Ako jedan strip junak započne svoju karijeru tako što govori "ne" grupi mućaćosa koji ga biju, znate da to nije običan konfekcijski lik kojeg ćete lako zaboraviti. Njegov buntovnički stav čini ga pravim pankerom u Bonelijevom svetu (možda je zato jedna pank grupa sa ovih prostora ponela njegovo ime). A i stil oblačenja čak, pilotska jakna, farmerke, vojničke čizme. Mister No je blizak panku i po godini nastanka 1975. mada on najčešće pevuši neke pesme Frenka Sinatre a obožava vesterne pogotovo Djuka tj Džona Vejna što je i logično jer se glavna radnja dešava 50-ih godina 20. veka.

Ovaj lik je kreirao pokojni Serđo Boneli nakon sto je na jednom od svojih putovanja po Južnoj Americi upoznao jednog specifičnog pilota: „…bio sam u Palenqueu, u Meksiku i susreo sam mladog i zgodnog mladića na ruševnom aerodromu. Nosio je kožnu jaknu i zvao se Kapetan Vega, ime koje je perfektno odgovaralo strip junaku! Imao je opasač s pištoljem i letio je po Yucatanu gore dolje prevozeći životinje, povrće i razne namirnice i kad god je sreo turiste, samo bi pokazao na sjedalo za putnike i rekao: ’Ok, odvest ću vas gdje god želite’! Tada mi se rodila ideja o junaku koji će biti pilot Pajpera, ali sam odlučio serijal smjestiti u Amazoniju….“ 


Ovaj strip je uneo svež vazduh u tadašnju Bonelijevu produkciju jer je bio potpuno drugačiji od Texa i Zagora po tematici, vremenu koje obradjuje i načinu pričanja priče. Za razliku od njih dvojice Mister No ne dobija svaku tuču i ne uspeva da spasi svoje prijatelje patnje i bola, često je u stvari običan gubitnik kojem se avanture dešavaju protiv njegove volje. Kako on sam kaže došao je iz USA u Manaus da bi živeo mirno i opušteno, pun prezira prema američkom načinu života, podseća na bitnike 50-ih, posebno junaka knjige Džeka Keruaka „Na putu", Nila Kesidija, a s njima će se jednom prilikom i susresti.

U prvim epizodama koje je crtao Galieno Feri junak fizički lici na Duha sa sekirom ali ubrzo dolazi crtač Roberto Diso kojem Boneli sugeriše izmene u izgledu lika pa Mister No postaje prerano posedeli mladić sa borama, što je u stvari autoportret mladog Disa. Mister No je odrastao pod imenom Džerom Drejk na bruklinskim ulicama 30-ih godina 20.veka, bori se u II Svetskom ratu prvo u Aziji (Kina, Burma, Filipini) a zatim i u Evropi tj u Italiji. Posle rata vraća se u Njujork ali nakon sukoba i sa mafijom i sa policijom odlazi u Brazil gde mu Manaus, bivša prestonica kaučuka u srcu Amazonije, postaje glavna baza iz koje odlazi u avanture po celoj Južnoj Americi, Africi i opet u Aziji.

Glavni prijatelj mu je Oto Kruger, bivši esesovac ali ne i nacista, koji je protiv svoje volje učestvovao u ratu a tu su i Fil Maligan, bivši ratni drug koji je postao privatni detektiv a piše i romane čiji se glavni junak zove Džeri Drejk! Pojavljuju se još i barmen Paolo Adolfo, kod kojeg pije na kredit, crni pevač Dana Vinter, kojeg ce više puta zaštititi od rasističkih ispada i naravno brazilski narednik policije Oliveira, koji sanja dan kad će uhapsiti Mister Noa.

Dok je Tex porodičan čovek koji je ostao bez žene a Zagor skoro čedan Mister No je pravi ženskaroš koji ne propušta priliku za udvaranje (nadmašiće ga tek Dilan Dog koji će nastati 10-ak godina kasnije). Biće oženjen samo jedan dan, devojkom iz plemena Janoama, a u svim drugim slučajevima kad se našao pred tim činom uspešno će pobeći. Najznačajnija ljubav je Patricija Roulends, s kojom će imati nekoliko avantura pomažuci joj u arheološkim istraživanjima. Ostale žene u koje se zaljubljuje (pilotkinja Debora, Miranda Kordeiro iz Sertaa, tri vlasnice bara Ipanema Magdalena, Irena, Marija, agentica Delija) su takođe kao i Pat nezavisne i samouverene, potpuno netipično za vreme kada se serijal zbiva, 50-e godine 20.veka.

Ipak najvažniji njegov drug u avanturama je njegov pajper koji se često uzjoguni pa ga Mister No mora paliti udarcima nogom.

Mister No nema arhetipskog neprijatelja, njegovi suparnici čak i nisu potpuno negativni već su vrlo često naizgled normalni ljudi sa kojima on dolazi u sukob zbog svojih moralnih načela. Naravno, on nije truli moralista a kako bi i mogao biti kad je dužan polovini Brazila, voli da pije, karta se i juri zgodne Brazilke na igrankama ali je osetljiv na nepravdu pogotovo bogatih prema siromašnima.

Nadimak je dobio od svog neprijatelja samuraja Saika na čije mučenje tj ispitivanje koje nije baš bilo po metodama Ženevske konvencije o statusu ratnih zarobljenika je odgovarao samo sa "NE" tako da ovaj nije saznao ni njegovo ime.

Prvi scenarista serijala je bio Serđo Boneli koji je koristio alias Gvido Nolita, zatim je glavni bio Luiđi Minjako, ali su neke epizode radili i Kasteli (Marti Misterija) i Sklavi (Dilan Dog) i jos neki iz Bonelijevog kruga. Nažalost, danas u Italiji redovna serija više ne izlazi, povremeno se pojavi poneki specijal ali Mister No ostaje deo strip istorije, ko zna, možda se pojavi neki mlađi scenarista sa novim idejama pa doživimo renesansu ovog simpaticnog lika, ovako ostaje nam nostalgija.

Veran Mijatović