Festival Avgust jednog diverzanta, koji se već treću godinu za redom održava u Kruševcu, završen je nastupom kruševačkog sastava ZAA. Tokom tri dana trajanja, na letnjoj pozornici Kulturno prosvetne zajednice, publika je imala priliku da pogleda interesantnu kombinaciju filmskih celina u okviru kojih su prikazana ostvarenja kontroverznog reditelja Jovana Joce Jovanovića, neobičnog Miloša Tomića, nagrađivane rediteljke Ivane Todorović, kao i kratki filmovi kruševačkih autora. Večernje sate muzikom su, pored pomenutog benda ZAA, obojili i sastavi: Art Deki i free music band, Kodagain, Mileta Mijatović i Lenhart Tapes, Consecration i čačanski bend Za Dž.

Festival su tokom dana pratile radionice koje su se bavile temama, kao što su: pozorište, film i fotografija, muzičko novinarstvo i street art.
Tokom radionice muzičkog, rok novinarstva, koju je vodio diplomirani novinar, urednik portala Balkanrock, Miloš Najdanović, polaznici su se upoznali sa osnovama novinarstva, ali su imali i aktivno učešće kroz pisanje vesti, recenzija i simulaciju intervijua.

Festival je otvorio urednik muzičkog programa Ivan Đokić, koji je tom prilikom izrazio zahvalnost svima koji iz godine u godinu podržavaju Asocijaciju mladih u nastojanju da organizuju kvalitetne kulturne sadržaje za Kruševljane.
Na letnjoj pozornici ubrzo se našao istoričar umetnosti Marko Đorđević, koji je otvorio izložbu crteža najmlađe učesnice festivala, petogodišnje Anike Milošević. Njene radove opisao je kao spoj stvarnih i nestvarnih elemenata, koji mnoge od nas podstiču da se prisetimo deteta u sebi, a one druge da ga otkriju.

U okviru prve pomenute filmske celine svoja ostvarenja predstavio je reditelj Miloš Tomić. On čitav svet posmatra kroz oko kamere, i zaista, kao što se i priča, zapaža one svakodnevne, male stvari koje i mi gledamo, ali često ne primećujemo. Kroz filmove, koje su bili prikazani na Ajde festu, „Musical diary 1 i 2“ i ``Plastic bags“, govori da sve oko nas može biti muzika, kese koje plešu na vetru, dečije igračke, baloni, pa čak nam i zvono na vratima može poslužiti kao instrument, ako imamo dovoljno mašte.

Muzički deo programa, koji je usledio nakon filmskih projekcija i razgovora sa autorom, započeo je Saša Zorić poznatiji kao Kodagain. Svojom uvodnom pesmom “Dare Wright”, kao i čitavim repertoarom, koji je izveo na uvodnoj večeri festivala, vratio nas je u prošlost i učinio da hodamo po preriji, rame uz rame, sa dalekim kaubojima. Saša je ovaj put nastupio bez pratnje benda, tako da je njegov glas pratila muzika sa matrice.

Prvo festivalsko veče zatvorio je kruševački sastav Art Deki i Free music bend. Ovu interesantnu četvorku čine vrsni muzičari, majstori svog zanata Dejan (Art Deki) za bubnjevima, Neša na gitari, Nikola - bas i Zoran - klavijature. Njihova muzika, izvan prostora i vremena, bila je pravo osveženje i idelan način da završimo jedan dug i vreo dan.

Drugi dan festivala otvoren je tribinom na kojoj je reditelj Jovan Joca Jovanović pričao o svojim počecima, kao o insipiraciji koju je pronalazio za svoje stvaralaštvo. Pored razgovora sa autorom publika je mogla da pogleda i kratak film “Kolt 15 GAP”,  kao i film “Mlad i zdrav kao ruža”, koji je 35. godina bio zabranjen za  prikazivanje. 

Nakon Jovanovića, usledio je muzički program, koji je otvoren nastupom neobičnog dvojca. Mileta Mijatović i Lenhart Tapes publici, koja je najpre stidljivo pristupila ovom dešavanju,  izveli  su opus pesama i autentične muzike koja nastaje zahvaljući gajdama, koje su se čule u pojedinim segmentima i  interesantnom načinu korišćenja vokmena.  “O autoru i njegovom delu”, “Asimilacija 22”, “Budite sretni što niste latentni”  neke su od pesama koje su izveli u okviru pesničko-muzičkog performansa. 

Drugo festivalsko veče zatvoreno je nastupom dugo očekivanog sastava Consecration. U dvorištu Kpz-a izveli su best of repertoar, najbolje od njih sa sva tri albuma, kako su uostalom i najavili u razgovoru pre početka festivala. Energija, kao njihova glavna snaga, a koju prenose na nastupima raširila se i po publici Ajde festa, naročito u prvim redovima gde se jasno mogla videti razmena iste između benda i posetilaca. Ponašanjem na bini, a i izvan nje, sobzirom da je pevač i gitarista Danilo Nikodinovski nekoliko trenutaka proveo tik uz samu publiku, pokazuju da zaista uživaju u tome što rade. Na pomenutom repertoaru našla se i stvar koja opija – „Praskozorje“,  odlično prihvaćena od strane prisutnih.

Consecration pored Nikodinovskog čine: Ivan Aranđelović -  bas i Matija Dagović – bubanj. Iako su pre samo pet meseci izdali poslednji album „Cimet“, za jesen najavljuju izlazak novog koji će se pojaviti pod nazivom „Univerzum zna“. Interesanto je da na najavljenom izdanju trenutno radi Aron Harris, bubnjar sastava Isis. Pored novog albuma, Consecration sprema i jedan veći koncert u Beogradu u oktobru.

Treće veče festivala  otvoreno je kratkim filmovima mlade rediteljke Ivane Todorović. Na reportoaru su se našla ostvarenja: “Svakodnevni život romske dece iz bloka 71“, “Represent (obavezno ga pogledajte ovde“ ili pročitajte recenziju ovde) i “Harlem mother”. Ivana kroz svoje stvaralaštvo pretežno obrađuje socijalne teme, dok je kvalite njenih filmova potvrđen nagradam koje je osvajala na festivalima u Rusiji, Italiji, Kanadi, Americi i Srbiji.

Filmom “Šta vam je to trebalo“, Veroljuba Milanovića otvoren je novi programski deo sačinjen od kratkih filmova kruševačkih autora. Pored pomenutog ,prikazani su i  filmovi: Slagalica - Dušan Nikolić, Kum nije dugme - Miloš Bogojević, The Agent - Jasenka Jocić, Eva  -Matija Davidovi,  Morgana - Stevan Spasić, Nevermore - Marko Tasić, Androgin  - Igor Grahovac, Favorit - Nikola Zdravković.

Mlad i perspektivan sastav Za Dž, o kome se u poslednje vreme pričalo u javnosti zbog pogrešno prenete informacije da su Čačani pobednici Jelen Demofesta,  otvorio je muzički deo programa treće festivalske večeri.  Sa svojih svega dvadesetak  godina  Janko Ćirković vokal i gitara, Milenko Belić gitara, Lazar Stefanović bas i Stefan Ćustović bubanj, imaju već pet godina karijere. 
Publika svakakao nije ostala ravnodušna na njihovo izvođenje  garažnog indie roka,  po nekada  obojenog modernijim zvukom, po nekad pankom ili bluzom. U Kruševcu su, pored ostalih izveli stvar “Džoni na radnoj akciji”, koja je obrada poznate “Johnny be good”, kao i stvar “Mesto zločina” po kojoj je Ep iz 2011. dobio naziv. Nastup su zatvorili pesmom “Ja mogu sve da ti dam”, nakon čega je publika uskliknula “Bis”. 

Nakon odličnog nastupa koji su izveli Čačani, na binu je stupio energični domaći sastav ZAA. Iako ih mnogi već dobro poznaju, podsetićemo da  ZAA čine:  Tamara Ristić i Sonja Vučić - vokali, Zlatko Petković - bubanj, Tomislav Ilić - bas, Ivan Đokić - gitara, Borivoje Đorđević - saksofon  / blok flaute i Zoran Vasić – klavijature. Publika je, po svemu sudeći sa nestrpljenem dočekala nastup svojih sugrađana, pa se atmosfera usijala već prilikom prvih taktova. Na Ajde festu izveli su, između ostalog, pesme “Moonlight”, “Time”, “Full scale riot” i “99 Hope” za koju je nedavno urađen i spot. Iako je publika plesala i prilikom izvođenja novog materijala, starije pesme, kao što su “Good things” i “Model”, pored ostalih,  izazvale su znantno burniju reakciju. Bilo je tu i emotivnih momenata, a kao najemotivniji navodimo Zlatkovo obraćanje publici kada je, kako je sam naveo, umalo zaplakao zbog takve reakcije publike na njihov sinoćno izvođenje.

Brojna publika, koja se tokom sva tri dana održavanja festivala, našla u dvorištu Kpz-a, veliki je pokazatelj da su Kruševljani željni kvalitetnih kulturnih sadržaja. Čak su se i mnogi Kruševljani koji su u potrazi za poslom, a i zanimljivim kulturnim sadržajima napustili ovaj grad, vratili u isti upravo ovog vikenda zbog Ajde festa.

Ovde se međutim posao Ajde ekipe ne završava, s obzirom da nam uskoro spremaju i nova druženja koja će se, kako najavljuju, održati na Bagdali u Kruševcu.

txt: Ivana Grujić
fotografije Nemanje Đorđevića preuzete sa zvanične fejsbuk stranice festivala