Klub Blackstage, Niš, 23. 12. 2017.

Krist, Chaos Realm, Kobold, CounterIgnition, Sunlight, Nadimač, Twisted Tales, Warhammer, Sanitarium


Drugo veče prvog izdanja Serbian Metal Meeting-a obećavalo je bolji provod od prve večeri. Trebalo je da nastupi devet bendova, mahom iz Srbije i Grčke, kao i jedan iz Hrvatske. Međutim, zbog satnice koja je još više kasnila od prve večeri (prvi bend je započeo svirku oko 20.30), kao i nešto dužih nastupa pojedinih sastava, organizatori su bili prinuđeni da svirku prekinu oko dva sata posle ponoći. Samim tim, poslednja tri benda nisu nastupila, dok je Nadimač morao da skrati svoj nastup. No, krenimo redom.

Svirku je otvorio hrvatski sastav Krist. Poput Riverroth-a koji je nastupio prethodno veče, ponudili su nešto siroviji thrash metal po uzoru na osamdesete. Uprkos tehničkim problemima, prikazali su se u solidnom svetlu, iako je nešto jača reakcija još uvek malobrojne publike izostala.
Usledio je grčki bend Chaos Realm sa verovatno najmlađim članovima na celom festivalu. Verovatno zbog nedostatka sviračkog iskustva, ovi momci nisu ostavili najbolji utisak u tehničkom smislu. Međutim, to nije smetalo publici da bučno podrži njihove autorske numere, kao i nekoliko obrada (Motorhead, Death, Sepultura).
Još jedan thrash metal bend, Kobold, ponudio je malo drugačiji, „američki“, thrash zvuk, začinjen visokim heavy metal vokalima. Mnogo potkovaniji od prethodnika, izazvali su bolju reakciju publike koja je tek tada počela da pristiže u većem broju.
Sledeći sastav, CounterIgnition, poznat je niškoj publici od ranije. Kovinski groove/thrash metal sastav svirao je mahom kompozicije sa svoja dva albuma, kao i dobro poznate obrade „Damage, Inc.“ (Metallica) i „Daire“ (Smak).
Sunlight iz Grčke je krenuo nakon nešto duže pauze izazvane nameštanjem instrumenata (bili su jedini bend sa klavijaturama na celom festivalu). Izuzetno navežbani, ponudili su zvuk koji se nije mogao čuti među ostalim bendovima na festivalu. Komercijalni power/heavy metal zvuk izazvao je oduševljenje u publici koja je prigodno ispratila ove Grke. Logično, najburniju reakciju izazvale su obrade Helloween i Iron Maiden.

Nakon nešto dužeg nastupa Sunlight-a, obznanjeno je da poslednja tri benda, Twisted Tales, Sanitarium, kao i sami organizatori Warhammer, neće uspeti da se predstave publici zbog striktne politike kluba da se svirke završavaju u 2h. Samim tim, beogradski thrasheri Nadimač svirali su kraće nego što je bilo predviđeno. Međutim, to nije slomilo moral publike koja je reagovala šutkama i haosom na proverene hitove „Smrt autoriteta“, „Koma sutra“ i „Jebe mi se!“. Po drugi put među Nišlijama, Nadimač su ostavili utisak uvežbanog benda, sa velikom koncertnom kilometražom iza sebe. Ostaje nada da će idući put nastupiti bez nepotrebnog skraćivanja termina za sviranje.

Po završetku njihovog nastupa, organizator Hercules Giotis se zahvalio publici koja je došla i podržala ovaj događaj i pritom najavio i drugo izdanje ovog festivala dogodine u Novom Sadu. Bez obzira na sve nedostatke, naročito vezane za satnicu, Serbian Metal Meeting Vol. 1 je protekao u najboljem redu. U nadi da će i neko sledeće izdanje festivala biti održano u Nišu, ostaje da se zahvalimo Giotisu i bendu Warhammer što su izabrali baš ovaj grad za debitantsko ostvarenje ovakve metal fešte.

Dejan Pavlović