Klub Blackstage, Niš, 22. 12. 2017.
Bitter Taste, Burned Beyond Recognition, Riverroth, H.C.Z., Grimaze, War Engine


Retko se dešava da se u našem gradu Nišu organizuje dvodnevni metal festival. Pritom, ne samo da organizator nije iz Niša već nije ni iz Srbije. Naime, Hercules Giotis i njegov sastav Warhammer iz Grčke preuzeli su na sebe nezahvalan posao da organizuju ovakav događaj. Uprkos problemima koji su se javili pri nalaženju odgovarajućeg prostora i otkazivanju pojedinih bendova, prvo veče festivala proteklo je na zavidnom nivou. Pet bendova iz Srbije i jedan iz Bugarske predstavili su se niškoj publici u odličnom svetlu.

Iako je početak fešte bio zakazan za 19h, svirka je zbog nešto dužih tonskih proba krenula tek oko 20h, a publici se prvi predstavio niški hard core sastav Bitter Taste. Koliko je ovaj bend napredovao u poslednjem periodu postalo je jasno od samog početka njihovog nastupa. Orijentišući se više na moderniji deathcore zvuk sa brutalnim growl vokalima i tehnički naglašenijom bas gitarom, momci su ostavili odličan utisak na publiku, čak i na dolepotpisanog koji nije preterano veliki ljubitelj –core podžanrova.
Nakon pola sata ovako ekstremnog zvuka, na binu se penju Burned Beyond Recognition, takođe iz Niša. U ovom slučaju radi se o mladim ali iskusnim muzičarima, koji na svom repertoaru imaju mahom obrade poznatih metal bendova (Megadeth, Pantera, Metallica). Pored njih odsvirali su i dve autorske pesme koje su, stilski gledano, svojevrsna kombinacija thrash metala i grunge-a.
Usledio je novosadski trio Riverroth. Iako se opet radilo o mladim muzičarima, predstavili su se u jako energičnom izdanju, ponudivši sirovi thrash metal zvuk po uzoru na osamdesete (npr. rani radovi Destruction). Pored pesama sa njihovog EP-a, odsvirali su i neke nove numere, kao i obrade kojima su odali počast svojim uzorima (Sodom, Venom, Death itd.).
Veče je u nastavku poprimilo opušteniji karakter, jer su na redu bili veseli i već odomaćeni H.C.Z. Svojim old-school hard core zvukom koji je podsetio na najbolje predstavnike ovog žanra (poput Biohazard) propisno su zagrejali masu. Njihove pesme su ode o rodnom im Zaječaru, Zaječarskom pivu, Crnom Timoku, dok su nastup završili svojim političkim manifestom u vidu numere „Je*em ti državu!“.
Peti bend prve večeri bio je i prvi inostrani, Grimaze iz Sofije. Zvuk ovih Bugara odlikuje se tehnički potkovanim groove/death metalom sa HC vokalima. Ono što izdvaja ovaj bend od sličnih je neverovatna preciznost bubnjara, Nedislava Miladinova, koji je s lakoćom baratao duplom pedalom, kao i sinkopirani rifovi za koje je zaslužna gitaristkinja Melina Krumova.
Veče je završila novosadska thrash metal ekipa War Engine; međutim, što zbog umora, što zbog predstojećih obaveza, vaš reporter je bio prinuđen da napusti mesto događaja.

Prvo veče Serbian Metal Meeting-a je proteklo na visokom nivou. Međutim, ono što je donekle upadalo u oči je nedostatak publike. Iako su prisutni aktivno ispratili sve bendove, polupopunjen klub za ovako kvalitetnu manifestaciju je bio jedina mana. Nadajmo se da će drugo veče proteći mnogo bolje po tom pitanju, jer se svirke za ovolikim brojem kvalitetnih bendova ne viđaju često u našem gradu.

Dejan Pavlović