Prvi deo ovog teksta možete pročitati ovde.

Kiem #1


Treći nastavak 8House serijala, pruža promenu ritma, scenografije i motiva u odnosu na prva dva dela, zbog neobičnog sleda izdavanja koju je Brandon Grahama osmislio. U osnovi ovo je novi prvi broj, jer se priča pomera u za sada nepovezani univerzum (naizgled podjednako detaljno i pedantno  zamišljen kao i prethodni).

Univerzum Kiema načinjen je od kamena, u svetlim, crvenim futurističkim tonovima i više se oslanja na imaginarijum na koji smo navikli u načnoj nego u epskoj fanstastici. Upoznajem protagonistkinju iz naslova koja je upravo izašla iz karantina, što joj omogućava da prenese dosta ekspozicije kako je i do sad bilo. Kiem kontroliše um svog brata, koji je na drugoj planeti.

Sam zaplet se opet zasniva na “putovanju heroja”, jer se od Kiem očekuje da prenese paket na zapad iz razloga koji ostaju misterija i za nju i za čitaoca. Dijalozi su suptilni i deluju realistično. Takođe od čitaoca se očekuje da bude posvećen, jer je đavo u detaljima (na primer: prazna soba u kojoj Kiem obitava i potreba da krije kamenje, govori o uniformnom, militarističkom svetu u kome živi).

Crtež Xurxo Penlate je pre svega divan. Postigao je da uobičajeni jarki i crveni motivi ne deluju tipično distopijski, već toplo, zanimljivo i prastaro. Dizajn likova je takođe vrlo detaljan, a posebno dolazi do izražaja kad je reč o “vanzemaljcima” (odnosno kontrolisanim blizancima s drugog sveta).

Arlicght je takođe uspeo da privuče u prvom broju, ali je malo izgubio na zamahu u drugom delu. Nadajmo se da se to neće ponoviti sa Kiem-om.


Yorris #1 i #2


Najnoviji nastavak, 8house, verovatno je najpristupačniji i u smislu tema kojima se bavi i u pogledu vizuelnog identiteta.

Progaonistkinja, po kojoj ovaj story arc nosi ime je ćerka barona iz porodice Bounda, koji sprema rat protiv naroda pod imenom “Untied” (radi se o proletararijatu koji aristokratija kontroliše ratovima, da se ne bi pobunili protiv svojih vladara). Zaplet se komplikuje kada se sazna da Kiem može da vidi nevidljiva bića, pomoću kojih oružje namenjeno budućem ratu funkcioniše.

Crtež iz pera Fila Barlova i Helen Majer je nostalgičan i topao sa mnogo više neravnih linija, nepravilnosti i nedorečenosti nego što smo navikli u prethodnim delovima. Ovo ne čudi, jer su ovi autori ionako široj publici poznati po svom radu na manje ozbiljnim dečijim publikacijama 80 tih i 90tih (Godzila, Gostbasters i slično).
Paneli se smenjuju veoma inovativno, vrlo retko su u u obliku pravougaonika i vrlo retko postoji ujeendačen broj panela po stranici. Takođe tipografija i smena scena se često mešaju , što daje utisak kemp estetike sedamdesetih, ali uspeva da ne bude prenaglašeno.

8house projekat, prepun je originalnih i smelih ideja. Inovativan je i u formi i u narativu, ali da li će na kraju biti dobra priča ostaje nejasno (što nije baš dobra vest, imajući u vidu da su izašla četiri broja). Utisak koji je se nameće je da je reč o jednom od onih ideja koje su suviše velike i kompleksne da bi se realizovale, pa tako iako su svi delovi slagalice vrlo zanimljivi, slika koja se na kraju dobije možda i ne bude.

Jan Kanja