Kao stalni segment, sa vremena na vreme komentarišem fan filmove, a sada je na redu dokumentarni film o jednom od najpoznatijih fan filmova među obožavaocima stripa.

Nakon premijere kratkog nezavisnog filma "Batman: Dead End" na Konvenciji Stripa u San Diegu 2003., tada mladi stručnjak za specijalne efekte Sendi Kolora je bukvalno preko noći postao medijska zvezda. Štampa je neprestano brujala o tom kratkom filmu, pojavljivao se u brojnim člancima koliko-toliko relevantnih filmskih listova a ubrzo je usledilo oduševljenje strip scenariste, glumca i pisca Kevina Smita, kao i legendarnih crtača američkih stripova poput Nila Adamsa i Aleksa Rosa.

Kolorin film je tada zagolicao maštu čitavog sveta jer njegov Betmen, kojeg je glumio profesionalni bilder i bivši vojnik Klark Bartram, izgleda kao da je iskoračio sa samih stranica stripova. Napravio je neverovatno vernog filmskog Betmena kakvog publika nikada do tada nije videla. U filmu se on suoči sa Džokerom, podjednako vizuelno zanimljivim, a u čitavu stvar uskaču Predatori i Alieni. Sa budžetom od oko 30 000 dolara, izvanrednim kostimima i vrlo dobrim scenskim rešenjima, podigao je amaterske fan filmove na viši nivo, jer tada kvalitetnijih stripadžiskih filmskih uradaka maltene nije bilo. Dakle, da budem jasan, "Batman: Dead End" ima kultni status ali ne zbog ideje niti sadržaja filma (jer sami po sebi nisu originalni) nego zbog sjajne realizacije.

Tada je Holivudska Betmen franšiza bila mrtva, upokojena onim famoznim filmom "Betmen i Robin", Nolan nije stupio na scenu sa Batman Begins, superherojština nije opsedala bioskope a publika je naprosto vapila za novim iskustvom. Prodavale su se i piratske verzije filma, dok nije postavljen na The Force.Net, sajt za Star Wars franšizu i fan filmove.

Nakon kratke slave, Sendi Kolora je nestao sa pozornice i godinama nije bio predmet pažnje. 2018. je Erik Dou napravio dokumentarni film "Behind the mask: Batman Dead End" posvećen ovom fenomenu i konačno prikazao priču o njenom tvorcu Sendiju Kolori. Ovo je životna priča o dizajneru specijalnih efekata i njegovom neuspelom pokušaju da se probije kao holivudski reditelj. O njegovom entuzijazmu, stranputicama, ličnim i porodičnim problemima govori nekoliko kolega, među kojima se po radnoj biografiji posebno ističe Jordu Šel, saradnici, a pojavljuje se i Nil Adams. Nije reč o hvalospevu skrajnutom umetniku Kolori jer se i te kako pojavljuju razne kritike i zamerke. Film je pun snimaka sa seta "Batman: Dead End" i postprodukcije istog a pojavljuje se vrlo interesantna priča o izboru glumaca za taj film. Neću pokvariti iznenađenje, ali radi se o poznatim facama sa velikog platna.


Nowhere Man