Pre dvije godine imali smo prilike da ispratimo drugo izdanje festivala Udar groma koji se održava u Karlovcu. Četvrto izdanje održano je u novom terminu i na novoj lokaciji. Koncerti i druga događanja odvijali su se na i oko kluba mala scena (Hrvatski dom) i karlovačkog Infoshopa (MUZA, Haulikova 22). Ove festival je ugostio kombinaciju provjerenih imena s domaće nezavisne scene te nekoliko bendova o kojima se sve više priča u under/over/ground krugovima.
 

    Prva večer Udar Groma (u petak 6. listopada) opravdala je očekivanja mnogobrojnih ljubitelja žestoke glazbe. Uz lokalnu publiku na ovogodišnje izdanje stigao je i velik broj gostiju iz Zagreba, Pule, Dalmacije, Ljubljane. Večer su otvorili mladi i sve uspješniji karlovačko-dugoreški Stained Hand pojačani s novim bas gitaristom. Odlično ozvučenje i rasvjeta omogućili su publici da u potpunosti doživi neo power violence koji izvodi mlada četvorka.
    No Trivia Peddlers iz Pule čine poznata imena i članovi više kultnih imena, Nulla Osta, SMC i Red Tape, a ovim projektom vraćaju se u glazbene 80-te i američki hardcore punk kombiniraju sa suvremenim punk n rollom na tragu norveških Turbo Negro.
    Disbaja, po mnogima najbolji bend večeri, sviraju metalizirani 80's dbeat, privukli su publiku do pozornice. Žestoka i uigrana svirka bez pauze između pjesama obilježje su ovog sastava. Prema riječima sveprisutnog pjevača Mitje, bend intenzivno radi na novim materijalima i stalnim koncertima.
    Left To Starve, mladi heroji karlovačkog crust punk sludgea, iz koncerta u koncert potvrđuju svoj potencijal. Glazbena vožnja iz najsporijih dijelova u brze dionice, ultimativan gear i inovativan pristup već sad podsjećaju na američke sludge prvake Graves at Sea. Sa stalnim probam i kroz mnogobrojne svirke širom Europe LTS istražuju mogućnosti kombiniranja više glazbenih podžanrova kako bi stvorili jedinstveni glazbeni doživljaj.
    Bend koji smo morali u Karlovcu čekati dugih 13 godina pulski su Nulla Osta. U međuvremenu svojim double bass crust pankom osvojili su brojnu publiku na europskim i američkim turnejama. Nulla Osta, naime, od samih početaka nastupaju bez gitare koju, više nego uspješno zamjenjuje druga bas gitara. Večer su zatvorili stari znanci, Krlja iz Zagreba. Ova četvorka isporučuje neograničenu količinu dobro upakiranog death grinda pa nije ni čudo da ih publika nije pustila s pozornice. Kroz svoj sat i pol dugi nastup odsvirali su uspješnice s proteklih izdanja uz više pjesama s novog albuma koji je u pripremi.
    U svakom slučaju može se reći da je prva večer četvrtog Udara bila puni pogodak, što potvrđuju brojni komentari od strane članova bendova i publike.
 

    Festival Udar groma nastavljen je u subotu 7. listopada na maloj sceni Hrvatskog doma. Nastupilo je čak pet metal bendova: E.N.D. iz Zadra, Old Night iz Rijeke, splitski Inverted Pussyfix i domaći March or Die i GunBlade.
    Već od ranog poslijepodneva izvođači su stizali na malu scenu i lagano pripremali opremu tako da je ubrzo pozornice bila spremna za večernja događanja. Subotnja večer definitivno je rekordna po količini i kvaliteti tehnike koja je u jednoj večeri instalirana na pozornici što dovoljno govori o ozbiljnosti gostujućih sastava.
    Večer je otvorio novi karlovački bend GunBlade koji kombinira heavy sa stoner rockom što je bilo dovoljno da se publika privuče u prostor kluba. GunBlade imaju potencijala, pogotovo što na domaćoj sceni kronično nedostaje dobrih stonerskih sastava no pred njima je mukotrpan put koji se sastoji od uvježbavanja, nabave konkretnije opreme i čim više nastupa.
    Velik broj svirki iza sebe nema ni novo ime na domaćoj sceni, riječki bend Old Night, no vidi se da imaju "debelo" iskustvo s domaćih i europskih pozornica. Old Night, naime, čini poznata ekipa iz Castrum, Gorthaur's Wrath, GRČ, Czaar i drugih bendova. Ova petorka izvodi melodični doom rock sa slučajnim (ili namjernim) natruhama grungea što po interesu publike ima brojne fanove. Vrhunski scenski nastup, opremljenost i uigranost benda čine Old Night bendom koji se u svakom slučaju treba live provjeriti i potom slušati prvi album.
    Potpuno drugačiji ugođaj pružili su sljedeći gosti, Zadrani E.N.D. Nastali kao metalizirani d-beat lagano mijenjaju strukturu pjesama prema progresivnijim formama deatha. Danas isporučuju masivnu količinu hi-tech matematički preciznog industrijskog metala. U svakom slučaju još jedan od high-lighta festivala što je plesnim koracima popratila i publika u prvim redovima.
    Grmljavina se tek nastavila kad se na Scenu spustila opasna splitska gerila okupljena pod nazivom Inverted Pussyfix. Bend odmah ubacuje u petu brzinu i beskompromisna, gotovo jednosatna makljaža rifova, blast-beata i duplih vokala mogla je početi. Na koncu nastupa publici koja je i ove večeri došla iz gotovo cijele Hrvatske i Slovenije nije bilo dovoljno pa su Inverted izveli još nekoliko uspješnica. Večer je zatvorio domaći tribute band March or Die koji je ovog ljeta odradio brojne svirke pa nije ni čudo da ima sve više lokalnih fanova.

    Ovogodišnji Udar groma po izboru bendova nastavak je tradicije s dosadašnjih izdanja u kojima su predstavljeni najzanimljiviji izvođači s domaće nezavisne punk i metal scene. Pomicanje festivalskog termina na početak listopada u prostor male scene pokazao se kao pun pogodak, a odlične reakcije izvođača i publike preporuka su za iduća festivalska izdanja.