4.2.2012. ex-Fontana, Paraćin
Okej, turneja Orgazma se nastavlja. Nakon jučerašnjeg izveštaja iz Niša, selimo se malo severnije da vidimo kako stvari ovde stoje. Zanimljivo je da u dosadašnjoj karijeri Orgazam nikada nije nastupao u ovom gradu. To je trebalo da ide na ruku bendu i organizatoru. Protiv njih je svakako bilo hladno vreme i napadali sneg. Rezultat prirodnih nepogoda je sigurno umanjio broj posetilaca ali verovatno i želju benda da više da sebe na ovom nastupu. No, krenimo redom.
Iako je koncert bio zakazan za 21.30, počeo je oko 22.20 što je jako dobro jer smo u Nišu navikli da koncerti ne kreću pre 23.00. Da li od puta i umora, ili hladnoće a bogami i godina koje se definitivno vide na njima, krenuli su pomalo stegnuto i nesigurno, i trebalo je malo vremena da se kockice u bendu slože kako valja.
Što se tiče repertoara, Orgazam ima tu (ne)sreću da ima par pesama koje su postale toliko korišćene da su se verovatno većini pravih fanova odavno smučile. Mislim da ćete se složiti samnom oko konstatacije da je "Igra rokenrok cela Jugoslavija" figurativno masovno silovana pesma na svim onim dočecima i javnim skupovima (ko "Moji su drugovi" fali joj samo vozić). Pa su te pesme dobile nekako "estradnu" notu. Pitanje je da li su baš želeli da to budu toliki "hitovi" a i bend nije tu baš mnogo kriv. No, mogao je da pokuša da pobegne od tih "crowdpleasing" pesama poput pomenute, ali i recimo "Bejbe ti nisi tu". Ove i još po koja su komotno mogle da ustupe mesto starijim pesmama tipa "Vi", "Sad ti je teško", "Afrika", "Kapetan Esid" i slično. Verujem da bi pravim fanovima mnogo više značilo ovako nešto. To su ajmo reći neki minusi repertoara. Plusevi su svakako pesme poput "Mentalno", "Ne postojim",... Koncert je inače trebao da bude i promocija poslednjeg albuma "To Što Vidiš To I Jeste". Moram priznati da sam i tu bio pomalo skeptičan jer, budimo realni, većina nas je Orgazam pratila do albuma "Zašto da ne". Nakon toga (a možda i malo ranije) su stvari krenule da idu po interciji pa tako probajte da se setite jedne pesme sa npr albuma "Harmonajzer", "A um bum",... Teško jel... Nove pesme ipak zvuče i više nego pristojno, tako da su bile pravo pozivitno iznenađenje.
Nakon kako rekosmo pomalo nesigurnog početka stvari su polako do kraja koncerta u bendu došle na svoje mesto. Ali nešto je falilo. Kritična masa koja bi ponela bend. Verovatno je i to mnogo uticalo na njih tako da nije bilo neke posebne komunikacije sa publikom između pesama. Na momente se činilo da žele samo da odsviraju i odu. Na žalost tako se i ispostavilo na kraju. "Kako bubanj kaže" je bila poslednja i svi su mislili da će se bend vratiti na bis ali ga nije bilo, pa je usledilo u publici razočarenje jer su očekivane, a nisu odsvirane "Krokodili dolaze", "Konobar", "Nebo", "Zlatni papagaj". Kao što rekoh na početku, Orgazam ovde svira prvi put, i za taj prvi put su mogli da odsviraju i bar ove četiri pesme koje inače sviraju na poslednjim koncertima. Ovako ostaje taj utisak tezge.
Pozitivna stvar u bendu je Ljuba koji je nekako najraspoloženiji, i daje im dosta na dinamičnosti. Nekako se videlo da je njemu najviše stalo do nastupa.
Koncert je ukupno trajao oko sat i 40 minuta. Više ljudi bi možda privukao neki lokalni bend kao predgrupa sličnog usmerenja.
Na kraju kad se podvuče crta koncert je imao i pluseva i minuseva pa su i utisci pomešani. Ostavljamo vam da pogledate set listu pošto je foto aparat otkazao poslušnost... A mi idemo da se malo ogrejemo...
 Nenad