foto: Elena Tomaš
U julu ove godine, Daniel Kovač je u okviru Bitef zona festivala izveo muzičku monodramu ili, kako autor to naziva, "statički kabare" pod nazivom Korrrupcija. Kabare se odvija u vidu muzičke monodrame, statičkog kabarea, koji kroz govor i pesme prati odnos pojedinca i korupcije u društvu.

Pitali smo Daniela da nam malo približi čitav koncept i evo njegove priče:

- Korrrupcija je neka vrsta muzičke monodrame. Izvedena je premijerno u Bitef teatru u Beogradu, a zatim i u Domu omladine u Kragujevcu. Nadam se da će biti još izvođenja u skoroj budućnosti, zašto da ne?

Nastala je tako što sam za vreme pandemije korona virusa pokušavao da ostanem u izvođačkoj formi. Nisam nigde svirao uživo skoro dve godine, a kada bih uzeo gitaru da vežbam svirao sam samo ono što mi se svira, ali najčešće ni to, samo sam vrteo prste po pragovima. Fokus se pretvorio u kašu.

Da bih rešio taj problem, od svih pesama Jesenjeg Orkestra, ali i Jarbola, napravio sam tematske celine sa idejom da sviram te rukoveti kako bih morao da mislim prilikom vežbe i vodim računa o svom sviranju. Te grupe pesama su dobile svoje nazive – Pesme nepodnošljive sentimentalnosti (to su bile sve neke ljubavne pesme o katastrofalno protraćenim ljubavima), Dečije i naopake pesme (uglavnom takve u kojima mogu da se glupiram ili su čudno skolpljene), Naklon tradiciji (otkrića i obrade starijih i zaboravljenih napeva na koje sam usput nabasao), Pesme iskustva (u kojima sam kao rezignirani i patetični posmatrač propasti države i čovečanstva), a na kraju tu su bile i Pesme o Korupciji.

Ne treba preterano da objašnjavam – korupcija toliko utiče na svakodnevni život da se opušteno ušetala i u moj autorski rukopis i to kao vrlo značajni faktor. Čak postoji i pitanje etike – kakav bih to pesmopisac bio ako ignorišem korupciju?

Vežbajući pesme o Korupciji shvatio sam da je sa njima stvar malo drugačija. Odmah sam smislio priču o malom građaninu koji biva suočen sa korupcijom, pa uronjen u nju. Kroz pesme sam ga vodio od toga da zapazi korupciju, pa pokušava da se okoristi njome, pa pokuša da se odupre, pa biva ugrožen, pa se suprotstavlja i tako do kraja.

Ta priča sa pesmama koju sam nazvao Korrrupcija je prihvaćena za Bitef zona festival i tako je sve počelo.

Jedna slušateljka mi je posle izvođenja u Kragujevcu rekla: „Pesma po pesma i ispričao si priču.“

U okviru predstave izvedena je i pesma "Kada si našla mir". Video i tonski zapis sa izvođenja te pesme u Bitef teatru odabran je za još jedan video singl i vratićemo za na nju malo kasnije. Ali pored nje, tu je i "Hoću da budem loš" koju zapravo i nisi zvanično promovisao kao singl. Pa zato hajde da i njoj damo malo prostora...

- Snimio sam tonski i video celu predstavu u Bitefu. Hoću da budem loš sam objavio zato što mi se dopalo kako zvuči, a i to je jedna od starih pesama za koje mislim da su zabavne, a nemaju nikakav video spot. Neka vrsta hita kojeg je čulo premalo ljudi. Poneko je zna iz verzije koju je snimio Horkestar, ali ni to nije došlo do šire publike. Zato sam prvo nju izvukao od svih pesama i pustio sam je na jutjub. Akustika Bitef pozorišta je odlična, svaka reč se jasno razume, poslušajte pesmu, ako več do sad niste. Kroz par decenija, postaće standard, samo polako, nikud ne žurimo.

"Kada si našla mir" je ranije bila deo živog repertoara Jesenjeg Orkestra u periodu neposredno pre izbijanja pandemije korona virusa, objavljena je i na albumu "Karantin" koji je u celosti snimljen fotoaparatom, pa do sada nije imala tehnički kvalitetan audio zapis. Zašto si se odlučio baš za nju kao singl?

Pesma Kada si našla mir ima višeznačnost. Nikad ne znaš gde je. U jednom trenutku ti se čini da je pesma o ženi koja je u svojoj osećajnosti jača od surovog sveta u kome živi, ali u drugom da je o državi. To je dobar primer kako se korupcija ušeta među stihove. Ne možeš više ni običnu ljubavnu pesmu da napišeš zbog krize u kojoj živimo i koja več preko tri decenije ne prolazi. Takva pesma je bila odlična da bude finale predstave Korrrupcija. Na jutjub verziji videa sam ostavio uvod iz predstave u kojem kažem da kada korupcija pobedi ona počne da izjeda sopstvenu utrobu i takva društva i države pronađu mir na policama istorije. Referenca na trenutni kolaps društva je i više nego očigledna, a opet sve je izrečeno lako i nežno.

Pa, poslušajmo i pokušajmo da nađemo mir, makar dok traje pesma...