U prethodnom tekstu o Nekoliko albuma koje ste (možda) propustili napisao sam da recenzije retko ko čita i odmah bio "napadnut" od strane urednika i kolega da to nije istina. Takođe i vi, Helly Cherry-jevci, ste me u to uverili jer je tekst odmah bio najčitaniji na sajtu. Tako da u ovom uvodu neću da iznosim takve tvrdnje već da vas podsetim da albume o kojima ćete čitati u tekstu ispod je najbolje preslušati, bez obzira da li ste čuli za bend ili ne. Ovo su sve izdanja koja su se nedavno pojavila ali im se u našim muzičkim medijima ne posvećuje pažnja, totalno nepravdano. Svoje slaganje ili neslaganje možete ostaviti u komentarima ispod koji će sasvim sigurno biti pročitani i ignorisani.


Therapy? – ‘Cleave’

Čoveče, Therapy? su već skoro trideset godina na sceni, zar to nije dovoljno za svo poštovanje koje zaslužuju? Ovo je jedan od bendova koji nikada nije uspeo da probije tu barijeru i napravi neki veći svetski uspeh, a nastavljaju da snimaju odličnu muziku usamljeni u toj mešavini punk-a i metal-a. Njihov problem je što retko uspevaju da uživo i odsviraju svoje pesme, a tu je najveći krivac Andy koji falšira kao da nikad nije pevao u životu, mada koncert u SKC-u je bio jebano dobar, moram priznati. Ipak od svih tih bendova iz devedesetih oni još uvek opstaju. Novi abum ‘Cleave’ se izdvaja kao jedan od boljih u njihovoj karijeri. Materijal je svež, brutalan, sa mnogo dobre energije, ali nikako nije posveta prošlim vremenima. Očekivano, nije bolji od čuvenog ‘Troublegum’, ali je odmah tu, iza njega, producirao ga je isti čovek, majstor poznatiji kao Chris Sheldon. Album je fantastičan, ali ono što ga je najviše izdvojilo od gomile prethodnih je hit! “Callow” je singl koji je najavio izdanje i obezbedio medijsku podršku potrebnu za promociju. Ova veoma melodična pesma posvećena je svima koji vode unutrašnju borbu i nosi jezivu poruku: I don't need your medicine; I don't need anything from you; If you take my demons; You'll take my angels too.

Against The Current – ‘Past Lives’

Ovi dragi, mladi ljudi, se trude da svojom muzikom šire pozitivne vibracije i usput promovišu zdrav način života. Krajnje simpatična deca koja se nazivaju Against The Current, predvođeni neodoljivom Chrissy Costanza-om, objavili su svoj drugi album nazvan ’Past Lives’. Sve bi bilo mnogo bolje da nisu izdanje otvorili najboljom pesmom, „Strangers Again“, tako da sve koje su usledile nisu mogle da joj pariraju. Da su album započeli sa, takođe odličnom, „Almost Forgot“, koja je sedma na ploči, a „Strangers Again“ stavili na njeno mesto, i da lagano grade atmosferu do nje, ovo bi bio veoma drugačiji album. Od ostalih pesama najzanimljivije su „Voices“ i „The Fuss“. Ovo je novi Against The Current, koji je okrenut ka modernom, elektronskom pop rock-u i ne zavisi od Paramore šablona po kojima su bili poznati. Against The Current danas bi više mogao da se poredi sa Dua Lipa-om, ali u nešto mračnijem senzibilitetu.

Beartooth – ‘Disease’

Uvrnuti genije Caleb Shomo je trećim Beartooth albumom ‘Disease’ pokazao da ovaj bend ide konstantno napred. Prvi ‘Disgusting’ je imao hitove, koji su i dalje neprevaziđeni, drugi ‘Aggressive’ nije imao hitove ali je bio mračan i surov, a treći... ‘Disease’ je kompletan album, od starta do finiša može da se sluša bez prekida, a to prethodna dva nisu imala. To kompaktnost na albumu je rezultirala da nema nekih velikih hitova ali to je ovog puta dobro, jer je prethodni ‘Aggressive’ imao par odličnih singlova ali je bio loš album. Ovaj bend je priča frontmena Caleb-a Shomo-a koji je autor muzike i tekstova, a svira i sve instrumente i producira albume. Bila bi fora i da na koncertima sve radi sam, ali za to ipak ima bend iza sebe. Beartooth su moderan rock bend i baš se ne uklapaju na metalcore sceni na kojoj po nekima pripadaju, takođe bi bilo glupo reći da su post hardcore. Recimo da u njihovoj muzici mogu da uživaju i metalci i pankeri i oni treći, kako se već nazivaju.

Anti-Flag – ‘American Reckoning’

Čuveni američki pankeri Anti-Flag objavili su akustični album ‘American Reckoning’. Ovo je izdanje samo za fanove jer na njemu se nalaze unplugged verzije pesama koje su se našle na prethodna dva studijska albuma ‘American Spring’ i ‘American Fall’. Kao bonus su snimili i tri obrade, u pitanju su numere John Lennon-a, Buffalo Springfield i Cheap Trick-a, ali iz nekog razloga one nisu aksutične. Izdanje koje preslušaš i zaboraviš da postoji.

Thrice – ‘Palms’

Sramota me je da priznam da do ovog albuma nisam bio fan Thrice-a, znao sam za bend ali im se nikada nisam posvetio. Posle slušanja ovog albuma, naravno da sam odmah skinuo kompletnu njihovu diskografiju koju ću sigurno da preslušam jednog dana, kao i svu ostalu muziku koja mi se gomila na hard-u. Kako da predstavim ’Palms’, kada ovo remek delo alternativnog rock-a prevazilazi sve forme koje bi jedan novinar mogao da upotrebi. Genijalnost u njihovoj muzici se ogleda u konstantnom nadograđivanju stilova kojima se koriste iz pesme u pesmu. Kao bend koji nikada nije snimio isti album prevazilaze očekivanja čak i onih koji su im bili verni od starta. Ako ste mislili da su Deftones, Faith No More ili Dillinger Escape Plan unikatni bendovi, koji pomeraju granice kreativnosti, moraću da vas razuverim u te tvrdnje jer ovi momci to rade malo bolje.

Mike Stankovich