Teško je izbeći veličinu poput Iana Glaspera kada je reč o muzičkoj literaturi. Glasper je od ispraksiranog pankrokera evoluirao u muzičkog istoričara koji je svojim knjigama uspeo pokriti čak i najmračnije kutke Britanske pank rock scene. Naslovi poput Burning Britain: The History of UK Punk 1980-1984, The Day the Country Died: A History of Anarcho Punk 1980-1984, Trapped in a Scene: UK Hardcore 1985-1989, Armed with Anger: How UK Punk Survived the Nineties, Contract in Blood: A History of UK Thrash Metal, Peaceville Life Paul "Hammy" Halmshaw i Crossover the Edge: Where Hardcore, Punk and Metal Collide su samo neki od naslova iz bogate bibliografije Iana Glaspera. Ono što je začuđujuće kod literature ovog eminentnog muzičkog istoričara je kolićina informacija koje svako njegovo štivo poseduje, a intelektualni kvalitet svakog njegovog dela je zavidan u odnosu na kvantitet.

Nakon njegovih posednjih dela Peaceville Life Paul "Hammy" Halmshaw i Crossover the Edge: Where Hardcore, Punk and Metal Collide, Glasper je rešio da naredno delo posveti još uvek neistraženoj teritoriji Britanske scene s početka milenijuma do današnjih dana. Kao i svako njegovo prethodno delo, The Scene That Would Not Die govori o dogodovštinama, poteškoćama, prednostima i manama scene koje ni malo nije izgubila na kvalitetu od početka milenijuma pa do danas. Moglo bi se reći da je Britanska pank rock scena postala još vitalnija, agilnija i jača nego tokom devedesetih, osamdesetih i sedamdesetih. Tom progresu su najzaslužniji modernizacija i razvoj internet tehnologija koje su bendovima pružile čitav spektar opcija za promociju, ali i promenile navike na koji način konzumiramo muzička izdanja. Svedoci smo drastične promene kojoj su morali da se adaptiraju ne samo bendovi, već i izdavači, booking agencije, promoteri, nezavisni mediji i fanzinaši.

Glasper upravo govori o svim tim elementima koji su postepeno, ali sa ove distance čini se vrtoglavo promenili razmišljanje, navike i delovanje nezavisne muzičke industrije i njenih konzumenata. Digitalizacija je drastično promenila sveopšte razmišljanje, ali su poštovaoci tvrđeg zvuka ipak ostali lojalni sve do današnjih dana kada fizička izdanja postepeno preuzimaju primat. Ono što ipak najviše fascinira kod ovog štiva je način na koji je Glasper demonstrirao snagu moderne Britanske punk rock scene. Umesto da se na njemu prepoznatljiv način izrazi tekstovima koji objedinju čitavu underground scenu, on se ipak odlučio na drugačiji pristup, te je svakom aktivnom bendu dao nešto poput medijskog prostora kojim će moći da se izraze na najbolji mogući način. Ovakav poduhvat je rezultirao kolekcijom biografija i fotografija aktivnih britanskih punk rock bendova koja će zapanjiti čak i one čitaoce koji se po prvi put susreću sa ovim muzičkim žanrom.

Iskusnijim pratiocima scene će ovakvo štivo doći kao svojevrsni dokument o dve decenije borbe za opstanak nezavisne scene koja se već ukupno četrdeset i nešto godina bori protiv establišmenta, autoriteta, šunda i kiča. Ono što je verovatno najbitnije od svega je i činjenica da se Glasper potrudio da uvrsti poznate, ali skoro i nepoznate bendove koji će ovim delom imati priliku da pronađu nove ljubitelje njihovog zvuka. Earth Island Books su se svojski potrudili da ovo štivo zablista u svom punom sjaju tako što su knjigu štampali na kvalitetnom papiru, a sve uvrštene fotografije su u punom koloru. Prvi tiraž je rasprodat u rekordnom roku, ali izdavač se ekspresno latio posla i doštampao drugi tiraž koji dolazi uz promo bookmarke i postere. Knjiga se može poručiti na stranicama Earth Island Books, pa ne propustite ovu priliku da posedujete delić pank istorije.

Đorđe Miladinović