bend je bio ponovo okupljen i svirali su na festivalima širom sveta sa istim žarom kao u najslavnijim danima na oduševljenje mnogobrojnih fanova. Album “Stay hungry” su, inače, 2004. godine ponovo snimili zato što nisu bili zadovoljni zvukom prve verzije.

Ej. Dži. Pero je 20. 5. 2016. godine umro u snu od srčanog udara. Ostali članovi “Twisted Sister”-a su toliko teško podneli gubitak prijatelja da su 7.4.2016. godine najavili oproštajnu “Forty and fuck it” turneju sa Majkom Portnojem kao bubnjarem. Poslednji koncert grupa je odsvirala 12. 11. 2016. godine u Montereju.


Danas možemo da kažemo da je “Twisted Sister” jedan od najvećih i najuticajnijih bendova svih vremena. “Anthrax”, “Overkill”, “Dream Theater”, “Dimmu Borgir”, “Cradle Of Filth”, “Motionless in white”, “Hammerfall” i “Skid Row” su samo neki od najpoznatijih bendova na koje je uticala muzika “Twisted Sister”-a. Uz sve to, Di Snajder je izjavio da ne bi želeo “Twisted Sister” u “Rokenrol kući slavnih” “jer nisu oni na tom nivou”. Nama ostaje da ih pamtimo kao bend koji je izvanrednom muzikom, eksplozivnim koncertima, upornošću, požrtvovanošću i hrabrošću postigao ono što bi malo koji drugi bendovi i koji je definisao ceo glem metal žanr. Autor ovog teksta je 2009. godine kao dete od 15 godina nakon prvog slušanja muzike benda postao i ostao “sick motherfucking friend of Twisted Sister”.

KRAJ

Ilija Najdanović